自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

好媽媽勳章

angelfan07 發表於 24-3-23 12:46
唔該哂!
我覺得d中藥粉比較難溶,我用98度熱水沖,等到d水入到口唔熱都未溶哂,不過無一舊舊,我照飲,我 ...

我通常先落水,再落粉,冚蓋焗一焗先攪拌

我c6買咗隻電動攪拌嗰d 熱飲杯比我,用嗰隻杯沖藥就非常好

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

健朗媽咪 發表於 24-3-28 08:42
我通常先落水,再落粉,冚蓋焗一焗先攪拌

我c6買咗隻電動攪拌嗰d 熱飲杯比我,用嗰隻杯沖藥就非常好 :goo ...

上星期五早上睇完食咗1盒藥,星期六食2盒藥,星期日食兩盒藥(我返咗大陸拜山,嗰日好熱),當晚左邊pat pat 似出熱痱定濕疹會痕的,當晚即刻食咗西藥(抗敏藥和搽藥膏),星期一和二停食中藥;星期三見無事就朝早食咗1盒中藥,當晚pat pat 又出粒粒又痕。
我試下停食中藥一星期,睇下會唔會再出粒粒,如果無再出,而再食中藥又出過,就肯定中藥內有某些中藥(可能係「醋沒藥」)令我敏感
下次覆診會同醫師講番情況,頭兩三日我飲完d中藥,條脷已經無咁白。

attach1_sign/tmp/phpxBJYOv

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

乖寶寶布布 發表於 24-3-23 11:59
個人+家人經驗:
私家認,如無特別需要不用再做
政府認,但要再做(至少加快同你做先!唔系有排排!)

請問做咗咩檢查呢?

大宅

capricornbb 發表於 24-3-28 10:30
請問做咗咩檢查呢?

電腦掃描,超聲波,驗血等

水晶宮

乖寶寶布布 發表於 24-3-28 10:40
電腦掃描,超聲波,驗血等

請問大概幾錢?

伯爵府

回覆 無話可說 的帖子

我幾年前係私家驗到有脂肪肝同一粒膽結石,個報告有同政府診所分享但醫生都無開咩藥只係問我食唔食膽固醇藥。之後自己注意飲食又減咗D體重,年檢就話肝酵素正常返。咁我問醫生會唔會幫我照超聲波睇吓個脂肪肝好哂未,但佢話肝酵素正常就唔會幫我照超聲波。舊年我去大馬旅行,朋友話佢附近商場有間clinic新開有得做body check。我做咗上下腹超聲波連醫生報告及影像圖只係RM70(果時約HK$126,而家仲平因為馬幣又低咗)。返香港後覆診高血壓時比醫生睇個報告mark record。脂肪肝無事但果粒膽石有時會搞到夜晚胃氣脹。雖然大馬同香港醫生都話粒石唔大唔洗做手術,不過政府個醫生都好好肯幫我寫紙排腸胃科跟進吓。唔急的,排排吓五月就有得睇了。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

點解唔大陸睇埋? 還掂都驗左

大宅

capricornbb 發表於 24-3-28 11:04
請問大概幾錢?

電腦掃描 800 (公立)
結構超聲波 1300 (私家)問過公立400
驗血 幾十到幾百,看驗什麼(公立)

複式洋房

唔認?

水晶宮

乖寶寶布布 發表於 24-3-28 17:25
電腦掃描 800 (公立)
結構超聲波 1300 (私家)問過公立400
驗血 幾十到幾百,看驗什麼(公立)

謝謝!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊