自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

我囡都有D科目考得唔好.
好彩,我只係少少唔開心.
如果我好唔開心,會影響小朋友既心情,讀書會好大壓力.
不如分析下點解會差,同埋諗辦法升番高,仲實際啦.

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

加油 & relax!!

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

下次努力, Add Oil

子爵府

引用:唉....下星期到我個小三既仔..+明白你既心

原帖由 littlelamlam 於 13-01-10 發表
唉....下星期到我個小三既仔.. 明白你既心情, 佢小二成績都KEEP住有8-9字頭, 但小三上次考試就得6-8字頭... ...
我個仔同你一樣唉

子爵府

子爵府

努力

男爵府

引用:回覆+heiBBB+的帖子 2科都係得60幾分,上次

原帖由 心傷 於 13-01-10 發表
回覆 heiBBB 的帖子

2科都係得60幾分,上次考試都有90幾
我女有考前小測,唔合格添呀呢星期考試都不知點

伯爵府

回覆:唉!亞女考試卷派左...

努力d,下個學期有好大進步,就可以攞個進步獎!

伯爵府

好媽媽勳章

唉,好彩係呢道搵到甘多同道中人!

阿囡又係小二,今日考完試.老師同佢地講中文考試卷,佢解錯題,成part無晒分.唉!
佢考完當日話好容易,唔深,但我都有d保留.因為阿囡係一個比較大意既人,好易睇錯題目,不太專心..連抄答案都會錯個d...分數對佢來講係唔入肉的.本來是好事,但我怕佢甘樣會無左上進既動力,對自己無要求........我知道要長遠睇,但有時又忍唔住心up.

我仲差d懷疑佢呢種"知少少扮代表"既輕率態度會唔會同專注力差有關呢?希望係我過慮啦.

大家都加油吧!

子爵府

俾多啲encourage啦...考試係佢人生一小部份...

支持各位好媽媽!

禁止訪問

複式洋房

回覆 nrsemi 的帖子

公爵府

畀面勳章

新年12 發表於 13-1-10 17:12
吾洗灰, 話你知我個仔仲金, 佢英文作文睇錯左題目, 作到離晒題, 今次都吾知有無分 ...

大宅

現在才小二, 不要這麼緊張, 放鬆點吧 !

大宅

我個小朋友今年小五,英文91, 中文86 ,數學仲未收到真係怕咗佢,想佢份成績表好睇D見中學,又攪科中文86,宜家仲震緊科數學.

大宅

加油

男爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 親子達人勳章

回覆 cindyn石石 的帖子

有同佢傾計,佢又冇話唔開心咁

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

分數突然一下子落左咁多, 個心係會好"銀"... 我都試過... 唯有檢討發生咩事, 下次努力過.... 加油

珍珠宮

雲妮彭 發表於 13-1-11 16:33
唉,好彩係呢道搵到甘多同道中人!

阿囡又係小二,今日考完試.老師同佢地講中文考試卷,佢解錯題,成part無晒分 ...
我囡小二時都試過, listening 一 part 錯晒,人地叫 tick,佢就寫1,2,3!有時佢地就係咁粗心,以為自己識,就唔睇清楚!

今日第一日考試,佢出黎眼濕濕,話中文最後一頁未做就夠鐘,一收卷就喊!
但佢仲可以好有信心 wor,話應該無 90 分 仲可以以為答左就啱晒咁
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

珍珠宮

引用:我個小朋友今年小五,英文91,+中文86+,數學

原帖由 lakesilver 於 13-01-11 發表
我個小朋友今年小五,英文91, 中文86 ,數學仲未收到真係怕咗佢,想佢份成績表好睇D見中學,又攪科中文86,宜 ...
好好成績

希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

首頁

尾頁

跳至