興趣嗜好

跳至

首頁
34567...23

尾頁

珍珠宮

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+ophelia232+於+13-04-03+發表

原帖由 bebu_jj 於 13-04-03 發表
冇計,針吳吉到肉吳知痛……唯有多D上黎揾人傾下~呢度個個都會明白你

...
係到傾下會好d~~其實每個人都有情緒病,只係每個人病情唔同所以難捉摸

別墅

引用:Quote:原帖由+winnie..+於+13-04-03+發表除

原帖由 bebu_jj 於 13-04-03 發表
我都係呀直情濕到大脾,長褲都濕埋!
但嗰時個e生話盜汗唔係d藥ge副作用,仲叫我條被唔好太厚
我仲記得嗰時係冬天黎架,得14度姐,我唔信囉mouth:

禁止訪問

畀面勳章

回覆:抑鬱症~互相支持區

複式洋房

之前有抑鬱症,有左BB之後,自己停藥,E生話ok,不過要一個月覆診一次,同2個社工跟梗。。。但到而家個肚9個月,我懷疑自己個病發作

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

aubmaki 發表於 13-4-3 02:15
點解吖?
因為我有爸爸個遺傳病
十幾年前爸爸行路出問題,一路都有同佢睇醫生,醫生只係話腦退化,之後係屋企跌親隻腳開始要坐輪倚,到七年前有次係屋企跌親整到隻手入左醫院做手術,出院後我地就送左爸爸入老人院!

大約幾年前開始到哥哥隻腳出問題,行路好似爸爸當日咁,成日跌親、冇力、腳痛,之後哥哥有次痛到行唔到入左醫院,醫生都係話腦退化!

大約三四年前爸爸因為係老人院唔肯食野,食得唔係咁好,入左醫院照胃鏡,我見哥哥咁開始擔心自己會唔會都係咁,我多口問醫生,醫生就幫我地排期睇遺傳科,大約排左一年,咁啱哥哥再次腳痛行唔到入左醫院,醫生安排個快期比我地見遺傳科醫生,等通知期間,我發覺有左 BB,之後好快比我地見遺傳科醫生,因為我有左 BB , 情況比較急,報告亦比人快,結果係爸爸個病唔係腦退化,係小腦萎縮症,呢個病每次有一半機會會遺傳到,醫生即幫我抽血驗,報告出左我亦有,知道果刻好唔開心,點解會係我,由於當時 BB 仲細,我要等十六週先可以抽胎水驗,好辛苦咁等到十六週可以驗,報告出黎 BB 亦有,果刻我喊到收唔到聲,我要決定要唔要個 BB,最後同老公決定唔要個 BB,因為呢個病每次有 BB 都會有一半機會傳比 BB,老公唔想一代一代咁傳落去,同埋我大囝唔知有冇,如果我要個 BB,老公第日就要照顧我同 BB,如果不肯我大囝都有既咁老公就要一個照顧三個,所以最後我忍痛做左人工流產!

由果刻開始我成日喊,我好辛苦,老公亦知道呢個病到最後會係點,我同老公一齊超過廿年,佢睇住我爸爸病發,到行唔到要我媽照顧,我老公亦知道我將來都會咁,有刻我想過離開老公,我唔想負累佢!

因為囝囝同時有亞氏保家,係兒童精神科有姑娘跟進,上年姑娘想我去上堂,但之前我因為爆肺等緊入院做手術,大約六月開始我去左上堂,係教家長如何管理情緒,但我上左四堂就冇再去,姑娘覺得我好似有問題,就轉介左葵涌醫院外展醫生上門同我做評估,佢地覺得我似抑鬱就傳介左我去睇精神科喇!
愛 我 就 別 傷 害 我

珍珠宮

畀面勳章

引用:Quote:aubmaki+發表於+13-4-3+02:15+點解吖

原帖由 kitwong 於 13-04-03 發表
因為我有爸爸個遺傳病
十幾年前爸爸行路出問題,一路都有同佢睇醫生,醫生只係話腦退化,之後係屋企 ...
噢!我唔知可以講咩好~但你要take care~你要見見好d~至少情緒會開懷d~~至於會唔會拖累c6真係因人而已~因為我都曾經有呢個念頭,我都有好幾個遺傳病,所以好明你感受~而家我又多咗個病照顧自己都難,c6要返工又要照顧我放工仲要買飯我食(我連落街能力都有問題,我只可以做簡單家務ja)所以我地要加油

男爵府

引用:Quote:原帖由+bebu_jj+於+13-04-03+發表我

原帖由 winnie.. 於 13-04-03 發表
但嗰時個e生話盜汗唔係d藥ge副作用,仲叫我條被唔好太厚
我仲記得嗰時係冬天黎架,得14度姐,我唔 ...
我有諗過可能長期食西藥所以個人“燥”,因我有親戚之前生癌(已康復中),但亦要keep往食5年藥。佢同我地一樣都係夜晚會出汗出到大脾濕哂,床單都濕埋……連以前吳係太大汗既我上年夏天一出街就不停出汗……

男爵府

引用:Quote:aubmaki+發表於+13-4-3+02:15+點解吖

原帖由 kitwong 於 13-04-03 發表
因為我有爸爸個遺傳病
十幾年前爸爸行路出問題,一路都有同佢睇醫生,醫生只係話腦退化,之後係屋企 ...
睇到我好心up………好彩你仲有你先生同你一齊渡過呢段咁難捱既日子!相信你仲後生~現在醫學昌明,可能到你病發(又或者呢世都吳會病發)已經有藥物可以幫助你呢?!我明白你會好傷心,但係你伊家仲行得走得,更應該好好享受伊一刻~吳好比情緒軒住你個鼻哥走,現時首先要醫好自己既情緒病……之後既野再算啦……既然証實左有遺傳病呢個事實,而自己又控制吳到,不如嘗試吓接受……我知係吳容易,但除左接受可以自己掌握,已經冇其他野可以做……
至於你話吳想拖累你先生……呢個只係你一相情願既想法!你地已經一齊相處左二十年,佢點會捨得放棄你?還記得結婚時既誓詞嗎?吳好諗埋一邊,活在當下!

大宅

回覆:bebu_jj 的帖子

一個五歲,一個三歲了,好多洗費

禁止訪問

叻叻勳章 畀面勳章

引用:我報到我有嚴重抑鬱+驚恐地鐵+幻聽已食藥6

男爵府

引用:一個五歲,一個三歲了,好多洗費

原帖由 lwsdada 於 13-04-03 發表
一個五歲,一個三歲了,好多洗費
咁平時你反左工邊個照顧佢地呢?我覺得你呢個情况可以揾社工幫下手~我吳知你家庭 狀況……但如果你係獨力養兩個小朋友又要反工……倒不如試下同社工傾下,睇下有咩辨法可以幫到你!

男爵府

seanandangus 發表於 13-4-3 12:27
我屋企人都開始有幻聽喇,但佢唔肯去睇醫生,唔知點算大家都受罪

...

我婆婆都有幻聽及幻覺, 但年紀越大越不肯去看醫生, 在普通高血壓覆診時, 我地同醫生講埋, 聯告醫生便轉介外展護士上門初診評估.

姑娘評估完都覺婆婆有需要看醫生, 便慢慢嚾她引導她, 姑娘講一句好過我地講十句, 仲安排埋非緊急車接送, 有什麼需要都要同醫生講, 醫生都有外展的.

大宅

回覆 KitAuYeung 的帖子

我都有D手震.
不過唔太嚴重.
只係比食藥前明顯OK多

大宅

回覆 bebu_jj 的帖子

同你情況有D似.
不過我哥隻又算係安眠藥.同埋醫生都話可以有需要先一晚食一粒

係一隻有幫助睡眠用的抒緩緊張藥.
但我都係愈食愈多. 食食下就唔跟份量好似上癮咁- -"
最多試過一晚食正常份量4倍.

男爵府

引用:回覆+bebu_jj+的帖子 同你情況有D似.不過

原帖由 s2004070 於 13-04-04 發表

同你情況有D似.
stilnox 10mg?

大宅

唔係

男爵府

大家加油啊!祝朋友們早日康復!
我有個朋友A.現在也困擾中。朋友B.曾經患過,現在好了。分享一點她的經歷。她在油麻地看精神科。吃藥後,反應慢,人累。沒記性。她說。1要靠自己,知道自己有病,決心要好起來,為了自己,為了家人。2家人朋友的支持很重要。當年她老公對她百班支持!

伯爵府

畀面勳章

回覆:bebu_jj 的帖子

我都好想講,我以前都試過。。。自殘n次!好彩我c6無放棄我,但好多時都因距起,因為我吳激得,而我c6有時超口賤 ,我就黎架啦!我真心覺得吳好依賴藥物,因為藥物真係有好多負作用!可以的話真係要靠意志,當然如果情緒好差都要食藥

Be crazy. Be stupid. Be weird. Be whatever. Because life is too short to be anything but happy.

大宅

如果話疑自己有此病,想睇政府, 係咪排街症同e生講

大宅

我都有depression 多年
Citalopram 40gm每天,嚴重嗎?

首頁
34567...23

尾頁

跳至