論盡家傭

跳至

首頁
34567...9

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章 我的育兒心得勳章 有「營」勳章 叻叻勳章

引用:等你好消息,+我都轉用孟加拉,+費事d賓印咁

原帖由 chanyeehang 於 13-05-28 發表
等你好消息, 我都轉用孟加拉, 費事d賓印咁串, 成日玩resign, 動不動就唔做又黑面 又話唔尊重, 好鬼煩. :ang ...
咪係,我已經當亞公主係皇后咁尊重和跪拜,最後佢都玩走佬,比佢一鑊翹起!真係比佢地玩殘!

水晶宮

我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 熱血勳章 畀面勳章 有「營」勳章 陪月勳章 爸B勳章 大廚勳章

其實孟加拉女傭月薪係幾多??? 平好多??? 合約條款又係點架, 我未請過工人乜都唔識, 麻煩指教吓

禁止訪問

回覆:心情好興奮期待、第一次請工人、孟加拉女傭。

禁止訪問

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+chanyeehang+於+13-05-28+發

大宅

之前係不係有報紙話,首批孟傭已有幾人給人炒咗呀?

333s  傳孟用手吃. 香港人唔like. 印/印度/巴基/中東 好多用手抓來吃. 新彊也有喱..  發表於 13-6-10 08:44

大宅

yiusiub 發表於 13-5-29 18:31
你可以考慮斯你蘭卡吖,我最近請左,快三個星期了,已經學識煮幾個餸同煲湯,佢自己煮,不用睇著佢煮的。用 ...
斯你蘭卡,都會咁多要求呀?

禁止訪問

禁止訪問

複式洋房

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

大宅

聽到有人請孟傭, 好想分享一下
我自己4年前炒了工人不敢恭維

主角是我+姐,佢上年1年半間換了4個工人, 因佢係NURSE, 不一定放SUNDAY, D菲印工人不是亮刀炸癲, 就偷錢, 一係來了3個星期發癲走佬, 攪到佢抑鬱症發作, 不敢行入AGENT 樹請人.
佢兩件, C6 長駐大陸, 令佢完全生人勿近, 我問都唔敢問, 直到.....

AGENT 話賭一鋪, 孟傭試唔試 ? 經過祈禱掙扎, 最後決定一試, 但就足足等了4個幾月, 過了沒 有工人的歲月, 直到第一批11個中最靚個個正是她的姐姐.......

個幾月的今天, 佢開始識笑了, 工人姐姐煮的食物OK AR, 講一次就明, 小家庭沒什麼做, 帶佢去圖書館借書, 借了兩本厚甸甸的英文書, 回家後功夫做妥, 會睇書抄筆記, 跟小朋友溝通用BODY LANGUAGE 同英文, 她就比菲姐還好, 家姐由衷說了一句"謝謝您"

今日, 第一期人工尚有少少余下, 她將封上幾年菲印也懶用的焗爐清潔, 掏脹包買了點面粉, 跟小朋友玩做面包, 錢也不肯收. 不是錢, 而是個份心. 小孩很喜歡她.
NURSE 是舟別講求清潔, 過到我家姐, 不會衰到邊的

所以報紙上的孟傭, 相信會有, 但其實菲所都咪一樣, 不要說得孟傭怪獸一樣, 報章有邀請家姐接受訪問, 但孟姐姐不想, 所以在此給她們平反一下.

333s  雇主怪獸 就有孟傭怪獸了.  hehe  發表於 13-6-10 08:45
kawai120  thx for yr sharing  發表於 13-6-10 00:10
鼎為煉銀, 爐為煉金; 惟有耶和華熬煉人心  
箴言. 17:3

大宅

好媽媽勳章

回覆 叉雞飯 的帖子

多謝你帶了正面又開心嘅訊息,令迷惘嘅媽媽了點署光

大宅

引用:CHRIS_11+發表於+13-5-29+18:11+其實我都覺

象牙宮

叉雞飯 發表於 13-6-9 20:02
方便提供 孟備 中介人?
我只知 得成 有.

語言構通 :
港大最新調查發現 語言占30% 非語言70%
音效. 眼神. 表情.... 比例高.
單看 BB. 他几乎好似 明白 mummy 所說.

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

男爵府

叉雞飯 發表於 13-6-9 20:02

Thanks for your share!

大宅

禁止訪問

引用:聽到有人請孟傭,+好想分享一下我自己4年前

大宅

大宅

家姐話佢係"7成"請, 都真係唔係個個OK. 有D真係溝通唔到, 佢今次好好彩

O廿諗啦, 印就死路一條, 菲就如同玩命, 叫做孟記仲有DD 嬴面O廿, 個心會C服D
鼎為煉銀, 爐為煉金; 惟有耶和華熬煉人心  
箴言. 17:3

子爵府

叉雞飯 發表於 13-6-10 17:39
家姐話佢係"7成"請, 都真係唔係個個OK. 有D真係溝通唔到, 佢今次好好彩

O廿諗啦, 印就死路一條, 菲就如同 ...
形容得好傳神.

首頁
34567...9

尾頁

跳至