自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

男爵府

Goldfat 發表於 24-5-9 07:58
你心水清。可能係咁。樓主先生同大媽係出世紙又無名。唔明點解要咁做。
...

可能系續子關係

子爵府

你老公4歲時亞媽已去,咁即係大媽湊大你老公,咁你老公負責照顧大媽唔得咩?

大宅

好易啫。簡化返件事,唔好心煩先。前提係無血緣關係。如果完全無感情等如陌路人,咪唔好回佢囉,怕事就換電話搬埋屋。如果都想做個順水人情,叫佢哋揾個代表嚟本港,你同佢一齊去一次入境處,睇吓入境處點講囉。所有程序都要一齊去做,所有資料唔好過佢手,只交本地官方機構/自己代表律師。事情可以好簡單。

水晶宮

spikenard 發表於 24-5-9 07:48
有個問題,大媽係大陸結婚,而你老公媽媽係香港結婚咁法律上大媽係冇關係的人。

佢女接老人上去照顧都得架 ...

樓主話唔清楚佢奶奶有無結婚
只是個仔張出世紙有落父母嘅名 (非婚生都可以填的)

不過國內法律又未必與香港相同
可能繼母繼子關係都會影響同父異母兄弟姊妹申請單程證呢

伯爵府

sp2007wtm 發表於 24-5-8 22:19
我先生是香港出世,他的媽媽是細媽,在他四歲的時候已經過身,他的爸爸本身在大陸有太太簡稱(大媽),有幾名仔 ...

的確係申請唔到。佢哋好急嚟香港攞福利,叫你先生唔好理佢哋,反正無聯繫,所有嘢已讀不回。
講個實例你聽,我嫲90年代初喺鄉下過世,內地姑媽們攪葬禮,時後打電話問我爸攞三十萬葬禮費,我叫我爸咪理佢哋,鄉下邊使咁貴攪葬禮,再講,佢哋唔使出一份錢。其中一個姑媽食咗我哋間祖屋,最後無理佢哋,反正都唔會返去,返去都唔會搵佢哋。

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

alicewong18 發表於 24-5-9 08:13
你老公4歲時亞媽已去,咁即係大媽湊大你老公,咁你老公負責照顧大媽唔得咩?
...

唔係,係我老爺湊大佢,佢差唔多高中先落嚟
新的一天...希望真的有新的希望吧...

水晶宮

alicewong18 發表於 24-5-9 08:13
...

雖然樓主講過,十二年來與大房無來往
但無話在港與繼母有無任何聯繫

不過九成九都係無供養 個養母(大媽)喇

如果唔係大媽邊使要食老綜
又擔心無人照顧想搞個親生女落嚟呢

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

kl1 發表於 24-5-9 08:34
的確係申請唔到。佢哋好急嚟香港攞福利,叫你先生唔好理佢哋,反正無聯繫,所有嘢已讀不回。
...

明白謝謝你
新的一天...希望真的有新的希望吧...

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

如果唔放心交私人資料,又唔想阻佢,就搵律師將文件交比國內部門,唔經佢地手。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

fasola 發表於 24-5-8 23:54
如果係我, 我唔會幫

阿大媽都咁老, 點解幾個姐姐咁多年都唔申請?

黎香港又報大數寫自己57歲,住夠7年又夠鐘個個月拎錢啦
呢啲咁既垃圾
呀媽響大陸唔一早黎照顧 由佢自己響大陸
臨到呀媽就香黎照顧乜鬼丫
咪又係為福利
仲要斷絕關係,佢都傻,斷佢個頭
一陣大陸啲地拆左分錢直接大條道理唔分比你地

水晶宮

pauline_c 發表於 24-5-9 08:44
如果唔放心交私人資料,又唔想阻佢,就搵律師將文件交比國內部門,唔經佢地手。
...

相關使費係咪同父異母 嘅兄弟姊妹比?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

C77f 發表於 24-5-8 23:42
而家老人家北上好似唔影響綜援, 咁咪叫大媽返大陸, 由佢親生仔女照顧囉

係啲大齡仔女想學佢呀媽響香港拎長生津,月月4千65拎到85都成百萬啦加埋

水晶宮

回覆 littlefunpig 的帖子

大媽喺香港喎
何況大陸身份證有出生年月日
依家仲可以報大數嗎

水晶宮

Candy_CHUNG_LAU 發表於 24-5-9 09:02
相關使費係咪同父異母 嘅兄弟姊妹比?

使費有限,最多咪幾千蚊,如果唔係交惡,無必要阻住人。
大媽一個人喺香港,無聯絡,如果佢真係有事,會唔會都去望兩眼,到要住老人院,甚至唔多清醒,幫佢申請福利?

水晶宮

pauline_c 發表於 24-5-9 09:10
使費有限,最多咪幾千蚊,如果唔係交惡,無必要阻住人。
大媽一個人喺香港,無聯絡,如果佢真係有事,會唔 ...

但樓上部分人擔心宣誓斷絕關係會影響個人應得權益
到時就唔只幾千蚊咁簡單了

水晶宮

Candy_CHUNG_LAU 發表於 24-5-9 09:15
但樓上部分人擔心宣誓斷絕關係會影響個人應得權益
到時就唔只幾千蚊咁簡單了

所以搵律師,我都覺得唔須要斷絕關係,而且直接交去相關部門,就無多餘資料留比對方。
大陸有無嘢可以分,佢老公應該知道。

伯爵府

回覆樓主:

照顧阿媽係借口啫,個阿媽係香港攞津援,以為申請落黎齊齊攞津援?一個老人家,點解唔返上去等仔女照顧,要仔女一家大細咁勞師動眾申請黎照顧佢一個。

翡翠宮

pauline_c 發表於 24-5-9 09:20
所以搵律師,我都覺得唔須要斷絕關係,而且直接交去相關部門,就無多餘資料留比對方。
大陸有無嘢可以分, ...

而家無唔代表將來無
尤其樓主老公細個大陸長大
有地方住
佢自己都有份
大房睇怕當自己唔會分比2房
到時收賠償都幾肯定唔會比
而家整定斷絕關係一石二鳥
斷後路又多條香港水喉
損人利己正一係

男爵府

據我了解,親戚沒有和香港仔女斷絕關係,因為同住緊嘛。仍然申請咗大陸嘅成年兒子來香港喎,所以樓主單case有啲奇怪,要再了解清楚多啲。

大媽嘅子女唔可以暫時申請雙程證過嚟探親兼照顧住先嗎?

翡翠宮

taiming 發表於 24-5-9 09:21
照顧阿媽係借口啫,個阿媽係香港攞津援,以為申請落黎齊齊攞津援?一個老人家,點解唔返上去等仔女照顧,要 ...

根本就係
要照顧早就照顧
果頭近先黎

首頁
34567...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊