樓市動向

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 2008 的帖子

真實有能力既話,有時差小小去供又何妨呢?呢D叫因小失大,哈哈哈﹗
買樓唔係一年既事,而係廿年,自己能力可許既話,評估下自己既收入就知自己供唔供到,最緊要係量力而為﹗

複式洋房

What would be a good district for first property?

子爵府

雪菜肉c 發表於 11-8-19 10:51
我想問你加按果時手上係咪得一層樓自住緊? 層樓供哂未架?

想問下關於樓宇加按的問題?
查實加按自住物業的風險大不大?

由於小弟層自住物業已經供斷左好耐, 但由於首期不夠, 未必能夠買入心儀的大單位自住, 自己又不想賣左原有層自住,
. 所以想加按物業. (但非必要都不係好想咁做), 加按的RATE 會不會好高, 罰息期又點計架?

在BK 度好似見到好多靚太們都好識玩加按物業黎投資,想請教一下。

其實層樓係小弟父母, 不過佢地不識用電腦, 所以作為兒子的我就上黎代問一下咁多位 =)

佢地TARGET 想買的樓, 其實要630萬左右(3房向海港島區大單位), 自住果層值330萬., 出租都可以收到10-11K 左右.(劈租價後). 現有CASH 150萬, 希望可以在2年後買到心儀單位(樓價橫行都買到, 跌價當然最好啦, 總之不好再升就得啦)., 由於小弟畢業後會同父母同住, 加上有收入, 可以做25年樓按。所以小弟做不到7成按. (樓價太貴). 但如果我做加按, 每個月會多供幾多錢?ASSUME FRESH GRAD 出黎有12-15K, 父親大人收入20K, 母親大人收入11K, 家姐收入60K , 收租10K. 其實每月供款, 如果不多過20K, 都應該不係問題, 但呢口價太貴。

查實加按感覺上風險不細, 因為早幾年大升市, 有好多人靠加按黎收租, WIN 到不少, 但今時今日, 呢個理論未必對。如果我將物業加按, 按3成, 咁係咪可以借到330萬 * 0.3 = 99萬出黎做首期?THZ.

首頁

尾頁

跳至