自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

水晶宮

回覆樓主:

四年級

大宅

糯米米糍 發表於 24-4-6 16:38
我自己請工人重點唔係佢有幾多嘢做,而係當我有工人幫手而release咗我嘅時間或令到我嘅時間可以過得有質素 ...

我同你諗法一樣,身邊嘅人成日話我個工人好得閒,可以唔使請,但一頭家兩公婆去咗返工,屋企有個人去買餸煮飯洗衫抹地已經慳咗好多時間,可以用來陪小朋友親子。

公爵府

剛冇請工人兩個月,大嘅中一,中學自己返放學,細嘅小三,放學去補習社,娘家在附近,打風、病、長假期可backup,放工我煮,老公做家務,係辛苦咗,但食得好咗(前工人煮飯一般),冇外人一家輕鬆咗,有得有失。暫時試下唔請先,請親冇個好,已經要求好低,借錢、偷嘢、駁咀、黑面、唔聽指示….

珍珠宮

Fanfan001 發表於 24-4-6 15:52
當初請佢係幫手湊小朋友,但依家小朋友就4歲,感覺唔太需要了,定等佢升小一先唔請,自己湊返?如自己湊又 ...

我會請到我比唔起為止,或只淨我兩老

象牙宮

當初請佢係幫手湊小朋友,但依家小朋友就4歲,感覺唔太需要了,定等佢升小一先唔請,自己湊返?如自己湊又 ...

小一。/ 中一。
中一。 基本上不再需要。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

珍珠宮

牛年勳章

回覆樓主:

4歲好細個咋喎,上到小學仲多課外活動成日要帶出帶入更需要請工人

男爵府

noodle_noodle 發表於 24-4-6 22:57
咁嘆都要走嘅工人,應該好多姐姐好想做

我個姐姐好乖,做野又快又乾淨,我屋企得六佰幾呎4人住,又唔會係屋企食飯。無野做到窗佢都日日抹,小朋友又唔洗佢接出接入,日日放學又要學野到六點才回家,我都叫佢悶時去圖書館睇書。
每日錫寶貝多一些.一齊努力為將來!

男爵府

我一直都想請 但老公同個仔唔鐘意姐姐 我揀自己湊到佢小學 我就返pt 而家小朋友就11歲 等佢升中 我就可以揀返全職 唔使請姐姐

水晶宮

feifei_baby 發表於 24-4-7 00:08
剛冇請工人兩個月,大嘅中一,中學自己返放學,細嘅小三,放學去補習社,娘家在附近,打風、病、長假期可ba ...

明白你說那些情況。我收工返來都很趕時間,阿女功課、學習,我不想就咁比那些補習社跟,所以有工人幫手家務就輕鬆少少。但都好忍氣,工人幾樣野點都係會發生,差在幾時比人發現。希望阿女快啲升中學。

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

sky_blue618 發表於 24-4-6 16:21
請到我老。自問唔係做家務嘅人材,有姐姐分擔咗呢部分,生活輕鬆好多

另外,多咗好多時間親子同有返自己s ...

絕對同意,更加唔想因為分擔家務而影響同老公及個仔關係。我用咗十幾年工人返唔到轉頭,亦感恩用過嘅工人都好好。
主 賜 平 安

珍珠宮

如果經濟壓力吾大又有地方比佢住未繼續請囉,小朋友升中,比番間房佢溫書做功課,而夠大個都吾洗請姐姐啦

公爵府

我請到小朋友上小一就自己湊番,返兼職,請鐘點。 我鍾意咁樣樣嘅模式,因為慳返屋企一大個位,又唔使同陌生人住。

水晶宮

moma1023 發表於 24-4-7 08:59
我請到小朋友上小一就自己湊番,返兼職,請鐘點。 我鍾意咁樣樣嘅模式,因為慳返屋企一大個位,又唔使同陌 ...

如果夠負擔到經濟,呢個情況係幾好,湊到小朋友又賺到少少錢,也少受工人氣。

但目前經濟差,大家都係有得賺就賺多啲,所以要靠工人。

珍珠宮

退休之前都會請

大宅

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

姐姐好重要,洗衫/清潔/煮飯,行開行埋又有多個人幫手,先生太太d時間就會易就好多

我有能力既話,應該會繼續請姐姐直至我退休

子爵府

lily233242 發表於 24-4-6 17:41
阿女16歲為止,不用理會犯「獨留兒童在家」條例,即今年9月尾!等呢日等咗好耐!

如非必要都唔想請工人, ...

同意啊,將工人每個月人工$5000加浪費咗既水電煤$1500儲起佢,一個月當$6500儲起將來送卑仔女幫佢買樓做首期都好,反正仔女大咗,衛生要求唔洗咁高,又順便訓練佢地做下家務

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

仔大學住宿舍,得番我同c6兩個,所以唔用工人了!係用多左時間清潔、洗衫等等,不過唔係之前諗嘅咁多野做。

大宅

yeikaki 發表於 24-4-6 16:08
升中

Me too

大宅

好視乎到底屋企有冇人同你分擔家務,如果冇,冇理由由個女人自己做晒啲家務,咁我就覺得應該請工人可以請到老,後生要出去做嘢賺錢,無謂為咗啲家務同屋企人嘈,到老咗啦,自己體力下降,亦都要有個工人幫手照顧。

請工人同坐business class一樣,試過返唔到轉頭(當然係指請到個好工人先有得講)

複式洋房

回覆 moma1023 的帖子

但我見兼職工都難搵?返得遠又用咗時間和車錢

首頁
34567...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊