自由講場

跳至

首頁
34567...12

尾頁

珊瑚宮

回覆樓主:

珍珠宮

BK Milk勳章

疫情之後我已經少左買外賣,因為疫情實在用太多即棄餐盒餐具,果時通常堂食或者帶飯,外賣如果餐廳比自攜餐具就會買,否則會食第二間

就算而家都唔會選擇叫外賣,首選自己煮或者堂食

珍珠宮

longsky 發表於 24-1-12 23:34
我明你意思,其實咪又係洗多隻碟,咁洗碗工咪又要再加人工,成本高咪又係賣貴d。

個意思咪就係反正街市載 ...

我估洗碗工唔會因為見到有堂食客而要求加人工 jm你過濾了。

伯爵府

whywhite22 發表於 24-1-12 21:08
我通常叫堂食,然後自己入飯盒,我唔會麻煩餐廳。
正路係應該咁,尤其繁忙時間如果人人都遞過私家餐盒入黎廚房,真係玩死餐廳,所以自己黎最好

珍珠宮

ffdsf 發表於 24-1-13 09:14
政府應要從食肆入手。客人外賣不佔用店鋪地方,外賣走餐具減$2或以上,成效重好。又環保,市民更歡迎。政府 ...

咁餐廳食肆立即要改餐牌全部食物要先加大$6, 再因為不要外賣餐具而減$6, 咁咪仲多怨氣。

子爵府

回覆 要對老公好 的帖子

我去唐記買飯都會自備盒。去麥當勞吃個批,明明拿走都會叫堂食,連個紙袋都慳返。

子爵府

回覆 cyyiu 的帖子

是,有時候趕出門,明明準備了盒也漏了帶,我會不買。忘記帶膠袋,菜也不買。下次落街才買。

子爵府

回覆 longsky 的帖子

外賣飯盒餐盒就算發泡膠都可以回收,不用掉。買菜的膠袋也可以回收,不用掉。所以不會用指定垃圾袋。現在還有廚餘機,其實真正垃圾很少。只是大家慣了大量製造垃圾,污染環境,才覺得不方便。

子爵府

回覆 longsky 的帖子

我買魚會自己帶盒,如果魚太長要用袋,膠袋都會洗乾淨重用。因為條魚不是垃圾,所以不會用指定垃圾袋。

子爵府

818 發表於 24-1-12 23:46
對我無影響,習慣咗外賣走餐具

唔要餐具係小事,對我都冇影響。最大影響係個裝飯裝送嘅兜,即係以後每人要拎住個盒排隊去裝嘢食?咁條外賣隊咪會勁長?餐廳員工唔夠人手唔會幫手咁有啲人放得慢啲咪會阻住人返工?條隊分分鐘排到出店外上埋街,咁咪好壯觀?

子爵府

回覆 love.g.wad 的帖子

所以鼓勵大家少食外賣,一個人外賣已經製造幾個盒,幾百年也不能自然分解。個個一講錢當然不高興,但面臨極端氣候時,又會否想想日日都製造垃圾?連魚都食緊我們掉的膠袋。

水晶宮

sfccwy 發表於 24-1-13 10:14
你好環保,而且身教得好好如果我去街市買魚、肉,都好似你咁,不過搬咗之後附近冇街市,依家多數去 ...

盡量環保!
但有時避免唔到d包裝食品,我喜歡去錢大媽,6條腸粉一個盒,d盒唯有去綠在區區

子爵府

餐廳會唔會有一個Area係比俾外賣人慢慢放返啲嘢食落自己個盒?因為通常lunch堂食都冇位(打工仔放lunch時間),唔會有枱俾你慢慢搞喎

伯爵府

6299 發表於 24-1-12 17:38
試過走餐具,但裝食物的杯碗盒每個都要逐個收錢

其實應該規定埋食肆要接受客人自攜餐盒。
You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew
-- Colors Of The Wind

水晶宮

da-rosette 發表於 24-1-13 10:58
唔要餐具係小事,對我都冇影響。最大影響係個裝飯裝送嘅兜,即係以後每人要拎住個盒排隊去裝嘢食?咁條外 ...

其實而家有d餐廳用緊可回收餐盒,顧客比按金,指定時間放返去回收箱就可以攞返d錢!
如果多d餐廳咁做,買外賣就相對環保了。
星巴克都有提供可回收杯,好似比$20按金。!

水晶宮

CheungKeeKee 發表於 24-1-13 10:58

所以鼓勵大家少食外賣,一個人外賣已經製造幾個盒,幾百年也不能自然分解。個個一 ...

係囉!
其實為左方便,就多多藉口,黎緊只會越黎越多極端天氣,只要一日唔死,其實都有機會承受!

伯爵府

CheungKeeKee 發表於 24-1-13 10:58

所以鼓勵大家少食外賣,一個人外賣已經製造幾個盒,幾百年也不能自然分解。個個一 ...

但要有位至得架,返工時間lunch hour,好多打工仔外賣返公司食,舒服省時好多。政府應做好配套,例如規定食肆要接受自攜餐盒。
You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew
-- Colors Of The Wind

水晶宮

CheungKeeKee 發表於 24-1-13 10:38
回覆 要對老公好 的帖子

我去唐記買飯都會自備盒。去麥當勞吃個批,明明拿走都會叫堂食,連個紙袋都慳返。 ...

一樣!我去m記叫堂食,自備飲品袋+食物袋,仲有唔要d餐具!
好多時自己pack袋嗰時,店用主動話比袋我,我即時婉拒!

侯爵府

白毛毛 發表於 24-1-12 21:15
佢肯幫客人入,我都驚人客帶嚟的盒唔乾淨。店員掂完咁多其他人個盒又掂我果個,我唔想囉。
...

你又啱喎,如果食完肚痛,商家絕對可以講係個飯盒本身唔乾淨,或者同其他自備盒交叉感染

水晶宮

CheungKeeKee 發表於 24-1-13 10:40
回覆 cyyiu 的帖子

是,有時候趕出門,明明準備了盒也漏了帶,我會不買。忘記帶膠袋,菜也不買。下次落街 ...

我都係咁
雖然D膠袋攞黎裝垃圾,但始終用唔切!

首頁
34567...12

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊