自由講場

跳至

首頁
34567...11

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

imlcc 發表於 12-9-24 10:09
我都有個FD明明都識講D國語,但係去台湾旅行同D酒店職員講英文,佢話咁樣人哋會對佢有禮D喎。
我妹妹同妹夫去台灣, 佢哋去到酒店櫃台, 一個用特區護照, 一個仲用緊BNO.
去到酒店CHECK-IN, 特區護照嗰個問嘢, 酒店職員的態度唔多友善. BNO嗰個一問, 職員態度即刻180度轉變, 有問必答

imlcc  係唔係問同一個職員  發表於 12-9-24 10:52

寶石宮

引用:我有個前朋友,當自已係台灣人,叫地鐵做捷

原帖由 heichunmum 於 12-09-24 發表
我有個前朋友,當自已係台灣人,叫地鐵做捷運

男爵府

回覆:一個超级扮外國人的不知所謂的朋友

大宅

COwo 發表於 12-9-24 09:53
回覆 chubbychu 的帖子

yes ar....only one thing she can be proud of......after married, she doesn't ...

;)

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

嘩!正喎!十個趣!

侯爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 BK Milk勳章

子爵府

咩人都有

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

當我們還是中學時期.直至到我哋完成了學業 , "朋友"也没有到留學

即係無去過留學?
咁無啦啦做乜突然唔識中文?

alicialee1210    發表於 12-9-25 11:05
天朗氣清

侯爵府

求其啦, 佢鍾意就得啦, 不過你個friend都幾蠢, 人地就學多啲語言叫叻, 佢呢啲學完一樣竟然連母語都唔記得, 佢有腦退化 睇下醫生好wor

大宅

你朋友沒出國居然中文退步咗! 面人哋比,假自己.....

子爵府

畀面勳章

我覺得你朋友係扮比d唔知佢底细既人睇,但你識左甘耐緊知佢吹水唔抹咀啦:;pppp:

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆 COwo 的帖子

你朋友應該係自卑

我有個同事, D英文好屎, 但成日同人講, 佢以前個男朋友係ABC

男爵府

睛靈勳章 BK Milk勳章

唔知點解香港很多樓主朋友呢類人!
留意下張學X每每講到女兒的訪問,佢成日都提到女兒唔識中文/中文唔好,其實讀國際學校或英文學校都可以學中文架,況且父母都是港人,如果咁都唔識係咪能力問題?!

靚太唔易做!!

伯爵府

我覺得呢d人真係超無聊.

男爵府

回覆 tinlong22 的帖子

yes she only studied in HK. yes...don't know why suddenly claimed don't know chinese at all.

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

mouth:
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

男爵府

回覆 RAA 的帖子

yes totally agree with you. 自卑

用戶要求終止服務

小艾美 發表於 12-9-24 10:32
唔奇呀,我都識D人係.香港出生,到10幾歲去左外國,而家30歲返黎,都係話唔識睇中文,唔識寫中文. ...
扯! 你 lee 個小兒科啦姊妹

我有個朋友20 幾歲移左民去加拿大,一直打中國人嘅工...而家差不多 50 歲嘞....話聽唔明我地講野...又試過番來香港玩時...扮唔明人地向佢問佢野....

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

扮晒嘢

什麼都也自有它盡頭 別要逝去才珍惜今日所擁有

男爵府

回覆 tsewong 的帖子

首頁
34567...11

尾頁

跳至