自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2018復活節勳章

may.bb 發表於 13-7-29 22:50
其實尋晚agent都好嬲,佢同我講星期三會去菲律賓搵工人,星期六返,叫我星期六可以去搵過個工人,因為佢都 ...
炒! 呢D格,咄咄逼人,你出糧俾佢嫁,你俾佢過到呢關,就好快故態復萌,.仲只會愈來愈衰.

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆:菲姐放完大假無返屋企又搵唔到佢!(已返,但激死我38#、69#)

我唔會容忍佢,不過不排除佢搏炒

你試下同你個boss咁講野,即俾人炒啦!

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

我都試過工人放完假回港時失蹤, 最離譜是她到港下午 4 時打電話俾我, 話準備坐巴士回家, 結果坐左20 小時先到我屋企....

佢解釋是出境時在機場暈左, 由一位不相識印尼人帶左返屋企休息,第二日仲食左早餐成中午先返到我家.

最後 AGENT 叫我報警和炒左個工人.

may.bb  搵到佢都可以報警嗎?真係唔知啊!mouth:  發表於 13-7-30 15:52

子爵府

引用:我都試過工人放完假回港時失蹤,+最離譜是她

原帖由 BOBO128 於 13-07-29 發表
我都試過工人放完假回港時失蹤, 最離譜是她到港下午 4 時打電話俾我, 話準備坐巴士回家, 結果坐左20 小時先 ...
咁嘅大話都講得出

暈咗唔係去醫院

伯爵府

BK Milk勳章

回覆:may.bb 的帖子

仲谂?炒啦!

男爵府

我屋企請過3個工人,第一個勁勤力,仲要自動波,全屋清潔到酒店一樣,但煮野就:;pppp:第二個英文好好,好醒目,煮野唔錯,仲懶到出汁,踢一腳郁一下,成日扮傻,而家呢個都幾肯做,煮野好食,但就串:quiet其實做得工人係無咁完美,:比我再請一定會要服從高,唔識可以教,最多花多小小時間,呢個食住你,今次都仲忍佢,你以後真係無運行

大宅

回覆:菲姐放完大假無返屋企又搵唔到佢!(已返,但激死我38#、69#)

甘谷氣?!炒!

翡翠宮

引用:其實尋晚agent都好嬲,佢同我講星期三會去

原帖由 may.bb 於 13-07-29 發表
其實尋晚agent都好嬲,佢同我講星期三會去菲律賓搵工人,星期六返,叫我星期六可以去搵過個工人,因為佢都 ...
你仲忍?妹仔大過主人婆!叫你c6、99若果工人玩野佢地要負全責搞掂佢包括請假湊仔你唔理因為係佢地做擔保!包佢地縮沙!

世上已無安樂土,人人以傷人為樂

公爵府

回覆:菲姐放完大假無返屋企又搵唔到佢!(已返,但激死我38

你今日继續忍,你將來必後悔!
信我,我是過来人!!!

男爵府

引用:其實尋晚agent都好嬲,佢同我講星期三會去

原帖由 may.bb 於 13-07-29 發表
呢D工人直头係同情佢,盞激心,你话做嘢1般,横掂你呢个工人刀係駁番泥,再賭多铺又如何?你俾人工5係要佢萬能,係最基本服從,妥拹刀冇羅

子爵府

因為我已轉了好多個工人
第一個,我生大女後第一次請個印姐,佢又係第一次出國打工,我生完有產後抑鬱,差d抱埋個女跳樓死!嗰時情緒好差,又唔識點同工人相處,於是上bk家傭版諗住學下點同工人溝通,點知好多負面訊息,我個人越睇越顛,仲懷疑c6同印姐有嘢,所以想同個女一齊跳樓,後來成日同c6嘈交,印姐好傷心,同我講唔想我為佢同c6,最多佢工作做好些!但最後,我情緒影響埋工人,佢好掛住佢老公同個仔,所以只做咗一年就走咗。
不過佢間中會打長途電話同我個女傾計,大半年後,我剛請咗第二個印姐,佢先話想返嚟我到做,我都覺得可惜。後來知道佢因為第一份工已斷約,所以無人請佢,結果我幫佢做擔保,幫佢同d僱主講佢好做得嘢(呢個係事實,佢係咁多工人最好的一個),所以到依家,我們都有聯絡!

第二個印姐,一嚟到已經好懶,每晚9點幾就坐係度等沖涼瞓覺,下午我係屋企電腦房工作,我阿女瞓咗覺,佢就去high tea半個鐘,然後出去坐係風扇前涼風扇,咩都唔做,我個女起身話要vv或poo poo,佢都當聽唔到唔理,我個女當時2、3歲要急到自己去廁所!呢d都算,有次個c6夜晚想睇下一天錄下的cam片段(其實佢錄低都只係想睇下個女玩玩具同周圍走的樣,因為c6超like)點知無意中發現個印姐係我女上咗床午睡時攞我手袋打開找入面的嘢,唔知佢想搵咩?c6超嬲,於是炒咗,只做了兩、三個月!

子爵府

第三個,聽人講菲姐好d,咁我轉請菲姐,點知佢嚟我屋企時,剛發生菲律賓人質事件,剛我的菲姐的細佬係警察,菲姐係咁同我講d警察已做到好好,唔關警察事……,我已唔like,不過算數,只決定唔同佢再討論呢件事!so far,佢做嘢真係好,但惟一做咩都要帶手套,連洗自己底衫褲都戴住手套洗,而且我見個女經常問取膠布比個菲姐,我問佢做咩事?佢話切到手,我見佢咁,我突登買盒膠布比佢用。點知有一日,佢同我哭訴,話對手好痛,佢比我一睇!十隻手指有6、7隻指頭都係爛的,有血甚至有燶!我即刻帶佢睇皮膚科,點知比我發現原來幾年前佢都有睇過同一個皮膚科醫生,佢一路都有主婦手,仲要係嚴重嗰隻,醫生話唔可以濕水,連瞓覺都要塗藥膏帶手套瞓!咁佢點同我個女去廁所?(因阿女同工人瞓)而我剛生咗細佬,我要返工,工人隻手咁點照顧佢哋?煮食切菜切肉又用唔到手套,咁點算?那時我99超唔like,佢話工人點同bb換片?對手有細菌啊?好在菲姐自知照顧唔到初生bb,佢同我辭職,又係只做咗一年!

第四個,因為人質事件,我請番印姐,呢個好勤力,做到嘢,不過會偷嘢,我都算!但我好多時放工回家幫細佬換片都會有想乾咗嘅poo poo,我已話了佢好多次都無改善,終於有日阿仔發高燒,又嘔血,嚇死我,我帶佢入醫院,原來尿道炎,要插尿條,又要插粒「豆豆」係手背仔,好心痛,我問醫生係未因為bb飲得少水?醫生話唔係,多數因為污漕,可能有些poo poo走咗入體內,我當時真係好嬲,一定係印姐唔換片出事!印姐知道bb要住一個星期醫院受苦,佢係度喊!我都只係出封警告信佢。點知之後,佢每次放假無11點都唔返屋企,又經常聽住電話工作,完全無心機做嘢,最後佢話佢老公帶咗個女走咗佬所以要遲職返印尼,所以又係做咗幾個月就走咗!

我因為要返工,超等人用,當時又無咩印姐選擇,所以選了依家呢個菲姐!
我咁樣前前後後轉咗幾個工人用咗幾萬蚊啦!所以呢個係串d,但叫佢做嘢,佢都唔會點樣say no!所以我c6叫我唔好再博囉!叫我忍到出年9月完約囉!

大宅

畀面勳章

DoReMi媽媽 發表於 13-7-28 20:15
告外傭? 外傭喺香港係高貴的象徵, 邊個敢搞佢哋? 掂親佢哋, 就有佢哋工會, 領事館, 香港政棍, 香港啲社會組 ...

男爵府

環保接龍勳章

咁點解你唔揾返第一個印印,反正你哋都有聯絡,佢有啱你心意

王國會長

虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 王國會長 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

樓主, 既然同第一個姐姐仲有contact, 不如試下問佢幾時完約, 過檔去你度啦, 當然人工可能要高少少, 但總好過要受氣, 總好過要成日換工人補錢吖.

其實我都用過幾個工人都可以分享下:
1. 第一個係印姐, 佢做嘢超快, 當時我叫佢做2間屋 (我知唔得, 但唔好評論呢樣嘢住), 佢都可以每日下午4點就做好哂嘢坐係度同我一齊睇真情, 我當時坐緊月. 但用嘢好粗魯, 成日整爛嘢, 個樣都串, 湊new born ok, 我個仔當時一過佢手就唔喊, 所以我坐月都坐得ok, 因為佢湊阿仔, 夜晚都佢起身, 但做咗2個半月佢開始玩嘢, 有一日仲突然失蹤, 去agent度和解咗, 但之後做嘢都麻麻, 後來有一日突然同我講唔過去我阿媽屋企做嘢, 我已經知佢想玩嘢, 我即時炒佢, 佢仲去到agent度玩失蹤, 搞到我settle唔到, 最終佢去勞工處claim我好多錢, 話我無比假期佢 etc etc, 我一律唔認, 最終比我應比嘅就settle咗

2. 第二個都係印姐, overseas, 等咗佢3個幾月, 點知咩都唔識, 英文唔識, 中文唔識, 溝通唔到, 2個星期我就叫agent帶佢走, 同agent講貨不對辦, 只係象徵咁比咗2千蚊就搞掂

3. 第三個都係印姐, 但繼約嘅, 因為我已經返工, 無人湊B, 要快, 原本都繼約都15/16, 但agent話呢個ok, 因為佢都跟我個case跟咗差唔多一年, 知我要咩standard嘅姐姐, 叫我信佢. 咁我無辦法之下就試下, 但反而呢個做得最耐. 講真, 佢做嘢超慢, 我adjust咗我要求, 但算小心, so far 2年好少爛嘢. 湊我個仔都ok, at least我放工返去阿仔無穿無爛, 肯做, 但唔上心, 要成日提, 但我寧願咁樣好過我成日要防佢幾時玩嘢, 同佢鬥智鬥力, 講真, 係公司對客都已經鬥智鬥力, 返屋企就唔好搞我. 所以, 啱啱先同佢繼約, 佢都算聽話嘅, 無乜駁咀, 同埋佢唔會手腳唔乾淨, 我啲錢週圍放都無問題.

所以, 睇下你好唔好彩, 同埋自已想要一個咩工人, 既然agent會有新貨返, 不妨interview一下囉, interview完唔啱先再考慮囉
每日望住佢哋就充滿力量啦!

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

may.bb 發表於 13-7-30 16:55
第三個,聽人講菲姐好d,咁我轉請菲姐,點知佢嚟我屋企時,剛發生菲律賓人質事件,剛我的菲姐的細佬係警察 ...
樓主, 其實我明你ga, 自從舊賓同我做咗6年退休之後(佢係之前十年嗰批, 做嘢比較有道德操守), 跟住嗰4年, 我冇辦法請到個正常的工人, 偷錢, 黑面, 打斧頭, 買嘢永冇找返錢, 問佢就話人哋舖頭呃佢冇找俾佢, 海外博炒賓(當我踏腳石, 嚟到4個月內博炒去領事館攞返agent fee), 起碼有2個係咁, 肺癆工人, 本地完約但想呃多程機票賺多2千先走人o既又有, 4年我轉咗9個工人, 唔好話錢跌唔小, 就連精神上都好大負擔, 每一個新人到, 每朝我同佢一樣早起教佢做嘢, 每晚我又要等佢做到收工先有得瞓, 而家哩個已做咗年半了, 唔係佢做得好, 係我已經開始對佢哋麻木了, 喺香港做外傭僱主, 就係咁無奈!

珍珠宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

manman800800 發表於 13-7-30 17:50
咁點解你唔揾返第一個印印,反正你哋都有聯絡,佢有啱你心意

對的,我朋友都是,佢同前印印關係好常有聨絡,依家再請返﹗
(之前工人完約走因工人怕老公在印玩女人﹗題外話,其實佢地
都好慘,搵埋返去比男人玩女人﹗)

子爵府

回覆 manman800800 的帖子

我同印姐都好想,不過佢老公唔比,始終佢都只係30頭,印姐好喜歡香港的生活,可惜佢點講,佢老公都唔比,話好掛住佢,所以佢只好番印尼,走前仲有買禮物比我個女,我都有送禮物比佢!因為雖然佢僱主離我屋企好遠,不過佢放假時間中都會乘個幾鐘車嚟我屋企探阿女!不過佢老公唔比都無辦法了!

王國會長

虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 王國會長 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

引用:回覆+manman800800+的帖子我同印姐都好想,

原帖由 may.bb 於 13-07-30 發表
回覆 manman800800 的帖子

我同印姐都好想,不過佢老公唔比,始終佢都只係30頭,印姐好喜歡香港的生活,可 ...
即係佢宜家係香港嘛,咁係人地度做佢老公又比?

每日望住佢哋就充滿力量啦!

子爵府

回覆 vickymok717 的帖子

請問第一個工人有無告你要佢做兩間屋?其實我都係咁,不過唔係日日,因為上年我媽媽過咗身,間屋得我細佬同我爸爸,完成唔識執拾,我們又住好近,所以每個星期六或日都會叫工人下午去我阿爸家煮晚飯順便清潔下間屋,因為我係完全唔識煮飯,又想細佬同阿爸有餐住家飯食下,所以咁做,不過我阿爸每個月會比幾佰蚊個工人多謝佢幫手!但我依家想幫阿爸請個鐘點,逢星期日去阿爸屋企清潔加煮飯,因我怕菲姐會告我!

首頁

尾頁

跳至