自由講場

跳至

首頁
34567...30

尾頁

大宅

引用:Quote:原帖由+carmen911+於+12-06-16+發表

原帖由 哈哈hahaha 於 12-06-16 發表
佢地點去到架?
佢地好勁架,有好多地下途徑,不過係5會話俾我地聽架,只益自己友,我知嘅就好多假結婚或者係郵購新娘law.

男爵府

我反而同C6傾好多次想番加拿大。我讀書係加拿大,97反HK之後識我c6。我c6未試過在外地生活所以唔想。小朋友一個7歲一個5歲,HK生活好熱閙好方便有姐姐,但對小朋友,缺少大自然,neighborhood,而且讀書壓力大,最大問題係果個國民教育,我唔想小朋友被洗腦。我以前係BC住小town,Hope。係多倫多讀U最鍾意weekend揸車四圍去,thousand island, Ottawa, Quebec city等。我覺得我住town仔都得。但移番去C6驚揾唔到野做,同埋同年老的父毋分開,他又係大仔,所以我地未有共識。

禁止訪問

水晶宮

都明樓主難取捨既...

不過為咗小朋友,我覺得都係留响加拿大好...

再者,您呢幾年都係間中番黎HK小住幾個月,好似我地去外國渡假咁,

咁當然唔覺得HK有咩問題啦...

但確實淨係人多車多呢下野已經夠哂玩死我地,

我都真係除咗番工同食飯外,

所有時間都情願留响屋企,

我想去海X公園都唔敢去,,,因為真係太多人又太多B6,

上幾次去連我哥呢D咁少同街外人嘈既人都抵唔住頸同班企圖打尖既B6嘈...

連去玩都要迫要爭要防守防人地打尖,真係好唔爽囉...

依家連讀書都要咁樣同B6爭...仲要係HK人爭輸嗰隻...

當我聽到有人趁BB三四個月大時去提早報定幼稚園,

間幼稚園回覆話"已經太遲"時,,,我已經頂唔順依家既HK...

外國至少地方大,唔好話有冇位入學讀書吖...

至少都叫做有個後園去吓郊外玩到吖...唔駛爭...

我媽同細佬都移咗民去加拿大...

只可惜我同隻佬冇錢冇學識,响嗰樹冇求生技能,

否則我都第一時間爭取移民去加拿大...

始終都為個囝好...香港太迫太大壓力,大人都頂唔蒲,更何況我隻囝吖...

kooliestgirl  外國既主題公園都有好多b6  發表於 12-11-5 11:04
rose-mag  唔同架,外國主題公園多人但唔會有人打尖~  發表於 12-6-17 16:49
sfmeow  我就係擔心呢樣野....  發表於 12-6-17 14:49
creamybaby  唔去主題公園仲有好多地方可以去。博物館,郊區....。  發表於 12-6-17 03:33
tomatoMM  其實外國既主題公園咪一樣咁多人  發表於 12-6-16 18:47

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

繼續留在外國,或是回流返香港好?

我都想回流

珍珠宮

好媽媽勳章

我覺得你囡囡已經6歲, 你真係想返的話, 係就要快, 因為6歲可以直接讀小一, 小一開始追都還可以, 因為現在大把雙非來港, 佢地可能無讀過幼稚園, 或一句廣東話都唔識聽, 但佢地慢慢都會跟到, 以往都有新移民讀到書的例子. 不過你再拖落去, 囡囡去到8, 9歲就真係來港沒有選擇, 只好讀學費貴的國際學校, 不能讀主流的local school.

大宅

引用:你搬去Toronto/+Vancouver+會好d嗎? +

原帖由 ozoz 於 12-06-16 發表
你搬去Toronto/ Vancouver 會好d嗎?
其實個C6根本5太想變,因為佢衰衰地都有D親人,又話多倫多同溫哥華同hk冇乜分別喎。

珍珠宮

畀面勳章

cholebaby 發表於 12-6-16 15:26
我D朋友同你相反,個個都叫我返Hk ,佢地話其實hk讀書5係我想像咁差,所以想喺度問下大家意見。

...

我個人覺得都係睇你自己同老公點諗,係香港既人想離開
係外國生活多年既想回流
國家問題度度一樣
你問越多答案越不同
讀書中文係世間吹勢
但香港學英文,外文一樣唔係易事
或者若果可以試下返黎住一年
比小朋友睇下適唔適應

PS可能我唔祟洋啦

~仔仔媽咪~  要小朋友去重新適應都唔係易事架,我朋友就係細個回流HK,依家都番加拿大.  發表於 12-6-16 18:49
~仔仔媽咪~  如果咁睇,寧願自己適應番人地社會同語言,好過調番轉頭要小朋友適應.  發表於 12-6-16 18:48

瑪瑙宮

EVA222 發表於 12-6-16 18:35
係架,無個竇口,都要有財力交租,我女個fd,無經濟負擔,(做左兩年野話入錯行,父母再泵水佢去中大讀law),一家 ...

如果係無懼經濟問題人士, 連子女讀書問題都無 我媽 d fd 好有水 (我媽除外), 個個都送外國讀書, 送樓個囝結婚, 個個大左唔係教授就係律師, 沒有一個需要煩上樓上車, 根本生存在香港無野會煩到佢地, 咁就會開心囉.

sfmeow  有 $ 邊度都係天堂   發表於 12-6-16 20:24
EVA222  十分認同!  發表於 12-6-16 18:50

珊瑚宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:繼續留在外國,或是回流返香港好?

我都係回流既 但我當時無家庭無負擔!我覺得有家庭我就未必會 我會求隱定

水晶宮

~仔仔媽咪~ 發表於 12-6-16 18:35
都明樓主難取捨既...

不過為咗小朋友,我覺得都係留响加拿大好...

tomatoMM 其實外國既主題公園咪一樣咁多人

我都只係講個例子啫...但外國地方點都係大D...冇咁擠迫...人就差唔多.

瑪瑙宮

suewong 發表於 12-6-16 18:33
我反而同C6傾好多次想番加拿大。我讀書係加拿大,97反HK之後識我c6。我c6未試過在外地生活所以唔想。小朋友 ...

我有個 fd 移去澳洲, 由 manager 降到做 A/R, 您 c6 憂慮得好啱.

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

引用:Quote:suewong+發表於+12-6-16+18:33+我反

原帖由 Nancy20090615 於 12-06-16 發表
我有個 fd 移去澳洲, 由 manager 降到做 A/R, 您 c6 憂慮得好啱.
好彩我C6移去澳洲分公司,職位一樣。

My Two Princess

伯爵府

cholebaby 發表於 12-6-16 14:34
我好想回流返香港住,囡囡今年6歲,又怕她好難追到學習進度(她冇學過寫中文字),但同老公傾親呢個問題, ...
或者你比心機學好法文試下融入當地生活先
我都講法文ga,或者我地交流下丫
請盡量唔好點評我,因為我通常用手機版,睇唔到ga!!!

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

引用:我都想回流 +

原帖由 我愛Corina 於 12-06-16 發表
我都想回流
我唔會啦⋯個女返HK,完全唔識中文同埋根本已經完全適應唔到HK生活節奏

瑪瑙宮

pigpig 發表於 12-6-16 19:01
好彩我C6移去澳洲分公司,職位一樣。

恭喜晒

其實係公司薦佢過去, 初時都係 GER, 但同上司唔夾, 又適應唔到當地的工作流程要求 (複雜過佢香港做好多), 佢要求調部門, 所以做左 A/R.

禁止訪問

琥珀宮

引用:Quote:pigpig+發表於+12-6-16+19:01+好彩我

原帖由 Nancy20090615 於 12-06-16 發表
恭喜晒

其實係公司薦佢過去, 初時都係 GER, 但同上司唔夾, 又適應唔到當地的工作流程要求 (複雜過 ...
可能我C6工作性質唔同,當年我地移民,就正因澳洲缺乏呢方面人材,所以就可得到同等待遇。

禁止訪問

琥珀宮

引用:Quote:pigpig+發表於+12-6-16+19:06+可能我

原帖由 EVA222 於 12-06-16 發表
當時你老公是外援,工求人,會好好多,等如呢到請鬼返來,人工福利都好.
係!所以真係好好彩⋯

首頁
34567...30

尾頁

跳至