自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Angelice-BeBe 發表於 23-11-26 17:31
從來唔明,點解會唔用car seat
買得架車,真係要慳car seat錢咩

我仔女出院就用car seat,係習慣同安全需要,佢哋從來無話唔肯坐!
有啲父母就係竉啲細路唔識分輕重!

大宅

回覆樓主:

雖然BB真係無辜,唔知點解我真係覺得佢哋老豆老母係抵死自己攞黎

禁止訪問

子爵府

cy101 發表於 23-11-26 16:07
吐露港公路私家車自炒釀5傷‎ 8個月大嬰兒飛出車外
https://www.hk01.com/article/965445?utm_source=01ap ...

我都有用carseat,以前用嗰種無咁大架,有條安全帶扣住bb. 平時會拎番屋企用在家用就扣住bb食粥食飯,坐車就放番入車,我覺得好好用。

男爵府

esmehouse 發表於 23-11-26 16:39
係大命,但後遺症應該都唔少

好慘

侯爵府

回覆樓主:

睇完內文原來係姐姐抱住bb拋出車,嚇死仲以為bb自己飛出去,不過都係危險㗎啦,真係要car seat。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

Lopopo 發表於 23-11-27 00:32
你講得啱呀
仲有買個Chanel 唔手軟
但car seat 就嫌貴
不過又咁講,一架二手車真係好平 (有錢年份大 1 - 2 萬已經有),咁對比一個 Carseat 要成千蛟咪貴囉
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

伯爵府

foggyao 發表於 23-11-26 16:36
唔明啲人,有錢買車、有錢生仔,就係唔捨得買car seat 好彩B B大命

冇常識,外國係必須的,有原因的

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

esmehouse 發表於 23-11-26 16:31
其實香港有唔少嘅父母都係抱住小朋友仲要係坐車頭,冇裝 carseat 喺架車度 ...

仲有好多小朋友坐後排,唔扣安全帶,郁黎郁去,d父母又唔教... 安全意識好差

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

datejust 發表於 23-11-27 01:30
我仔女出院就用car seat,係習慣同安全需要,佢哋從來無話唔肯坐!
有啲父母就係竉啲細路唔識分輕重!
...

如果小朋友乜都唔肯,大人乜都就佢,有病扭計可以唔食藥咩?
上次我係馬會,係女廁見個亞媽將個四歲細路,除晒褲係洗手盆痾,之後用水洗pat pat,我開口話佢點可以咁㗎,除咗唔衛生亦都容易冷親你個小朋友,阿媽竟然話佢細細個習慣咁,而家唔肯入廁所,我話四歲你都搞佢唔掂, 14歲仲得了?!

伯爵府

HLDMaMa 發表於 23-11-26 22:24
可能carseat好牙位,裝咗只能坐一個人吧!

七人車喎

侯爵府

今朝報道個小朋友危殆

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

ilovebb2019 發表於 23-11-27 14:31
七人車喎
睇相係架細七人車,所以入面唔會好大
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

侯爵府

麟媽媽 發表於 23-11-27 12:47
上次我係馬會,係女廁見個亞媽將個四歲細路, ...

係洗手盆咁變態?個習慣邊個養成?未聽過可以喺洗手盆屙尿?仲衰過啲人鬧細路仔喺坑渠屙尿,佢唔肯嘅就由佢瀨尿

侯爵府

esmehouse 發表於 23-11-27 14:39
睇相係架細七人車,所以入面唔會好大

我以前揸架開篷雙門跑車有細路仔都買架car seat 俾佢坐後邊啦,有咩大細係藉口?

水晶宮

咁出街叫佢著尿片啦!

伯爵府

大宅

回覆樓主:

咁細個一定要用carseat先得

寶石宮

Shellyxlk 發表於 23-11-27 14:42
我以前揸架開篷雙門跑車有細路仔都買架car seat 俾佢坐後邊啦,有咩大細係藉口?
...
咁人總會有藉口架啦,如果唔係我唔明點解車主有錢請 2 個工人,但就唔裝 carseat,正常父母不論大車、細車都會裝啦

複式洋房

冇法例規定一定要有car seat ?
我記得有嫁

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊