婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:Quote:原帖由+SHANSHAN5200392+於+14-10-29

原帖由 yl88 於 14-10-29 發表
我明白你心情
因我搞結婚時c6個老母一個男家的親戚都唔比請
話自己唔係第一次娶新抱:anger ...
好賤呀 你奶奶同我奶奶有得揮

大宅

回覆:SHANSHAN5200392 的帖子

比左key 住戶證我知都好難拎番
佢屋企人仲要話我唔肯見佢地
見到我未仲嬲,,,,,,
但我都知佢地暫時唔敢上來住 因佢仔知我脾氣 忍到某一個位我係唔會再忍

男爵府

我的育兒心得勳章

引用:Quote:原帖由+hhz+於+14-10-29+發表我地明

原帖由 SHANSHAN5200392 於 14-10-29 發表
你真係好了解我c6心理
因為到開講佢會好誠心道歉 但講多2講就會講 甘我屋企人係無錢 我屋企人唔錯都錯左 我 ...
我了解係因為我家相公都係咁。我知你屋企人好,你都係個好太太,所以要控制自情緒,令你c6明白even道理係你個邊,你為左佢已經忍左好多,同埋你底線係唔可令你屋企人難受。咁樣在情在理你都處於上風。

你媽媽錫你c6咪係識做的老人家,你奶奶有你媽媽一半,我諗你c6會無咁痛苦。

男爵府

本來想勸你以和為貴... 但愈睇愈同意你6299自私到爆... 我相信我地睇到既只係一部分, 你未講既仲多... 唉......

好彩你爸爸媽媽係相反, 亦因為咁, 對比咁大, 你覺得6299更衰... 講真, 佢地未算最衰, 暫時係好自私啫... 唯有你唔好對佢地有期望, 亦唔需要付出太多, 就唔會有失望架啦...

我係你我會搵個理由收番(至少一張)住戶證, 可以既話換埋鎖. 遲D你有BB先係最麻煩既時候...

我好明白真係好難忍, 最難忍係你99唔尊重處處為你著想仲不問回報既父母 (俾我都勁嬲). 不過, 你可能唔啱聽, 其實你媽媽對你6299處處禮讓, 除左品德認真好之外, 相信她最想你同6299以和為貴, 真的令人很矛盾...
但最大問題係你C6唔指證兩老既自私行為... 唔係話出聲話佢地就係不孝囉! 咁長輩真係唔係大晒, 有錯唔可以話佢知架嘛?!?! 佢唔出聲, 唔通我地E D半邊女出聲?!

大宅

回覆:我真心好唔開心 求姐妹開解

樓主聽下我啲過來人講下,你老公咁愚孝,唔可能一下子要佢疏遠父母,你而家唔肯見佢屋企人,佢只會愈來愈覺得係你唔岩,只會影響你地自己感情,因為佢仲未覺得佢父母真係咁自私同衰格,你要正常返去佢屋企,你6299咁自私嘅人,要捉佢地衰野你荒捉唔到咩,來日方長好似存錢咁,存多啲,久而久之你c6就會覺得佢父母做得唔岩,到時佢自己都唔多想返去!

大宅

仲未講我點解係過來人,我99衰過你99幾十陪,仲要加埋個太99,好多時做左衰野兩個推嚟推去,我c6都係愚孝,明知佢地唔岩,都唔敢出聲,結果頭兩年,一星期返幾次去食飯,過時過節一定佢地做正日,每次佢地啲衰格我都忍,返到屋企就爆c6,久而久之幫c6洗下腦,佢都覺得佢地唔岩,而家好日都唔會返去飯,只有過時過節先返,有時99打電話比佢,佢都特登唔聽,覺得佢媽煩哩啲無厘頭野,我而家就落得清靜

複式洋房

其實男家知唔知 係你父母比首期?

男爵府

我的育兒心得勳章

引用:樓主聽下我啲過來人講下,你老公咁愚孝,唔

原帖由 0723mama 於 14-10-30 發表
樓主聽下我啲過來人講下,你老公咁愚孝,唔可能一下子要佢疏遠父母,你而家唔肯見佢屋企人,佢只會愈來愈覺 ...
讚成,呢啲簡直係長期抗爭。

大宅

我處境同樓主差不多,男家自我中心,成日擺個高高在上嘅姿態,C6仲不斷幫佢哋揾藉口解釋,激到彈起我成日幫C6洗腦,最終都無用,所以佢次次變咗受害者(爆佢鑊金)

子爵府

你屋企人好慘
我個人認為你老公好廢,幫親不幫理,可惜你唔係佢既親
你舉既例子唔覺個男人對你屋企人好,甚至我睇唔到佢對你好
佢話代屋企人道歉,某程度上佢應該都唔會覺得自己屋企人錯,只係認為你地麻煩所以先敷衍講
呢個男人要你同你媽媽受埋啲咁既氣,正宗貼錢買難受,以後漫漫長路,有排你受

大宅

睇哂,真心覺得你父母好錫你,你老公好廢。
唔嫁都嫁咗,有咁嘅6299,老公又幫唔到你,你唔開心好正常。但我覺得你父母慘D,佢地咁錫你,見到你同老公家人關係唔好,佢地一定係好擔心

禁止訪問

引用:睇哂,真心覺得你父母好錫你,你老公好廢。

別墅

我都曾經有諗過大不了離婚
我c6都係極度愚孝既人
不過最黑人憎既係佢家姐同呀姨
一山還有一山高
樓主最主要要換鎖先
拎匙都無用可能配左幾十抽

子爵府

畀面勳章

俾我都嬲爆 你c6又係 好唔識做。只係叫你忍讓,完全解決唔到問題囉。

子爵府

畀面勳章

引用:Quote:原帖由 Faseenai 於 14-10-30 發表睇

原帖由 ky0416 於 14-10-30 發表
咩叫做唔嫁都嫁咗啫
對住呢d咁嘅男人
咁嘅6299
真係唔係俾6299 蝦死就係俾c 6監生激死

珍珠宮

0723mama 發表於 14-10-30 06:31
仲未講我點解係過來人,我99衰過你99幾十陪,仲要加埋個太99,好多時做左衰野兩個推嚟推去,我c6都係愚孝, ...
守得雲開

大宅

依家有D門鎖係要咭先有得配架ma,咁換過果d鎖(咪話係附近跌咗key唔換鎖唔安全)只配3套key而張咭收埋佢(放係媽咪度),後備key放係媽咪度跟手話配key既咭都唔見埋。睇你老公仲點比key其他人。你可以唔出聲比咗key人,我都大條道理換鎖。比一次就換一次,大家扮傻。

珍珠宮

我覺得,你老公都唔係好尊重你咋喎!
我個人係強硬型,即係如果99有我門匙,我一定會唔小心插斷條匙係個鎖度。。。。
99搬野過尼擺係我度,我都會以為啲係無用嘅唔覺意丟左佢。。。
老公試過要我番去食飯,我唔番,佢鬧,我唔出聲,即使幾嬲,我都唔會出聲,不過我會煲壼湯,整啲甜品叫佢番去食飯,順便攞俾99。。。
係。。99煩老公,所以我更加唔可以煩,仲要八下佢煩老公乜野,然後感同身受,再同老公道歉,點解我唔想番,久而久之,老公會覺得99不近人情,拙拙迫人,然後會體諒番我。。。
依加你只係想自己少啲接觸je。。。又唔係唔俾老公接觸,咁有咩問題?以前老公單身都係未有你架啦!

有時有啲人驚離婚,驚無左依靠,所以唔敢同老公企硬,其實我覺得係唔夠堅強同耐性,既然諗住起革命,就要忍耐一段時間儲彈藥,等待時機,離婚單親唔可怕,成世困獸鬥先最可怕!

男爵府

開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 育兒性格勳章

你99好老土 >_<
入伙禮物真係唔送好過送

伯爵府

SHANSHAN5200392 發表於 14-10-29 19:24
多謝各姐妹支持
層樓62 99都知道係我媽出錢
說來話長 果時想結婚 但唔夠首期 佢老豆果 …
睇到好火,你比 D 霸氣出黎保護下自己啦

住戶證 CANCEL 佢地啦,同樓下保安講明唔準放呢幾個人黎,佢地敢嘈就一句丟過去「要住戶證自己買間,間屋我娘家先係大戶主,你個仔都無資格出聲」

你老公如果敢嘈,你叫佢還錢,馬上,立刻,即時,還返哂 D 錢比你媽,另外以後唔準用個車位,你幫你媽另外搵人市價租返!
優悠在澳洲

首頁

尾頁

跳至