自由講場

跳至

首頁
34567...14

尾頁

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Why not?

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Adiezz 發表於 24-1-7 01:33
變咗集體負責制
守規矩既住戶要幫唔守規矩既住戶埋單

以後一定多嘈交!

大宅

LL1999 發表於 24-1-6 20:00
今日見到有新聞,環保署高級環境保護主任話,佢叫 D 屋苑管理公司, 唔可以套 D 大垃圾膠袋係大型垃圾桶內 ...

個環保主任都痴痴地。

tammy_my    發表於 24-1-9 01:38

大宅

回覆樓主:

咁唔洗加管理費啦
叫環保署自己搵人check 垃圾袋

大宅

回覆樓主:

4月1日後lunch 可能轉食三文治+生果,減少外賣盒。

我覺環保署由係一班白痴組成,攪出個災難,等睇垃圾圍城。

tammy_my    發表於 24-1-9 01:38

伯爵府

Adiezz 發表於 24-1-7 01:13
我諗環保處意思係如果管理處買一個大指定袋收住宅垃圾,咁就無法培養住宅環保意識去減廢。

不過聽落好蠢 ...

管理處唔可以代掉垃圾的說法有冇法律依據?

子爵府

2024年龍年勳章

LL1999 發表於 24-1-6 20:13
https://www.881903.com/news/local/2516502

垃圾徵費將於4月1日實施。環保署高級環境保護主任程健宏表示 ...

而家應該針對係每一個住戶都要用綠色嘅指定膠袋包好垃圾,唔可以管理處用個大型嘅垃圾桶,之後用個大嘅綠色指定膠袋收集垃圾,然之後啲住戶就唔需要再用綠色膠袋,大型嘅垃圾桶就收集晒所有住戶嘅膠袋垃圾,外面就有大型嘅綠色指定膠袋,咁樣做係唔得㗎

大宅

其實環保署知唔知清潔工人的係點收垃圾? 房屋署通常都有垃圾桶, 桶內有個大黑色膠袋, 包好就成個垃圾桶運去上垃圾車倒膠袋, 點會逐包睇? 大廈收垃圾都係啦, 一大袋收, 仲會逐包睇? 人地收垃圾以為人地唔洗出力? 垃圾又臭, 邊個得閒逐包睇? 仲話用大透明袋? 透明袋可以夠厚嗎? 人地以後逐包收集? 。環保署自己搵人檢查啦

男爵府

真心唔明政府硬係將啲野簡單複雜化!

索性立例,膠袋只出可分解嘅膠袋,買野比嘅膠袋可分解,就可以循環使用載垃圾啦!

要減塑,不如叫唔比用保鮮紙膠兜啦!啲大超市、X大媽,一個洋蔥一條蘿蔔都要包保鮮紙,啲菜啲肉又要加個兜再包幾層保鮮紙,呢啲先係製造塑膠垃圾元凶。

琥珀宮

罐頭湯 發表於 24-1-7 08:47
真心唔明政府硬係將啲野簡單複雜化!

索性立例,膠袋只出可分解嘅膠袋,買野比嘅膠袋可分解,就可以循環使 ...

同意,非常同意!
好多用品可以出補充裝!

伯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

即是最後要用個指定垃圾袋,包住個透明膠袋。
不應該倒出來的,因為如果其中一戶垃圾袋在操作途中穿了的話會好臭,清潔工人會更辛苦。

珍珠宮

熱血勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

都唔知點解唔可以用大袋收集垃圾,諗出嚟嗰啲人真痴線兼弱智
而家究竟係為環保定為咗麻煩人呀?
一個大袋收集晒唔好過用幾十個細袋再外加一個透明袋???

子爵府

平淡如水 發表於 24-1-7 08:35
其實環保署知唔知清潔工人的係點收垃圾? 房屋署通常都有垃圾桶, 桶內有個大黑色膠袋, 包好就成個垃圾桶 ...
朋友話試驗計劃嗰時,只係把垃圾放入派比佢哋嘅垃圾徵費袋,綁好放係門口,清潔工續家續戶走去收,但周圍還留有公家巨大垃圾桶,冇用徵費袋,個個可丟入,大件嘢照掉去樓下垃圾站/桶。附近有6在區區、有回收箱、廚餘機,公屋租金一個價錢已包清潔費和管理費,唔會有加費。
條數據出來應該係好靚仔,現在係完全另一回事。

子爵府

Edithcsm 發表於 24-1-7 09:01
都唔知點解唔可以用大袋收集垃圾,諗出嚟嗰啲人真痴線兼弱智
而家究竟係為環保定為咗麻煩人呀?
一 ...

法例要求住戶以指定袋包妥垃圾,讓他們有更深刻「買袋更加肉痛」的感覺

子爵府

qpalzm 發表於 24-1-7 08:28
管理處唔可以代掉垃圾的說法有冇法律依據?

環保署有個指引俾管理處和清潔工人,發現住戶未有採用指定垃圾袋時,就要用指定垃圾袋包妥棄置,否則違法。

不過指引有保護清潔工既免責條款,如果證明清潔工人已採取一切合理預防措施,有盡最大努力處理垃圾,就唔會被控告。

管理處有責任宣傳及教育居民,如果有人一直違規,管理處要轉交政府執法

大宅

Adiezz 發表於 24-1-7 09:23
環保署有個指引俾管理處和清潔工人,發現住戶未有採用指定垃圾袋時,就要用指定垃圾袋包妥棄置,否則違法 ...

做清潔工人都要隨時要比人告, 真係慘

洋房

Skytree1000 發表於 24-1-6 20:45
所以其實只係買多個大膠袋,
理論上比以前更唔環保

真係哂氣,本來自己有嘅膠袋但係未用完。又話要用政府膠袋,唔係綠色膠袋又話唔用得,咁用剩個啲咪浪費囉

珍珠宮

開心吸收勳章

回覆樓主:

真係好白痴,完全勞民傷財,不如用多d精力查下違規用公屋好過,走去查垃圾

tammy_my    發表於 24-1-9 01:41

伯爵府

Adiezz 發表於 24-1-7 09:23
環保署有個指引俾管理處和清潔工人,發現住戶未有採用指定垃圾袋時,就要用指定垃圾袋包妥棄置,否則違法 ...

我意思係, 法例有沒有禁止住戶用普通垃圾袋, 再由管理處收集放入收費垃圾袋, 然後棄置呢?

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

Become 發表於 24-1-6 20:49
講到尾,政府想收錢

政府系真想環保定真想要錢

首頁
34567...14

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊