自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

MSAA 發表於 24-5-9 07:47
我好想去北韓架!但我老公一直唔贊成,話我搵命搏!其實我有個uncle去過,佢話唔使驚,因為基本上導遊一定 ...

以前我係一個癲癲哋既explorer,個次我地都係要跟團,不過我同個ex有偷走出去,諗返起都真係好痴線。北韓個時開放俾旅行團既主要得三間酒店,一間係類似係鴨脷洲咁既位既羊角島飯店,類似係東涌咁既位既西山飯店,同埋仲有間青年酒店,我住個間西山飯店樓下個公園好大好大,啲導遊返到去就坐哂係Lobby傾偈,順便監視埋團友,我走得甩係因為咁啱嗰度個導遊帶緊另外一個家庭行公園,我就個朝係景點買咗張地圖研究完要去中區,即係金日成廣場,當行夜中環,其實出去嗰陣時我都唔知去唔去得成,摸黑行左成十分鐘到見到架的士就上左去。

中區夜晚有咩睇:一班學生拎住本書喺燈光下低讀,聽講係因為限電。咁見到我地係好奇的,一定知道我哋唔係本地人,因為冇帶金氏父子襟章。另外好多人孭住個包袱咁嘅嘢喺火車站走出嚟,有個婆婆用好濃既鄉音問我一個地方點去,我話我都唔係平壤人,但感覺上呢種咁純樸嘅人喺大陸偏遠地方都搵唔到。另外金正日廣場夜晚戒嚴咁一個人都冇。條街好多人但大家都好靜,啲樓好整齊乾淨,喺窗口見到家家戶戶都有金氏父子的大頭相,有係小區門口見有一間小賣店,有個靚女同埋軍官坐咗喺度,係收人民幣,當然係好低對率,買咗支大雪碧咁既樣嘅啤酒大約4蚊左右,佢找返啲北韓Won再喺附近啲國營小食攤買左啲魚串,大約5毫子一串,都幾難食吓,團餐啲嘢係最好食嘅。

平時遊客係唔可以換韓won

attach1/tmp/phpU8pOTH
attach2/tmp/phpxqIOrE
attach3/tmp/phpa0Hl0A
attach4/tmp/phpnGeazx
attach5/tmp/phpM9gd8t
attach6/tmp/phplEdAHq
attach7/tmp/phpGCIchn
attach8/tmp/phpnnS0Qj
attach9/tmp/php29d7qg

大宅

huiwo太太 發表於 24-5-7 13:04
北韓究竟要封閉到幾時
永遠,呢世都唔會睇到有開放嘅一日

子爵府

Jay_mi 發表於 24-5-9 14:19
以前我係一個癲癲哋既explorer,個次我地都係要跟團,不過我同個ex有偷走出去,諗返起都真係好痴線。北韓 ...

嘩!多謝你呀!我真係好想親身去下!你好大膽亦好彩比你「偷走到出去」玩、見識下,我uncle都話佢試過「偷走出」酒店,行唔夠十步比導遊追出截住偷走失敗

大宅

MSAA 發表於 24-5-9 07:47
我好想去北韓架!但我老公一直唔贊成,話我搵命搏!其實我有個uncle去過,佢話唔使驚,因為基本上導遊一定 ...

平時遊客係唔可以換韓Won,但黑市不嬲都有價有市,我個陣大約人仔100對1600,但我只換到100對1000,平時跟啲導遊去旅行團商店係1對16,當然你唔可以攞啲韓Won出嚟買嘢啦例如一樣嘢佢想收$10人民幣,佢會標160,你只能俾人民幣。

嗰日返到去當然俾導遊鬧死,審左好耐先俾上房,再delete晒偷走出去影啲相,以前真係年少輕狂好自我又大膽,而家俾錢我都唔再敢做啦。

另外我感覺係有會有影子團友呢樣嘢,因為我行友誼塔嗰個唔知紀念館,show晒金正日禮物出黎個個,我試過喺一個展廳行慢咗少少,係後面見返明明行前面嗰班人,咁咪感覺嗰個展廳都好似有人去咁,後來我影嘢真係影得太慢,個導遊都對我有啲唔耐煩,直接熄燈都唔搵人扮後面仲有人

北韓其實跟團唔搞搞震嘅話好安全嘅(千萬不要學我,依家人大左老左背負左真係唔會再咁樣),食得又好,不過我個時冇得上網,唔知依家如何。

另外,如果你中意體驗共產神秘色彩我推薦古巴,又係瞬間穿越,但可以自由去體驗,多幾個層次既野睇。打到有啲攰,有機會再分享

大宅

MSAA 發表於 24-5-9 14:30
嘩!多謝你呀!我真係好想親身去下!你好大膽亦好彩比你「偷走到出去」玩、見識下,我uncle都話佢試過「偷 ...

我其實聽到後尾有高踭鞋聲咯咯咯但我地快快脆上左的士,司機有問我係咪遊客我話我係黎探人,佢冇再出聲,唔知係咪咁答奶左野

子爵府

fallwinter 發表於 24-5-7 14:00
以前會信, 但經歷過2014同19, 依家唔會盡信

x2 未試過黑暴都唔太信,一把口一支筆都可以主C你,最恐怖係一大班井底信到足

琥珀宮

星洲炒米 發表於 24-5-7 09:56
北韓當局為防止南韓文化對其國民產生影響,制定嚴格法規,嚴禁居民收看或散播來自南韓的影視作品,違者最高 ...

北韓咁封閉,消息點傳出黎
而家見過老美嘅手段,就算脫北者講嘅都未必係真

子爵府

Jay_mi 發表於 24-5-9 14:40
平時遊客係唔可以換韓Won,但黑市不嬲都有價有市,我個陣大約人仔100對1600,但我只換到100對1000,平時跟 ...

真係多謝你呀!親身體驗真係好真實希望有朝一日可以去下!古巴我睇過書,又係on my list會去既地方

水晶宮

2024勳章

回覆樓主:

今日得閒去google,發現果然如前面會員所講,呢幅圖,其實喺2023年已經有,內容係偷賣牛肉被槍決;甚至2017年都已有
而家換個內容又係一篇新新聞

attach1_sign/tmp/php5SNfCR
attach2_sign/tmp/phpQ7DWBY
attach3/tmp/php9UdPB5
attach4/tmp/phpC9XOBc

複式洋房

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊