自由講場

跳至

首頁
34567...10

尾頁

伯爵府

JENNYCHOI 發表於 23-10-27 09:47
回覆 V_VPONG 的帖子

5點放學算早, 我個仔比老師留到 7點幾, 都唔比走

老師咁好肯陪你仔做功課咁夜先放工

珍珠宮

2023年兔年勳章

whyyou 發表於 23-10-27 08:19
轉校啦,證明你女唔適合呢間學校

X2

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

polliebb 發表於 23-10-27 10:01
我仔都係,因為爭取放學後嘅自由時間

我女由小學已經學識呢樣野

公爵府

2024年龍年勳章

selinako^^ 發表於 23-10-27 09:36
我仔女 返黎5點左右 做功課/溫書, 等埋C6 7:30左右食飯
呢段時間 佢地好犀利可以一心二用..一邊做功課 一邊 ...
睇樓主寫個時間
功課做到成點幾,都未做完
4點幾要起身溫默書
結果也起不來(正常),5點半先起
我當佢點半瞓到5點半
即瞓得4個鐘邊夠瞓

雖然話中間好似瞓咗
食完飯瞓一個鐘
做兩個幾鐘功課,又瞓著
拍醒做半個鐘又瞓著

男爵府

katherine.k 發表於 23-10-27 08:01
致各位合約老師們
我知道學生成積吾好
責任會歸咎係老師嗰度

我仔中四,無活動就3点幾,有活動就5点幾回家,之後睇utube、打機、瞓覺,食完飯好夜先做功課,我迫佢12点瞓,明日6点幾起身,唔覺佢有壓力,我覺得放學回家瞓個覺好重要

大宅

回覆 littlecar 的帖子

係呀,有陣時band two都好谷

大宅

回覆 moon_o_o 的帖子

佢喺教員室裏面做自己嘢

大宅

回覆樓主:

樓主應該搵時間管理大師

男爵府

回覆樓主:

其實....5點返到黎,沖涼沖個半鐘直接食飯?食完飯又要瞓一個鐘先做功課?其實會唔會先考慮下自己時間上嘅安排?當沖涼沖半個鐘,果度已經有兩個鐘淨,做完早啲瞓好過,如果已經調節左都做唔晒啲功課,覺得應付唔到,咁轉校啦,自己時間都管理唔好,唔好直接怪個老師

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章

學校係咪好遠定係有課外活動?點會5點至返屋企,我女返學真係轉個彎就到,放三點半,三點九都返到嚟了。

感覺返放學交通時間長,放學回家至會咁攰,不如利用交通時間背下書啦,咁咪唔會浪費時間,又唔怕冇時間背默書囉。

今年中五的話,幾乎整個初中都係zoom 或返半日,上到高中要追課程真係唔奇,我女都係中五,有時老師以為初中教過嘅,佢地因為zoom,所以當年課程cut咗,於是乎老師就要花時間教返,DSE課程本身已經緊迫,咁嘅情況下,要追課程都冇辦法。

大宅

回覆樓主:

做得人父母,就預咗要俾時間去陪佢哋一齊學習,返工無時間唔係藉口,自己仔女讀書成績,除了老師外,自己努力都好緊要,仲有時間係自己去控制,連時間都唔識分配好,點去處理事情。

子爵府

又咁講,今年又真係忙過中四好多,成日話功課多,我叫我女cut 咁d課外活動。

我仲叫個女cut 走1-2個electives, 因為入U唔需要4個electives.

如果樓主係喺香港讀書的話,想當年會考都九科十科,A level雖然只係4科,但深過而家DSE好多,但又咁講,當年係三年大學。

有時壓力唔一定係來自學校或老師,有時家長無心一句說話,都可能對孩子做成壓力,有d孩子對自己又有要求,自己俾壓力自己,作為家長,我成日同個女做心理輔導,佢嫌我煩(emoji)。

我唔清楚band 2校學生入U情況,會唔會係想入3大所以有壓力?其實8大都各有所長,唔好鑽牛角尖。

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

conniecheung 發表於 23-10-27 09:30
中三係最多科目讀,感覺係幾辛苦,我二女都係中三,佢有呻過 ,我話星期一至五忙完,星期六日休息多啲補數 ...

星期日要跳舞,都叫有一日休息
感激遇上你~

侯爵府

有冇睇吓個女做功課的時間係咪合理, 例如佢做緊咩功課, 係咪真係要咁耐先做完一份? 有啲學生會做做吓呢份, 又做吓第二份 (雖然好匪夷所思, 真實存在) 有啲學生坐埋位都好唔集中, 玩吓電話又分咗心, 又有啲會發呆誓願, 或者中間幫佢疏理吓應該點定先後次序。

子爵府

我女係band 1A校,壓力係來自入邊間U同揀邊科,我叫我女唔好理人,個社會唔係淨係需要醫生律師,就算狀元,去年也有一個寧願去做科研。

共勉之。

珍珠宮

zitamamama 發表於 23-10-27 08:07
咁你要諗下學校是否合適小朋友。長期係咁,小朋友身心不健康。

是,如果是這樣,根本是學校問題!

大宅

明白而家中學生係好多嘢做,應該放學仲要補完習先返屋企

不過冇足夠嘅睡眠,係會好影響情緒,加上聽樓主講,根本就做唔晒啲嘢就要再返學,好容易壓力爆煲

在理性啲分配一下時間,所有有讀到書嘅人,未必係最聰明,但時間管理一定佔好大部份,運用多啲零碎時間,lunch食快啲,小息又做吓,之前嗰晚要諗定明天點樣安排,久而久之,佢會覺得輕省一啲

珍珠宮

睇到你女啲時間分配覺得佢會好辛苦,一係一返屋企小睡休息一陣,食飯前/後已經開始做功課溫習,情願早小小瞓,會好啲喎….唔夠瞓聽書都聽唔入耳喎⋯

大宅

回覆樓主:

我兩個細路番全日開始已經冇訓晏覺,但一放學點都係做功課先,之後先可以睇電視做其他野,仲係8點半可以上床,啲同學成日問點解可以噤早,點做得哂啲野同溫書,真條習慣黎,星期五六日溫好書,平時默書前就默1次~

侯爵府

katherine.k 發表於 23-10-27 08:01
致各位合約老師們
我知道學生成積吾好
責任會歸咎係老師嗰度

你可以叫個女唔使理會,可以欠交功課,可以唔溫默書,接受到測驗考試唔合格捱到中六就好,家長和小朋友都不介意成績的話,任何問題都不是問題。

首頁
34567...10

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊