婆媳關係

跳至

首頁
34567...8

尾頁

大宅

Fannywks 發表於 23-10-17 23:47
少少嘢都要我老公講
證明你同佢哋嘅關係都好差
我呢就唔使啦因為我同我老爺奶奶好和諧嘅,因為佢哋都好錫 ...

唔使同老公講㗎,老公有眼睇有思想有智慧,佢自然會搵到個方法點樣同佢阿媽溝通

覺得幸福就好了,咁你就要好好珍惜,唔好再俾面色奶奶,唔好再爆奶奶,住得咁開心就換間大屋繼續一齊住買,使乜諗搬出去咁麻煩。

大宅

Fannywks 發表於 23-10-17 23:44
你個post 19年喎
唔好講咁多大話啦,又腹黑又唔積口德

你都唔合邏輯嘅,冷靜啲思考,洗碗碟機又唔係咩名貴嘢,呢度家家戶戶都有,基本上係必需品,佢用嗰時你真係未出世㗎,除非你同我奶奶年紀相近

別墅

jojocatjojo 發表於 23-10-17 23:56
唔使同老公講㗎,老公有眼睇有思想有智慧,佢自然會搵到個方法點樣同佢阿媽溝通

覺得幸福就好了,咁你就 ...

其實呢你唔使教我喎,我唔係冇思想個喎,我想講我都做咗阿媽咁你呢?你都未做人阿媽你冇資格教人哋咁多嘢啦
你自己做唔做到身同感受?如果你都做唔到身同感受呢?就冇資格講咁多嘢
因為你都冇話企喺人哋個角度諗而你呢只係企喺其他人嗰度你不斷中傷人所以你嘅性格就係好唔要得
又話人哋貪人哋啲首期之後依家又話唔使搬買間大屋一齊住你真係好搞笑
你真係好得閒冇嘢做到要講咁多無聊嘢

別墅

jojocatjojo 發表於 23-10-18 00:02
你都唔合邏輯嘅,冷靜啲思考,洗碗碟機又唔係咩名貴嘢,呢度家家戶戶都有,基本上係必需品,佢用嗰時你真 ...

其實你幾大呀?分分鐘你仲細過我喎

別墅

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

大宅

Fannywks 發表於 23-10-18 00:03
其實呢你唔使教我喎,我唔係冇思想個喎,我想講我都做咗阿媽咁你呢?你都未做人阿媽你冇資格教人哋咁多嘢 ...

我哋呢度生小朋友天生天養,唔諗過靠四大長老,冇工人,冇陪月,冇坐月,但唔會怨天尤人,我就係有母親的身份,亦為咗老公所以先唔會同奶奶嘈,做個好榜樣,俾個和諧家庭個女。 我奶奶好錫我個女,佢仲成日捉咗我個女過去瞓,所以我更加唔會同奶奶計較,不過我奶奶係鍾意久不久就挑戰我,咁佢行前一步時,我咪退一步囉,有老公放擋住喺前邊就得

別墅

jojocatjojo 發表於 23-10-18 00:16
我哋呢度生小朋友天生天養,唔諗過靠四大長老,冇工人,冇陪月,冇坐月,但唔會怨天尤人,我就係有母親的 ...

喺度講嘢講到咁好聽,但係喺其他論壇度成日喺度中傷人挑戰其他人
就係因為你呢啲表面成日扮好人嘅人其實實質上呢就腹黑既
好明顯係平時收埋啲委屈冇得出聲,所以喺BK周圍攻擊人囉
我呢就唔似你啦,表裏不一
有時呢就唔使刻意做晒表面功夫嘅係好係壞你啲女一眼就睇得出啦

別墅

jojocatjojo 發表於 23-10-18 00:16
我哋呢度生小朋友天生天養,唔諗過靠四大長老,冇工人,冇陪月,冇坐月,但唔會怨天尤人,我就係有母親的 ...

咦~你話我貪奶奶首期啊?咁你咪又係同奶奶住?咁你又搬走你又搬走吖嘛?
定係你老公唔肯搬走啊?我睇怕都係㗎啦,睇嚟你應該生活都幾唔開心,所以先成日上BK攻擊人

大宅

Fannywks 發表於 23-10-18 00:27
咦~你話我貪奶奶首期啊?咁你咪又係同奶奶住?咁你又搬走你又搬走吖嘛?
定係你老公唔肯搬走啊?我睇怕都 ...

人生緊係有唔開心㗎啦,相信冇人會廿四小時都笑着,係睇吓你點樣面對。
結婚時係我主動搬入去㗎,我想試吓同老爺奶奶住得唔得,當然最後係失敗啦,間屋係我老公俾首期同供嘅,都未住夠一年我老公唔想我受委屈就主動話要搬走(其實如果你睇我以前嘅留言,我大概都有講過),要供兩間屋係辛苦㗎,不過生活上咪節儉平淡啲囉,一樣都可以好開心。 你成日覺得俾人攻擊,以為咁樣保護自己跟住又去反擊,沒完沒了辛苦佢自己

別墅

jojocatjojo 發表於 23-10-18 00:38
人生緊係有唔開心㗎啦,相信冇人會廿四小時都笑着,係睇吓你點樣面對。
結婚時係我主動搬入去㗎,我想試吓 ...

其實你自己睇吓你自己同人哋講過啲乜嘢,你係不斷中傷攻擊人喎,你其實唔使講到好似好好咁其實掩飾唔到囉
你呢自己有兩個女,第時佢哋都會嫁人㗎咁你係咪會同你啲女講唔好唔好同老爺奶奶住,亦都你希望個女冇好似你咁冇工人你四大長老幫手,我相信你一定唔會咁諗
其實呢個世界上唔係個個都會好似你諗嗰套,同埋要行你嗰一套囉,如果第時個女嫁入去啲唔好嘅屋企返嚟呻嘅話你要後悔你今時今日講既野

記得要貼錢俾個女嫁,等佢哋唔好貪老爺奶奶個首期/間屋,知嗎?

別墅

Fannywks 發表於 23-10-18 00:46
其實你自己睇吓你自己同人哋講過啲乜嘢,你係不斷中傷攻擊人喎,你其實唔使講到好似好好咁其實掩飾唔到囉
...

我呢,有本事比到首期個仔呢,我係會好樂意嘅,亦都唔會覺得我個新抱因為新抱嫁入嚟就係一家人,我唔會當佢愛外人咁睇
咁有啲人係個別例子嘅因為我奶奶都從來冇當我外人咁睇,都當我係佢半個女都會煲湯俾我煮飯俾我食,咁所以我都會好似我奶奶咁對返我第時新抱

大宅

Fannywks 發表於 23-10-18 00:26
喺度講嘢講到咁好聽,但係喺其他論壇度成日喺度中傷人挑戰其他人
就係因為你呢啲表面成日扮好人嘅人其實實 ...

其實係你個人奇怪啫,好聽就聽,唔啱聽就話人攻擊你,只係你奶奶做嘢做唔到你標準,你就怪你奶奶,咁事實你咪以後唔好叫佢幫手,但你又唔啱聽,好似其他姊妹咁講,你奶奶已經不錯,唔係主動搵你麻煩無事生非。 一開始你話要搬出去,後來你話同99相處得好好,但間屋唔夠住,咁有能力咪換大屋兼請工人都係辦法之一,不過你又唔啱聽…..其實都唔知你想聽咩

大宅

Fannywks 發表於 23-10-18 00:48
我呢,有本事比到首期個仔呢,我係會好樂意嘅,亦都唔會覺得我個新抱因為新抱嫁入嚟就係一家人,我唔會當 ...

我奶奶口講話當我係女……實情當然唔係啦但又唔會衰過對外人嘅,我從來唔期望奶奶煮飯煲湯俾我食,以前同住時都係我煮多嘅,所以我咪話你奶奶已經係比其他姊妹的奶奶好,至少比你餐安樂茶飯妳食

別墅

jojocatjojo 發表於 23-10-18 00:53
其實係你個人奇怪啫,好聽就聽,唔啱聽就話人攻擊你,只係你奶奶做嘢做唔到你標準,你就怪你奶奶,咁事實 ...

我無話其他人攻擊我喎
你之前又話我奶奶吾鐘意我又話吾鐘意我個仔,又係到話我奶奶睇我唔起喎
你呢啲說話唔係攻擊我咁係咩呢?
你自己俾人咁講會唔會岩聽呢又?
你自己講野難聽又心地差
又鐘意係網上周圍評擊人
俾我講中左就話我唔岩聽就乜乜乜
其實係你份人有問題先岩
咩做吾到我標準?你叫你奶奶湊你兩個女佢訓著個女又差啲整親仆親你又接唔接受到啊?
下下針對住我都唔知你係咩人黎
人地上網呻下就同人講咁多唔關你事嘅野
又鐘意亂咁屈人周圍辣火頭

別墅

jojocatjojo 發表於 23-10-18 00:59
我奶奶口講話當我係女……實情當然唔係啦但又唔會衰過對外人嘅,我從來唔期望奶奶煮飯煲湯俾我食,以前同 ...

呢啲野唔使你講我都知啦

別墅

jojocatjojo 發表於 23-10-18 00:53
其實係你個人奇怪啫,好聽就聽,唔啱聽就話人攻擊你,只係你奶奶做嘢做唔到你標準,你就怪你奶奶,咁事實 ...

咦~同你呢啲無謂人講咁多好無謂

大宅

Fannywks 發表於 23-10-18 00:46
...

其實點解要麻煩四大長老佢哋真係冇義務同你湊孫,比佢哋玩下孫就好啦,為咩要辛苦佢哋。我會好現實同個女講,同奶奶真係最好保持距離,同老公有自己嘅屋,有經濟能力先好諗結婚生仔,我哋呢一代唔會倚靠仔女,自然嘅希望仔女長大有獨立經濟能力,有自己生活,佢哋生唔生仔女亦唔需要同我交代,過佢哋嘅生活,得閒帶我出去食餐飯已經足夠。

我真係識有啲朋友個嫁妝係一層樓,
咁樣算唔算貼錢比個女?

別墅

jojocatjojo 發表於 23-10-18 01:14
其實點解要麻煩四大長老佢哋真係冇義務同你湊孫,比佢哋玩下孫就好啦,為咩要辛苦佢哋。我會好現實同個女 ...

講梗係咁講啦,咁樣樣嘢真係可以好似你咁諗就咁行咩?
有時有啲嘢唔係你諗到咁簡單㗎,呢位阿姐
如果唔係點會咁多婆媳糾紛啊
你自己唔喺香港住講就容易啦,香港咁迫樓價咁貴,你估話搬就搬?
所以咪話你冇同理心

大宅

Fannywks 發表於 23-10-18 01:11
我無話其他人攻擊我喎
你之前又話我奶奶吾鐘意我又話吾鐘意我個仔,又係到話我奶奶睇我唔起喎
你呢啲說話 ...

我都話冇叫過我奶奶湊我個女,係佢成日捉走我個女,我反而覺得奶奶緊張得滯,又怕佢凍又怕佢餓,不過比得99同個女去玩,我就唔會干涉。 我個女日日喺草地通處飛,成日都跌親膝頭哥,跌下跌下就大㗎喇,仲識笑住企返起身,跌得多知衰佢都會收斂吓斯文啲。 唔講嗱,出街!

大宅

Fannywks 發表於 23-10-14 17:23
都係
我都知道自己已經好幸福好幸運
我好努力為左屋企去進修又湊仔

其實你進修,湊仔係為自己啫,你99買餸煮做家務,咪又係為屋企

首頁
34567...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊