自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

baby668 發表於 24-2-19 14:04
其實之前一直叫滴滴,有次坐返惠州,司機明知唔夠電都接單,所以先自揸遊
之前成日叫滴滴? 你失憶定我失憶?

你有個 post 講自己有架中港車, 已經自己揸車北上好多年! 仲講到自己好熟如何選擇中港車:

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=23682918&extra=&page=1

所以我都唔明, 做咩轉個頭, 人牌又舊年先出, 衣家仲話自己叫開滴滴!

你到底邊個 post 係真, 邊個係膠?

水晶宮

2024勳章

baby668 發表於 24-2-21 11:27
深圳一家三口都試過,幾乎被電車撞到,對方重要用極嫌棄嘅眼光望住,覺得我被撞係我唔啱
...

樓主八字同大陸唔合

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

Prosperous 發表於 24-2-21 13:13
之前成日叫滴滴? 你失憶定我失憶?

你有個 post 講自己有架中港車, 已經自己揸車北上好多年! 仲講到自己好 ...
你做乜踢爆人啫

侯爵府

Ritzmary 發表於 24-2-21 14:26
你做乜踢爆人啫
就係唔明丫嘛, 之前明明好勁架, 成個中港達人咁, 因乜解究家陣變咗個乜都唔識的中港廢人!

侯爵府

czl115 發表於 24-2-21 14:00
樓主八字同大陸唔合
直情係北上黑仔王, 佢又唔驚果度好嘢, 屢仆屢起、屢敗屢戰,好頑強!

公爵府

Prosperous 發表於 24-2-21 18:19
就係唔明丫嘛, 之前明明好勁架, 成個中港達人咁, 因乜解究家陣變咗個乜都唔識的中港廢人!
...

大把尼d廢人,不過佢係廢中嘅XO

伯爵府

redhot 發表於 24-2-18 17:48
路過搭訕,請問香港去惠州要幾耐?如果應付到,我可能清明節車老人家上去拜山
...

你用高德導航睇,好準。
You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew
-- Colors Of The Wind

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

...

你講得好搞笑啊

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Prosperous 發表於 24-2-21 18:22
直情係北上黑仔王, 佢又唔驚果度好嘢, 屢仆屢起、屢敗屢戰,好頑強!
...

簡直有特殊癖好,咁多次唔愉快經歷,仲死都要上去
樓主體質同興趣都好特別,佢嘅不幸只限於佢個人,大家當故仔睇就算

子爵府

ddkaka 發表於 24-2-18 16:12
係喎,咁難都比你諗到,真係唔係好多人識咁諗架

子爵府

...

問清楚都好,等樓主解答

侯爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章

redhot 發表於 24-2-19 09:05
容許我問得詳細啲,你目的地係咪正惠州市?即是有西湖嗰個地方?由香港到惠州三粒鐘?三粒鐘有冇連休息時 ...

你可以download 高德地圖,入起點及終點就會好多你想要嘅資料,左下順路搜可找出服務站等等,如果用導航,佢會直接有顯示,高德啲數句真係好犀利,幾多秒轉燈通知埋你,btw 清明免橋費就一定好多車上,過關時間相對耐,希望幫到你

# 另外有jm話擔心架車有事,其實比錢係可以解決到架車拖回港/珠海的
attach0/tmp/phpPGJTai

伯爵府

開心吸收勳章

Ritzmary 發表於 24-2-18 17:08
我哋唔係港車北上,係揸大陸親友嘅私家車,一路都好彩遇到有教養高質嘅司機。可能我哋揸大陸車牌左軚無違 ...

我老公試過在在深圳租車,平日80至120元一曰,覺得好過港車北上,深圳平日都 好繁忙好塞車,就算 快速公路都有時塞,唔覺佢地亂cut 線和快,因好多 cctv, 會扣分加罰款,所以都好守 規則。

春節期間 租車好貴,要500元1日,冇租,但 深圳親友就借車給我們,深圳外省人多, 春節期間深圳冇塞車, 揸車最舒服, 由深圳揸車去順德,差不多2小時,係去到 順德景點區大良步行街多人,多到找不到泊車住,找了半小時,終於發現一個大型泊車場,都係3元一小時,在深圳泊車平到你笑,在深圳屋苑泊車,都係15元一曰,無限出日,而且大陸地方大,有 中途休息站,比你加油,食野,去洗手間, 駕駛感受同香港完全唔同

侯爵府

baby668 發表於 24-2-18 15:36
仲有嘅就係,D人見你係香港車牌,就算泊喺屋苑,完全冇咗住別人,亦都冇得罪過任何人之下,都可能俾人毀壞

我今 ...

我去珠海中山都還好啊

伯爵府

開心吸收勳章

nobodyfool 發表於 24-2-19 08:21
除左沿路要揾服務站充電樁,因為港珠澳上去都3個幾鐘,基本上一路都通行無阻,除左虎門少少塞,亦都要讚下 ...

大把人當大陸有負面新聞,就冇限放大。

新年返大陸過年 自駕遊,到景點泊車,10架車都齊整泊左邊,比條路行,但有一部車無拉拉泊右邊,我個老公就話「d大陸人就係咁,冇理其他人。」我頂唔住駁佢一句「10架車也是大陸人,但為何你只睇到一駕 害群之馬,就駡所有大陸人」,他立即收聲

我c6已經唔係黃,也是這樣。咁偏激的人,就更加不用講了。只想講世界上任何地方,都有 好人或壞人,唔想再用有色眼鏡去看人了

大宅

tingtong 發表於 24-2-21 21:17
你可以download 高德地圖,入起點及終點就會好多你想要嘅資料,左下順路搜可找出服務站等等,如果用導航,佢會 ...

大年三十,果日好凍。我見到一架港7人車,壞咗在順德到廣州的高速路上,全車有老有少落咗車,企係路邊。我想問下,如果唔好彩壞咗,應打咩電話呢?

大宅

wai4919 發表於 24-2-21 21:21
我老公試過在在深圳租車,平日80至120元一曰,覺得好過港車北上,深圳平日都 好繁忙好塞車,就算 快速公路 ...

深圳福田的圖書館收費
星期日去泊咗一日,15元都唔使,比福田其他地方都要平,忍唔住落車影低。

attach1/tmp/phpkoN9PL

公爵府

我老公試過在在深圳租車,平日80至120元一曰,覺得好過港車北上,深圳平日都 好繁忙好塞車,就算 快速公路 ...

老公話下次租車去遠d,廣州天河泊車好鬼貴¥10幾蚊,¥100封頂。新春廣州少咗外省人,不過年輕20零歲土生土長的廣州人都唔識講廣州話 ,親友好認真話:天河區講廣州話會被歧視!這話是真的嗎?

公爵府

Yasmid00 發表於 24-2-21 21:45
大年三十,果日好凍。我見到一架港7人車,壞咗在順德到廣州的高速路上,全車有老有少落咗車,企係路邊。我 ...

公爵府

請問邊個網址深圳租車?係咪租電車,咩型號車輛?求分享和指教

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊