自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

Sarweight 發表於 23-12-31 03:24
回覆 pauline_c 的帖子

其實經濟都有壓力,所以先最煩...諗緊自己今年做錯咩事先有這麼不幸的事情發生。我 ...

你難唔難搵工? 唔難就走啦

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

我會走,趁過年搵過第二份
。人生無常,你睇海味,57歲就走左

男爵府

如果去到影響你嘅身心,連瞓覺都瞓得唔好,早啲遲工唔做。

公爵府

breadcheung 發表於 23-12-31 13:33
隔離部門阿頭點同自己呀頭呀?

隔離部門阿頭都有份寫我appraisal㗎,我間中要過去幫手,但所有阿頭我都唔怕,因為最多咪俾人炒,反正變態上司我一定唔會長做,唔長做為咩要忍?

大宅

Sarweight 發表於 23-12-31 16:13
回覆 stillalivewor 的帖子

完全明白你,我就選擇不出聲默認,費事被針對得更嚴重 ...

今日又發生咗一件事,發現有張單出錯咗,當個癲女人準備發癲鬧人時,原來張單係佢跟,其他同事都鬆一口氣時,個癲女人竟然屈落我度
佢話點解我唔幫佢check單,係咪唔係自己跟嘅單就唔使理,做人點解可以咁不負責任,大家同公司做嘢,點解我要咁自私
平時佢都慣性將責任推俾人,我今日真係當黑
其他部門唔知頭尾一定覺得我好賤,今日真係好唔開心
我今日選擇唔出聲,但真係好委屈

伯爵府

stillalivewor 發表於 24-1-5 21:18
今日又發生咗一件事,發現有張單出錯咗,當個癲女人準備發癲鬧人時,原來張單係佢跟,其他同事都鬆一口氣 ...

太過份真係要出声反抗,佢見你唔出聲更加变本加厲,其他人唔知以為你做錯

大宅

yaubb2014 發表於 24-1-5 23:29
太過份真係要出声反抗,佢見你唔出聲更加变本加厲,其他人唔知以為你做錯
...

唉…唔work,我試過為自己反駁,好幾次添,一生人最憎被屈。
但個女人真係癲,我只係平心靜氣為自己平反,佢會即場發癲,聲線大你幾十倍,仲要求其他同事附和佢,同事們唔敢出聲佢會迫佢地一定要撐佢,仲要求佢地一齊幫口鬧,令同事們好難做
資深同事响事後會叫我忍,話只要默認就唔使鬧咁耐
依家決定忍埋雙糧就走

伯爵府

stillalivewor 發表於 24-1-5 23:48
唉…唔work,我試過為自己反駁,好幾次添,一生人最憎被屈。
但個女人真係癲,我只係平心靜氣為自己平反, ...

有咁既上司真係好難做落去,如果可以走就走,可惜我仲要獨力面對 加油

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

stillalivewor 發表於 24-1-5 21:18
今日又發生咗一件事,發現有張單出錯咗,當個癲女人準備發癲鬧人時,原來張單係佢跟,其他同事都鬆一口氣 ...
一個唔識為自己做野負責既人,其實根本就唔適合做上司
有機會就另覓地方吧

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

單身,失婚年長女上司通常好麻煩,我以前都遇過,自己冇料扮四條指你做野,日日自己唔做野剩係專捉你d 小問題黎鬧你一餐,變態架

大宅

咁既人都有?佢自己做錯野想卸罪咁厚面皮,係我會話我自己都有野忙,幫你check 埋單不如出埋你份糧

大宅

happy55 發表於 24-1-6 09:40
咁既人都有?佢自己做錯野想卸罪咁厚面皮,係我會話我自己都有野忙,幫你check 埋單不如出埋你份糧
...

未出雙糧,等埋出雙糧就唔撈
quit都要做多一個月,未quit前得罪佢等於自尋死路

男爵府

2018復活節勳章

Sarweight 發表於 23-12-31 03:03
回覆 mrsmacaroon 的帖子

真是好煩,一來為錢二來想自己的履歷好看些,不想做一陣就走,但這3個月簡直是做 ...

我處境同你一樣,啱啱過咗試用期。諗緊新年後走唔走好

子爵府

Sarweight 發表於 23-12-31 03:03
回覆 mrsmacaroon 的帖子

真是好煩,一來為錢二來想自己的履歷好看些,不想做一陣就走,但這3個月簡直是做 ...

可唔可以唔理佢?

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我都遇過,不過佢唔係我上司,只係一個高級過我少少嘅公司元老,佢因為無家室,所以放工都會磨爛蓆唔走,成日挑撥離間、搞風搞雨、講嘢尖酸刻薄,又鍾意屈人,當有人結婚/大肚就會被佢針對,我結婚時捱過咗,但到大肚時真係頂唔順,日日返屋企都喊,最後我怕咗佢,就算蝕產假都唔理了,喺臨生之前兩/三個月就辭咗職了,但最後bb都比預產期早咗個幾月出世,早產咗少少,如果當日無辭職,可能bb會更早出世

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

等於一座火山

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

Sarweight 發表於 23-12-31 02:30
返左份新工,最近晚晚都訓得不好,因為從來都沒有想過會遇到這樣的女上司,簡直是集合人類百分之90的缺點, ...

我跟過呢啲人,跟咗10年,以前仔細無辦法,唔好旨意佢有改變,只會越嚟越痴線,睇你點諗囉

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

真係好痴線,以佢邏輯,咁以後邊個做錯嘢,就賴落其他同事身上,因為同公司嘛,係要幫人check埋有無錯架嘛!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊