自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

好媽媽勳章

tung0409 發表於 23-11-8 19:51
官校作風少做少錯,唔做唔錯

唔知其他係咪咁,我女嗰間係。
不過有1樣好值得欣賞嘅係佢地師姊妹嘅情,每年都會有一班師姊返來同佢地分享。
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

男爵府

如果佢學習態度咁好,自動波又唔洗催谷都級2、3,其實真係可以B1a/b,唔好浪費佢天賦潛能!

伯爵府

忠於自己
仔上年都係級頭
老師有叫誇區
但我知中學好忙 寧願佢訓晏d
所以揀左區內1A亦自行入左

男爵府

tung0409 發表於 23-11-8 08:57
唔好理老師,學校為左升中派位結果好 一定想你哋搏,孩子是你的並不是屬於學校的。最緊要孩子鍾意和適合邊 ...

升左高小想了解多啲,既然入左1a既如果名次唔夠高,最後只能夠揀啲唔係鍾意既科去選修,咁點解那一班1a尾既同學唔轉去1b或1c讀,咁咪可以選修自己心水既科目囉?

侯爵府

iris2014 發表於 23-11-8 22:54
升左高小想了解多啲,既然入左1a既如果名次唔夠高,最後只能夠揀啲唔係鍾意既科去選修,咁點解那一班1a尾 ...

一來,中學生朋輩影響大,青春期已結交好友,點咁容易話轉就轉,佢哋友情大過天。就算沒有這個問題 ,升到中學後,唔係咁容易由1a 轉番去1b,c的。通常聽人講要落一個banding 的。因為插班位很少。即係b1要轉去b2, b2要轉去b3..,所以亦有好多中學生面對欺凌情況,都唔敢轉校,因為多數要降band

大宅

2024年龍年勳章

我朋友的二線小學出卷仲深過一線小學

大宅

2024年龍年勳章

tung0409 發表於 23-11-9 08:45
一來,中學生朋輩影響大,青春期已結交好友,點咁容易話轉就轉,佢哋友情大過天。就算沒有這個問題 ,升到 ...

我女的中學同學通常要轉去b3. 由b1A轉去b3,
通常都係唔舒服,但係其實讀得好,一樣可以升大學。

侯爵府

007Mary 發表於 23-11-9 09:33
我女的中學同學通常要轉去b3. 由b1A轉去b3,
通常都係唔舒服,但係其實讀得好,一樣可以升大學。
...

我都聽過b1要插去b3, 所以上面有人問點解唔可以B1 a 轉去b1B,C。。。

男爵府

tung0409 發表於 23-11-9 08:45
一來,中學生朋輩影響大,青春期已結交好友,點咁容易話轉就轉,佢哋友情大過天。就算沒有這個問題 ,升到 ...

謝謝解說 咁選中學真係要謹慎啲,大家都話自行要睇高一線,但入到又唔代表可以擇到自己想選修的科,變相影響入u既選擇,而且唔係想像中可以見到唔對路就轉校…..

侯爵府

iris2014 發表於 23-11-9 10:07
謝謝解說 咁選中學真係要謹慎啲,大家都話自行要睇高一線,但入到又唔代表可以擇到自己想選修的科 ...

係呀,我當年睇中學,係會諗埋中三升中四高中選科這一環的。首先,每間中學的高中課程都略有不同,二來,差不多所有中學都以中三全年成績(部分會睇埋中二成績)以優先次序去俾同學選擇高中選修科。
人們點解常説自行要搏高啲,係因為大抽獎总之係band 1 pool 入面按隨機號碼和志願派位,1c成績都有機會入1A中學。如果自行選左1b,c就少咗抽獎機會。但入到去又追得到成績嗎?我总覺得找合適的學校入讀好啲,不應追捧1A光環。

珍珠宮

tung0409 發表於 23-11-9 10:49
係呀,我當年睇中學,係會諗埋中三升中四高中選科這一環的。首先,每間中學的高中課程都略有不同,二來, ...
睇完明白了,我成日以為band1a抽先,再band1b咁樣落去,原來係一個band咁抽

民房

你可以開名係邊間band1c學校嗎?如果係band1c 學校,循道行政管理好過伊中,但當然要唸同儕影響,再加自己個仔性格,才決定入 乜嘢學校。

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

Sunshinegirl 發表於 23-11-8 08:38
阿女二線小學,成績一向唔錯既(級2-3),老師問我諗住報邊間,我答左間1C既,老師好似唔高興,話應該報1A, ...

其實點知小學係一線定二線架?

公爵府

2024勳章

Sunshinegirl 發表於 23-11-8 17:00
現在小六了
小四是回答之前jm的問題

自行有冇收到?

大宅

pomanlife 發表於 24-5-1 18:29

睇派B1比率,一般一線小學有60%以上B1

珍珠宮

pomanlife 發表於 24-5-1 18:29

一線小學最起碼50%升B1
二線小學大約30%
三線頂盡10%

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

wan_sosin 發表於 24-5-1 18:59
一線小學最起碼50%升B1
二線小學大約30%
三線頂盡10%

爭咁遠

彩鑽殿

Calaci 發表於 24-5-1 18:42
睇派B1比率,一般一線小學有60%以上B1

學校冇明確公佈幾多個升b1

我都唔知係幾線小學

珍珠宮

pomanlife 發表於 24-5-1 19:29
爭咁遠

當然啦,之所以家長想盡辦法入一線小學,三線嘅寶校,隨時得頭10名係B1

珍珠宮

pomanlife 發表於 24-5-1 19:31
學校冇明確公佈幾多個升b1

我都唔知係幾線小學

唔公佈咁好大機會唔係一線小學,一線小學點會唔比人知,幾大都貼出嚟話比全世界知,學校有幾多學生入到B1啦

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊