自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主:

B, 冇懸念!升職係睇實力,多過看年資。

侯爵府

shirley784 發表於 23-12-12 09:59
有位同事 A 係公司工作左頗長時間 , 一直聽話服從 , 做野都唔錯只係有 d 怕事 , 其他同事都滿意佢 , 以年資 ...

B,可以令整個部門運作更順暢一定係佢,私人公司唔係公營機構,唔係排隊就有得升,私人公司講能力

男爵府

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

呢個文字表述已經證明樓主你心儀B啦

不過企另外一位的角度亦應該自己明白魚不過塘唔肥嘅道理,走啦
明月幾時有,把酒問青天。
不知天上宮闕,今夕是何年。
我欲乘風歸去,又恐瓊樓玉宇,高處不勝寒。
起舞弄清影,何似在人間。
轉朱閣,低綺戶,照無眠。
不應有恨,何事長向別時圓。
人有悲歡離合,月有陰晴圓缺,此事古難全。
但願人長久,千里共嬋娟。

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

shirley784 發表於 23-12-12 10:12
我無心儀

A 係白明顯係一個愛穩定既人

就憑你呢句,一定唔會升A

珍珠宮

回覆樓主:

B,揀下屬一定揀幫得手嘅

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

popocat 發表於 23-12-12 10:41
你約A傾下計,問佢有冇信心head 住B又留到B

× 2

正常應該升B、否則公司怎會進步?
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

子爵府

我會升A。
做到事,年資耐,同事夾,升佢。

大宅

朱古力妹妹 發表於 23-12-12 10:08
B

論工作,又贏!論交際手腕,贏埋!

其實會走嘅人,升唔升都會走,升左拎住高title叫價即刻再高啲

公爵府

貓狗褓姆 BK Milk勳章

有位同事 A 係公司工作左頗長時間 , 一直聽話服從 , 做野都唔錯只係有 d 怕事 , 其他同事都滿意佢 , 以年資 ...

我會升A.
公司關係同夫妻關係一樣,從來唔係兩個人既事。係整體。
如果你係下面班人,大家對年資高個位敬重又無不滿意,而大家都有同一見解因為公司無senior位所以先唔升佢的話,佢地都有expectation係有位就升佢。
反之,公司最後升左新黎既,人心就會開始動搖。
問題係你有無法子去安慰人心。
再講,你公司係穩定既公司,b同事只係得A1/3資歷,我當佢三年丫。都真係唔算啲乜。升左都隨時跳工。
沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

大宅

我會揀升A, 升B, B走得更快。後生仔一定預佢走,除非你諗住B走左咪再升番A囉

瑪瑙宮

未做过公司高层喎

大宅

lemontea520 發表於 23-12-13 08:21
我會升A.
公司關係同夫妻關係一樣,從來唔係兩個人既事。係整體。
如果你係下面班人,大家對年資高個位敬 ...

好認同,升職係會俾大家睇到公司文化,做得耐都無機會升,咁即係無乜需要喺度留咁耐啦…公司易請人嗎?穩定性重要嗎?

男爵府

木子 發表於 23-12-13 00:16
呢個文字表述已經證明樓主你心儀B啦

不過企另外一位的角度亦應該自己明白魚不過塘唔肥嘅道理,走啦

我都覺得係

但樓主話自己冇心儀B, 但佢寫B係全部positive嘅

侯爵府

另一種迷思, 好多人提話睇CV睇吓以前那個人係咪好jumpy, 曾經的老細都係咁的

我相反的, 好怕請D好穩定的人, 因為佢哋通常exposure相對細好多, 唔識變通, 也容易追唔上市場新事物, 唔知個世界已經變成點。jumpy的人通常有d能力, 有本錢jump, 馴到佢的話會係好打得的野馬, 當然呢D要搏

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊