自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

annie133 發表於 24-3-10 12:42
其實不如好似英國評級咁,2/3學校都係「good」,剩下的1/3中一半outstanding 一半need improvement, 咪皆 ...

到時個個咪又係唔想讀need improvement嘅學校囉!

珊瑚宮

annie133 發表於 24-3-10 12:42
其實不如好似英國評級咁,2/3學校都係「good」,剩下的1/3中一半outstanding 一半need improvement, 咪皆 ...

到時個個咪又係唔想讀need improvement嘅學校囉!

公爵府

靚靚C9 發表於 24-3-9 17:10
宜家講學校,而唔係識咩朋友喎,點解band 3學校學生起碼仲會讀書,band 2 尾應該放棄讀書?唔明喎 :quest ...

b2都有分班,有d A班最好D班最差,行為舉止上堂表現係好大對比,認同上面話b3學校考前名次都會仲有想讀書,b2尾就開始放棄
出世:3.52KG
1個月:5KG
2個月:6.06KG
3個月:7.28KG
4個月:7.69KG
6個月:8.7KG

大宅

問題是教育局將最差的放埋一齊入band 3!有心讀書,有能力的同學都找機會轉校。我以前讀band 5, 每年頭幾名都會消失!最後認真有信心考會考的真喺寥寥可數!當然,喺天才的話,入了band 3, 唔返學唔學壞,都入到大學的。如果小朋友仍有心向學的話,我唔會揀間band3學校比佢讀囉!

子爵府

liverpool2023 發表於 24-3-9 16:59
其實B2校名都無乜人識吧?同B3有分別嗎?

我反而怕B3校風太差

唔係呀!好似我自己咁,屋企附近好嘅中學同唔好嘅中學就一定記得,但中間個D就永遠唔知邊間打邊間

侯爵府

newlifenewholy 發表於 24-3-10 14:17
親身經歷,我叔仔,本來B2尾中學,年年考尾三,逢二進一,最後轉去B3尾中學,第一年已經考第二,之後年年考第一,最 ...

咁係咪順利入大學?

伯爵府

Fishqqma 發表於 24-3-10 15:52

起碼少d, 冇1/3咁多
而家香港係band2都冇人想讀!

珊瑚宮

annie133 發表於 24-3-10 19:54
起碼少d, 冇1/3咁多
而家香港係band2都冇人想讀!

band 2都冇人想謮咁誇。

大宅

mimi987 發表於 24-3-10 19:43
咁係咪順利入大學?

No啦,DSE咁嘅成績點入到大學 要由FD再讀上去,佢最後只讀到HD冇再讀上去了。

侯爵府

newlifenewholy 發表於 24-3-10 20:03
No啦,DSE咁嘅成績點入到大學 要由FD再讀上去,佢最後只讀到HD冇再讀上 ...

咁band 3梗係淺

男爵府

V_VPONG 發表於 24-3-10 18:07
唔係呀!好似我自己咁,屋企附近好嘅中學同唔好嘅中學就一定記得,但中間個D就永遠唔知邊間打邊間
...

可能地區不同
我哋港島呢邊,只記得名校
其他的,B2、B3都無咩人理,界線好模糊

男爵府

kpc2015 發表於 24-3-10 16:49
問題是教育局將最差的放埋一齊入band 3!有心讀書,有能力的同學都找機會轉校。我以前讀band 5, 每年頭幾名 ...

講得正確。我姨甥女嘅經歷就係咁樣,小學呈分試考得好差,班主任叫佢揀Band 3最差嘅學校就得,最終佢派咗沙田區一間Band 3學校,但又唔知點解佢入到去,又好似突然開竅咁,科科都讀得好好,特別係中文同數學名列前茅,中一總成績全級頭3,結果姨甥女因為咁嘅成績轉咗去馬鞍山一間Band 2A中學讀中二普通班,但仍然讀得出色,中三已經可以入讀精英班,升上高中嘅成績都係keep住,今年考DSE喇,班主任評估佢嘅成績係絕對可以入到五大。所以人生嘅嘢好難睇得到嘅,最緊要係揀間合適嘅學校去讀。

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 小傻b 的帖子

想問下band 3學生係咪都乖?只係讀書無甘叻? 知唔知欺凌情況係咪都多?thanks.

公爵府

牛年勳章 醒目開學勳章

hkgra 發表於 24-3-11 12:14
回覆 小傻b 的帖子

想問下band 3學生係咪都乖?只係讀書無甘叻? 知唔知欺凌情況係咪都多?thanks. ...

我個女讀個間啲學生算係乖~~~有啲讀書都叻~~~有啲冇咁叻~~~同埋都冇乜欺凌咁啦~~~所以唔好覺得讀band3一定唔好囉~~~

hkgra    發表於 24-3-11 15:20

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 夏天玩到顛 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆 小傻b 的帖子

翡翠宮

廢柴孖條 發表於 24-3-9 15:49
仲要睇下校風,例如:拳館 /南亞裔多唔多之類

x2

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊