懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:若產檢和開刀,孫錫鴻醫生好,還是盧永傑醫生好

孫醫生幫我開刀,我真係非常感激佢幫我接生,我本來有B鏈,BB出咗世要打抗生素針,要留院5日,我係醫院擔心到喊,whatsapp孫醫生同佢講,佢好快就覆我,只係打預防針,叫我唔需要擔心。我本來係去廣華順產,但醫生實在太hea, 我真係無信心,三十幾週至叫孫醫生幫我留位開刀。

大宅

回覆:若產檢和開刀,孫錫鴻醫生好,還是盧永傑醫生好?

各位明眼人,大家自己判斷一下是非黑白,睇清楚呢度邊個先係惡意中傷!評擊最利害果位,根本自已冇睇過孫醫生,竟然不斷中傷,到底所謂何事呢?
我好開心見到大家由孫醫生產檢/接生既媽媽同我一齊力撐孫醫生!公道自在人心!

大宅

引用:Quote:原帖由+Stepworld+於+14-02-24+發表

原帖由 jamieyanyan 於 14-02-28 發表
我就係你口中既jm!
首先,我到今時今日都仍然係非常感激孫醫生!佢做既所有決定都絕對係為左孕婦好!
我當 ...
我呢個生完十世的JM 都要加把嘴,我都孫醫生開刀的,我記得我BB 36w 都有臍帶纏頸,但我相信孫醫生會留意住,我都安心等到BB 出世 。
係偏幫孫醫生呀,Honestly, 臍帶纏頸,醫生/ 媽媽真係無野可以做,唯有等 BB 自己鬆返,就算順產都好,醫生/ 助產士接生時都會識鬆返開,唔係啲咩咁大問題, !
我相信大部份醫生都會咁處理 !

大宅

回覆:lizkam 的帖子

多謝你解析得咁清楚

大宅

引用:元旦bb、初一馬年bb,大家肯定果d媽媽自己

原帖由 jamieyanyan 於 14-02-28 發表
元旦bb、初一馬年bb,大家肯定果d媽媽自己冇心想生元旦b、初一b?其實好多事情係雙向,大家唔可以矛頭只係 ...
元旦B 父母是我朋友 !
我認為BB 自己選擇呢個時間出世,實在係 BB 自己有呢份福氣去做全城矚目的元旦B,唔係醫生/ 父母可控制的。

複式洋房

我第一胎唔係搵孫醫生開刀,而家第二胎聽朋友同bk 姊妹講孫醫生好好,一站式又細心咁就轉睇孫醫生。

我既感受係,孫醫生俾我好大信心,一開始bb照唔到閃閃,我同老公都好失落,孫醫生即刻鼓勵我地,佢話佢對bb好有信心,叫我地唔好太擔心,兩星期後返去照,感恩終於見到bb心跳。

之後產檢我地同孫醫生講會係政府照oscar, 佢話如果結果係陽性,唔好驚,打返來診所,佢再幫我地分析,因為好多假陽性。當時佢仲幫我度下頸皮,佢話ok喎,又係唔駛擔心。

我覺得佢真心take care 佢既client, 產檢唔會hea做,正如有jm講,產檢見到bb郁,佢仲興奮過我地,我地好欣賞佢好有heart, 雖然產檢真係等好耐,但我同老公都好願意等。如果佢真係咁commercial, 大可以hea睇,縮短產檢時間。我唔評論其他人既睇法,個個人都有自己既感受,我係用家,依個就係我既經歷同感受。

濼晴  同意  發表於 14-3-1 09:03
tobeychow  同意  發表於 14-2-28 15:36

男爵府

力撐孫醫生!

jamieyanyan  Same here!  發表於 14-3-1 04:06
yimmandy  Me too, strongly support Dr Suen  發表於 14-2-28 18:55
wong898    發表於 14-2-28 16:21

大宅

回覆:yimmandy 的帖子

嘩 ..... 咁多 post delete 左?

男爵府

引用:嘩+.....+咁多+post+delete+左?+

原帖由 yimmandy 於 14-02-28 發表
嘩 ..... 咁多 post delete 左?
係囉,都係見有jm講我先知!好地地唔知咩事del post呢?此地無銀……

大宅

引用:Quote:原帖由+yimmandy+於+14-02-28+發表嘩

原帖由 beth222 於 14-02-28 發表
係囉,都係見有jm講我先知!好地地唔知咩事del post呢?此地無銀……

...
公道自在人心.....希望孫醫生無受呢件事影響啦!

jamieyanyan  冇錯!公道自在人心  發表於 14-3-1 04:06

洋房

如果孫醫生係唔好又點會咁多人揾佢做檢查,想幫多D人就叫雄心呀,做人要有口德好D!

mami1129  認同  發表於 14-3-1 07:50
jamieyanyan  認同  發表於 14-3-1 04:05

複式洋房

唔好再惡意緃傷孫E生,我如果生弟二個都會瑥佢!!支持!!!

大宅

個位好似咩都知的-_-#JM , 何解delete 哂D. Post ?

大宅

十卜Dr. Suen!!!!

大宅

引用:十卜Dr.+Suen!!!!

原帖由 CROYLEUNG 於 14-03-01 發表
十卜Dr. Suen!!!!

複式洋房

我睇左這個post之後,我也想十卜一下孫e生,我本來在去年準備懷孕,但試左很久都沒有懷孕,在其他e生度發現原來生了一個4.5cm嘅卵巢瘤,我馬上去孫e生度再confirm 一下,就決定給他做手術,手術很成功,我3日2夜就出得院了,但出院後食的藥令我胃痛到行吾到,咁我就打電話回診所,其實我一直知道孫e生去左旅行,但他也很快回覆我,到了10天後回去覆診,他說傷口吾痛就可以再試懷孕,我好高興,係我手術後第二次m到後,我就成功懷孕了,現在12w,我是一個36歲又長期甲狀腺的病人,我在27/2睇過孫e生,他真的很好,令我很方心去懷孕,因為我食的甲狀腺藥食得過少,bb智力會偏弱,但他一直keep住話我知,度數很正常,令我很方心懷孕!
PS. 我是在政府睇甲狀腺科,現在只在孫e生度做產檢,唐氏,結構也在政府做,孫e生話政府有得比你做,不用浪費錢在c家做,他說,做完唐氏如果吾理想,馬上打給他,才決定下一步點做,政府叫你做什麼都先告訴他先!
這個e生是非常有e德呀!但我仍然相信,人夾人緣呀!
希望幫到你啦!他幫我做手術個傷口真的很細,我是個微創,只見到一個傷口,好像一粒米咁大!

複式洋房

我只去過Dr Suen度產檢一次, 其實真係唔覺得佢特別好。

我果日照完之後佢都冇問過我有冇咩問題想問, 仲好似好想趕我走咁, 我一路企喺床邊問問題, 佢就一路想走開, 好似好趕時間。跟住機乎我每問一個問題, 佢都叫我上多d BK, 而答我嘅言語間講到我好無知咁, 又話我唔睇多d書同聽講座。最終我除左訓過照BB張床, 都冇坐低過問問題。

其實我都有上嚟BK, 睇書同聽講座, 但有時總會Confuse或未消化到, 同心裡總有疑問。我第一次陀BB, 好多野唔知, 直接問醫生唔係最好咩?

總括而然, 除左佢有d急想趕我走之外, 佢都ok唔係hea照的。

洋房

其實唔同人睇佢都會有唔同感受,點解多人讚既就唔比得人話佢唔好,點解要覺得其他人係惡意中傷呢? 其他讚佢既,又可唔可以話係故意讚佢幫佢呢? 如果你地出於真心覺得佢好好,我亦都出於真心覺得佢無醫德~~~

大宅

引用:其實唔同人睇佢都會有唔同感受,點解多人讚

原帖由 nalaalan 於 14-03-02 發表
其實唔同人睇佢都會有唔同感受,點解多人讚既就唔比得人話佢唔好,點解要覺得其他人係惡意中傷呢? 其他讚 ...

無錯,人是主觀的,對同一個醫生,唔同人係有唔同主觀感受, 而我們的主觀感受又無分對錯,亦不是甚麼真理。
相信你都唔係一個野蠻人,你都不必質疑讚孫醫生的人!

jamieyanyan  Good!!!  發表於 14-3-3 00:54
Yaoguai  認同!  發表於 14-3-3 00:28
mami1129  Good  發表於 14-3-2 23:04

大宅

回覆:yimmandy 的帖子

我係在27周因宮頸短且時常肚硬,在bk見其他jm讚佢後嘗試打去佢clinic,原本姑娘話要等數星期先有得睇,但當孫醫生知道我个case的詳情後,即時安排我睇佢。第一次見佢時係星期六晚8時多,當檢查完後,見我宮頸而短至1.1cm, 就算佢要趕9點做手術也不理,即時幫我加子宮環托住子宮並要我即時放病假安胎,及後在同一晚差不多11點多時與我通電細述我的情況,並於星期日打比我問番我先前的病歷,全程都有30分鐘。及後有朝因出血關係,whatsapp佢後即時安排我去睇佢,因嗰次係急症,佢特意安排我由另一門口入去診療室免受其他媽媽白眼,並確保我完全無事方准我回家。

我原本是跟另一婦產科醫生及係pmh睇開,但佢地只懂叫我休息或準備bb會早產外就無做其他嘢幫我。因此,我同佢講話想改由他幫我接生,起初他拒絕我的,但見我本身个case較複雜,同佢講咗幾次先肯。

世事往往不能如願,因穿水及發燒關係,我於32周多在QE緊急開刀,但入院初期我發燒到38.x度, 無醫生比過任何葯比我退燒,即至孫醫生幫我打去跟進後,先有醫生理下我及比葯給我退燒。而在我出院當日,因孖囡仍需住院,孫醫生都見議我同醫院講如有床位可否多住一兩天,免得走來走去。

如果遇唔到孫醫生及佢幫我所做的,我對孖b真的有可能於27或28周時已出世。最後,我對bb只是住院3星期左右便回家,只是稍為輕磅,但無其他嘢,真的很感恩。

以上皆為事實,孫醫生所做的均從媽媽及bb的角度出發,是个很有heart的醫生。真的很感激佢。

首頁

尾頁

跳至