婆媳關係

跳至

首頁
45678...16

尾頁

珍珠宮

回覆:基督徒99...話我未婚有左BB令佢全家都好傷心!話係不幸

對於你遇到嘅事,我同老公有各自睇法,
我唔係基督徒,我只相信人係生嘅,規矩先係生嘅,既然已經有左bb,當時人又肯負責任嘅,咪欣然接受囉!尼啲都係緣分,何必再計較誰是誰非?我自己都唔接受未婚懷孕,但我大姨甥一樣係咁尼,我知道戈刻好開心,但父母就覺得無面,我都開解左我父母好耐!
我老公係基督徒(從小到大),佢話:其實你都應該體諒下你嘅99,佢作為一個教會嘅傳道,係教會有一定嘅地位,可能帶領住好多嘅教徒,一時間要佢接受未婚懷孕,仲要係自己嘅下一代,真係情何以憾?係眾人面前,實在難憾,就好似點解一啲公眾人物,要特別小心言行一樣!況且佢係教會有佢嘅使命,依加要點樣去執行呢?
不過老公又話:其實傳道都只係人,一樣會犯罪,如果佢將來真係每次都責怪你地,什至唔認尼個孫,咁其實佢都同樣係罪人,況且佢依加可能只係一時落唔到台火遮眼,需要時間去接受呢?!如果佢係一個虔誠嘅基督徒,佢會包容同寬恕你地的!
聽完老公講,我覺得樓主唔好再傷心啦,會影嚮個胎架!況且今次事實係個意外,影嚮嘅唔淨係你,你嘅身邊人一樣有影嚮,你地都需要為此負責,俾啲時間佢地去接受啦!

珍珠宮

引用:對於你遇到嘅事,我同老公有各自睇法,我唔

原帖由 做個靚太 於 14-06-17 發表
對於你遇到嘅事,我同老公有各自睇法,
我唔係基督徒,我只相信人係生嘅,規矩先係生嘅,既然已經有左bb, ...
打錯,我想話規矩先係死嘅!

珍珠宮

引用:咁重視唔可以婚前性行為,+咁佢唔話下自己

原帖由 stitch2012 於 14-06-17 發表
咁重視唔可以婚前性行為, 咁佢唔話下自己個仔未結婚就衰咸濕, 點解要淨係話你喎

...
我老公都有講,真正要追究嘅,係個男人!

公爵府

基督徒一向雙重(OR多重)標準,不必太上心.

rolex_b    發表於 14-6-25 14:30
kyky123  AGREE.  遇上好多都是如此的人  發表於 14-6-18 22:53
曼谷奶茶    發表於 14-6-17 20:35
Evildada  Agree, 好多哩d所謂Christian 講到尾面子工程大過天, 自己大曬  發表於 14-6-17 20:21

大宅

件事唔發生都發生左 點解仲要講啲難聽說話? 99講佢既感受咁難受 咁佢有無諗過聽個個仲難受?佢要覺得件事係犯左罪孽要歸根究底既 咁點解唔話自己教仔無方?未結婚就走去拮人?十月懷胎你估咁簡單?咁唔高興又要怪責人 咁係咪落左個bb就可以放煙花燒爆仗值得高興?

基督教乜唔係會寬恕別人原諒同包容別人犯錯同學習大愛架咩?一黎就追究問責 佢算咩基督徒 講一套做一套 表面慈祥 內裡不同 重點我係覺得佢只係怕比人知比人笑 比人背後指指點點怕無面影響到佢傳道人既聲譽先咁唔高興!鄙視佢

rolex_b  我身邊都有一個, 扮晒好人.  發表於 14-6-25 14:31

男爵府

回覆:基督徒99...話我未婚有左BB令佢全家都好傷心!話係不幸

成件事問題係你c6冇信仰自由,呢樣喺未婚懷孕前冇先行處理搞到好麻煩。

珍珠宮

佢自己信冇問題,唔好迫人都要守個d咁既規矩丫!

男爵府

回覆 小小葉 的帖子

難道你覺得女方無錯?如果個post係樓主男友開個,個focus會係男友身上啦。明知自己啊媽係甘care婚前懷孕就唔好唔理家人感受。但個post係樓主開個,甘更係focus係樓主啦。樓主都知99係傳教人都唔考慮下結果,唔係唔識得分輕重,係咪?除非真係有套又藥都懷孕就無得好講。

elaine_20hk  如果樓主兩公婆叫落仔我先覺得佢地錯,唔係都唔知錯咩  發表於 14-6-17 22:09
blueroom  除非樓主兩公婆毫無責任感,如果唔係錯响邊?  發表於 14-6-17 21:46
Evildada  拍咗7年拖有幾錯ar!?  發表於 14-6-17 20:14

水晶宮

畀面勳章

april2015  冇行動....? 連個仔既朋友都唔俾請叫冇行動? 你咩準則丫?  發表於 2014-06-17 18:14:31

佢地自有1套佢哋嘅講法, 自圓其說 無得輸㗎!

公爵府

簡單啦, 依世唔好見佢
所有事物,當你知道它不是真的時,它就不會令你痛苦。

大宅

引用:點評april2015  冇行動....

原帖由 (Samantha) 於 14-06-17 發表

唔好亂話人,唔係信教就是咁,

子爵府

引用:回覆 小小葉 的帖子難道你覺得女方無錯?如

原帖由 PrettyWife2013 於 14-06-17 發表
回覆 小小葉 的帖子

難道你覺得女方無錯?如果個post係樓主男友開個,個focus會係男友身上啦。明知自己啊 ...
生仔係兩個人嘅事。信仰亦都係個人選擇,冇人有責任代你守你的教條,講完。有左結婚,有咩問題?支持樓主。

子爵府

引用:Quote:leechansandy 發表於 14-6-17 15:27

原帖由 echoleelee 於 14-06-17 發表
可惜太多人立亂指人做宗教狂熱份子, 未婚生子, 係父母都難堪, 話你之有PLAN定冇PLAN, 但做人呀..幾多責任, ...
係父母都難堪?咩年代?而家好多都好開通,你憑咩代表所有父母講野。

lihomahk  接受不代表認同  發表於 14-6-18 11:58
SantoriniBB  同意道德觀念重要  發表於 14-6-18 08:54
Pat68  道德觀念很重要  發表於 14-6-18 01:09
warm_warm  Agree with JFL  發表於 14-6-17 22:48
JFL  開通唔代表冇道德觀念!  發表於 14-6-17 22:32

大宅

有jm 話未婚有左,係長輩都難堪

咁就大錯特錯喇

我99之前叫我要鎖住佢仔,吉穿d套……然後結婚

反而係我唔想…………

結果我地用一年時間準備婚禮,但係三個月前失守

雙方家長勁開心…………

大宅

其實妳奶奶反應好正常下…… 始終佢都有佢既信念

佢算好客氣

睇開點啦

Mrs.KarenTse  Yes  發表於 14-6-18 02:43
做個靚太  對!  發表於 14-6-17 23:14
warm_warm  Yes!!  發表於 14-6-17 22:48

子爵府

回覆:iamcaca2 的帖子

由99角度去睇:
自己個仔攪大女友個肚,
肚入面係自己個孫仔/孫女,
點反應/點做,就睇99本人係點。

由傳教士角度去睇:
教會成員有婚前性行為,未婚大肚。
是否應該包容和體量?
引導佢地返正道。
而唔係只識譴責和孤立?

更何況樓主和男友唔係教徒!

呢個 post 只知道樓主既感受。
只見到99用宗教去遮掩佢面子大過天!

做個靚太  講得好!我老公都有講過!  發表於 14-6-17 23:15

男爵府

引用:一講起\\\"基督教\\\"呢件事,大家就飛左去\\\"你

原帖由 MCEsc 於 14-06-17 發表
一講起"基督教"呢件事,大家就飛左去"你信咪信做咩迫人信呀/你唔婚前性行為做咩迫人跟你呀"咁。咁即使 ...
問題就係在樓主有左99歸咎於樓主話俾樓主聽一家都唔開心,俾人感覺99怪緊樓主。要怪係應該怪自己個仔先。唔關99係唔係傳道人事。就算佢係普通長輩都冇理由咁樣怪個新抱。

男爵府

引用:仲有樓主千祈5好聽JM講因為咁小事5比BB見99

原帖由 echoleelee 於 14-06-17 發表
仲有樓主千祈5好聽JM講因為咁小事5比BB見99, 我明白你大肚情緒會好浮動..但5見99真係講得通? 而99到而家為 ...
小朋友去唔去教會我覺得交返俾小朋友自己決定,因為每個人與生俱來都有自己既信仰自由。

做個靚太  我都係咁諗囉!  發表於 14-6-17 23:16
warm_warm  Agree  發表於 14-6-17 22:49

水晶宮

果個係你未來老公亞媽,你地拍拖七年同99也應該相處左七年,佢係咩為人你應該清楚,講道理或無理取鬧或虛偽?如果七年相處有前因令你抵觸她冇嘢好講,如果只為今天一件事她言語令你不快而導致未來日子只能面左左實在可惜⋯⋯一切向前看,呢度講幾句你中意聽的說話好容易,但人生婚姻家庭是你自己的,家和萬事興,講完

少奶奶的身份,丫頭的命...

禁止訪問

首頁
45678...16

尾頁

跳至