自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

咖央 發表於 13-9-5 00:22
當年卓韻芝會考廿幾分,中五畢業就入903做。
卓韻芝會考只係 16 分咋, 佢親口在電台講的. 佢話佢可以直升中六, 只係佢唔升啫.

伯爵府

我又唔覺得佢考到機師後轉返做維修員係好 9 唔搭 8 喎. 佢只係為咗個老豆先去考機司, 而家試過發覺都係鍾意做維修員多啲, 想轉返做維修員, 我覺得最緊要係佢冇遺憾. 如果一心只睇人工就好膚淺喇. 佢又唔係要轉一份搵朝唔得晏的工, 維修員至少有穩定收入, 如果我個仔係經過深思熟慮而作出呢個決定, 我會支持佢. 錢永遠搵唔晒的, 夠洗之餘仲可以儲到錢就已足夠了.

男爵府

回覆:有飛機師唔做做整飛機

樓主,我冇睇呢套劇,唔知佢点形容啲整飛機嘅人?搵唔到錢?勞工階層?但我同你講,我細佬係飛機工程師,月入過十萬,不過當然啦,辛苦錢,還需要不斷考牌。所以唔好睇少喔,行行總有出頭天。你個仔做咩咪由得佢囉,点可能控制???你本身好本事???憑什麼要求亞仔要好叻?就算整餅,如果肯學肯捱,都可以出人頭地,只要啲仔女生性,搵到自己想要嘅及人生方向,我哋做父母已經很安慰

別墅

我只係覺得佢浪費左train佢既資源

禁止訪問

伯爵府

bb060908 發表於 13-9-5 10:20
樓主,我冇睇呢套劇,唔知佢点形容啲整飛機嘅人?搵唔到錢?勞工階層?但我同你講,我細佬係飛機工程師,月 ...
Totally agree
電視劇不易盡信。我62當年有份設計747,仲係試飛添!五十歲就退休

男爵府

現實都有人唔做ibank揸巴士
所以唔做機師做返維修都講得通

唯一講唔通係,公司比咁多錢栽培一個機師,點會咁容易就放生佢?

不過講到尾,都係戲啫,講故唔好駁故
記者朋友們唔該勤力D出去搵料寫新聞,唔好上網QUOTE我D留言落報紙啦,唔該!

珊瑚宮

虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 +5熱血勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

alicemic 發表於 13-9-4 22:12
啲感情關係直情離晒譜,越嚟越唔掂,唔係因為Sam哥,罷睇啦
絕對係﹗

珍珠宮

2018父親節勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

ipipipip 發表於 13-9-4 21:44
如果我有個仔
有飛機師唔做話要做維修
仲要d原因九唔搭八

我噚晚都係咁C6講,如果亞囝咁腦殘...我都會一掌解決佢

侯爵府

有時諗 :

年紀後生- 仲可以講理想
年紀大 - 只會諗現實問題

子爵府

ipipipip 發表於 13-9-4 21:44
如果我有個仔
有飛機師唔做話要做維修
仲要d原因九唔搭八

淨係佢家境無話好好呢個point已經對父母唔好啦
大佬機師同維修人工差天共地呀!
(工程師另計,但我覺得至少俾多少少時間去決定囉)
父母咁辛苦養你,你都俾d好d既生活佢地丫
唉....

侯爵府

引用:樓主,我冇睇呢套劇,唔知佢点形容啲整飛機

原帖由 bb060908 於 13-09-05 發表
樓主,我冇睇呢套劇,唔知佢点形容啲整飛機嘅人?搵唔到錢?勞工階層?但我同你講,我細佬係飛機工程師,月 ...
工程師就梗係唔同啦,佢個種係維修員,現實中我識的入職萬多,係由學徒出身。就係呢班現實中的維修員都話冇道理嘛。

侯爵府

個個做父母的都想自己仔女好,唔關自己有冇本事。當然如果個細路資質所限,就冇辦法啫。如果你細佬有工程師唔做,要做返最低級的維修員你點睇?因為家下套戲係咁講,仲要講到我真係好愛整飛機,有工程司都唔做。

同埋大家講下劇情啫,你唔駛咁勞氣。

侯爵府

加多句啦,要自己有本事先可以想自己仔女有本事,咁天下間就實在太階級分明,社會欠缺流動。

珍珠宮

引用:Quote:咖央+發表於+13-9-5+00:22+當年卓韻

原帖由 chanwendy 於 13-09-05 發表
卓韻芝會考只係 16 分咋, 佢親口在電台講的. 佢話佢可以直升中六, 只係佢唔升啫.
...
I see. Thanks for the correction

男爵府

如果冇家庭負擔,鍾意做咩工都得啦。最緊要自己做得開心。
但如果有家庭負擔,一定揀份人工高嘅工㗎啦。

大宅

最關心BB問題熱投勳章

引用:興趣呢家野話吾埋..之前報紙寫有個後生專業

原帖由 chitingma 於 13-09-04 發表
興趣呢家野話吾埋..之前報紙寫有個後生專業人事轉行揸巴士, 我識一位朋友本來做事務律師為興趣轉行幫人影結 ...
我估你講Phxxxxx Tsxxx?

珍珠宮

虎到金來勳章

做戲咁做嘛,唔好咁認真!

子爵府

其實維修飛機都係一項好專業既技術, 即係之前都曾經有報導過維修地鐵既員工其實好重要呀, 係背後密密耕耘既一批, 更何況係飛機?

大宅

無野橋度...咪亂黎 LOR

首頁

尾頁

跳至