自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

引用:剛剛見到一個關於JM講年輕人買樓可以將就一

原帖由 someone123 於 14-12-15 發表
剛剛見到一個關於JM講年輕人買樓可以將就一D既post,我明白JM系有感而發,都系為年輕人好,我又講一講其實 ...
樓主,想同你地講聲加油,雖然呢一刻你地未能達成願望,但理財態度係要經年累月養成,喺壓力之下亦會激發到上進嘅決心,你地只差一個機會,而呢個機會係一定會出現的,因為冇永遠上升嘅樓市(長線一定係升,但當中都有好多次大跌市)機會係留畀有準備嘅人,保持耐性

大宅

加油 !!

伯爵府

回覆:年輕人睇買樓

希望可以買到三百萬?
我屋企人過身 大埔公屋290成交
3個月後 同一座同單位低一層350成交

zaba    發表於 14-12-16 10:26

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

剛剛見到一個關於JM講年輕人買樓可以將就一D既post,我明白JM系有感而發,都系為年輕人好,我又講一講其實 ...
好乖

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

引用:只可以講,加油努力,無謂聽連數據都無,只

原帖由 nz 於 14-12-15 發表
只可以講,加油努力,無謂聽連數據都無,只懂一竹篙打一船人嘅言論。

...
agree

男爵府

所以我好感恩有父母肯幫手

珍珠宮

引用:80後...今年年中買左樓,剛收樓一個月到...

原帖由 porker1220 於 14-12-15 發表
80後...
今年年中買左樓,剛收樓一個月到...
單幢市區250萬.....
恭喜

幾多呎呢

伯爵府

我幾年前都係香港教中學,完全明你係職場上個苦況

加油吧
優悠在澳洲

男爵府

回覆:aliensss2008 的帖子

得244尺蝸居一個

子爵府

你地几多歲?

禁止訪問

回覆:someone123 的帖子

男爵府

引用:Quote:原帖由 someone123 於 14-12-15 發表

原帖由 whywhywhywhy 於 14-12-15 發表
你地几多歲?
廿幾

珍珠宮

你們有努力就好了,只要明白有些事唔係自己可以控制,就算現實不如願都不能恕天尤人。共勉之

子爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

真係好arm我c6係教書,我就係護士,我們來緊年中就結婚,講真,我地已經比好多人好,是比上不足,比下有餘。

我同男友都做咗幾年嘢,家中的支出同樓主差不多,也要讀書俾錢(拿,咁講la,我同佢做得呢行都要對病人/學生負責任,有d書唔可以唔讀)而且結婚度,男家要求擺酒,當然要我同男友俾錢,而我媽也彈我們無錢做咩擺酒,但佢要求擺得酒,就要擺得似樣,不可以去街坊酒樓,如果唔係就唔好擺la,禮金當然要,無錢就唔好學人結婚,唉,我都唔明4大長老做咩要擺我們上枱。我們預個budget 計埋收到的人情,大約17萬左右可以完成件事。

講返買樓,其實我果行(護士)做三年就買層200零萬樓收租(即約淘大的水平)係好多我部門同事都會做的事,但去到我做夠3年時,呢d樓已經升到360萬左右,而且又不能買來做九成收租,咁諗住近d結婚先買,點知樓愈來愈貴,近幾個月我們去睇樓,發現樓價更貴了。

另外,我們在畢業時也有些月供保險同基金,當初沒有諗到會少咗果份錢令到買樓有困難,我諗買咗保險同基金,係我們呢個人工水平的人常有的事。現在我們商量買樓的事,其實新界西(e.g元朗)有些屋都好好,但是,我返工係一個大問題,因為返shift的問題, 我在九龍區返工,放11pm,第2日返7am, 因為要在宿舍換衫同有時執手尾,都要預晚走早返15min。 可能有些人會說,車,年輕人,就係吃唔到苦,但我相信,沒有人想自己的家人,係會俾個無精神的姑娘照顧,而且,長期唔夠睡,對自己都無好處。我有個同事,結咗婚多年,已經有小朋友讀小學,她在天水圍住,她最後的決定係晚上在臨時宿舍睡一晚,一星期只會有3,4日會回家睡。講真,我不想這樣生活,我都想照顧家庭。而有些家在上水粉嶺的單身同事,最後係也是在臨時宿舍睡,一星期回家3,4日

有d人話,咁都買唔到樓,係咪你地太大洗,年年去三次旅行買iphone名牌。現實係,我同男友都帶飯,我們只是去過泰國同台灣旅行,計埋去旅行、交稅、買電話呢d額外支出加平日洗費除12個月,我們平圴一個月用4500左右,佢部電話係iphone 5c ,我係三叔的s3, 小小貴,現在用了一年多

男友問我點,我話,其實買果度,放工由等車到回到家,都要差不多50分鐘,我諗我會有幾日回娘家睡,因為我娘家離我返工地點只有10分鐘路程,佢當然不想,因為對家庭發展影響好大,而且,我也不是每個星期6日有假放。買樓之後換樓,我同佢都明白以現在的樓價入場,真係一點也不容易,可能係6、7年之後的事。最後,我們決定再儲下錢先,可能結婚之後一兩年先買到

其實我們的目標,是在沙田,大圍附近買層400呎,樓齡20-30年的樓,希望總有日ok。有時在心裡諗,如果我們早出生3年,已經買咗樓。點都好,活在當下

大家加油

大宅

我同老公都是八十後,2011年結婚兼生了個仔,我每月人工$8500,老公每月$23000,由2008年拍拖開始儲錢到今年2014年,我地在11月份終於上佐車,在元朗錦上路段以三佰萬買入中層丁屋(12年樓龄)700呎,銀行估價估足

zaba    發表於 14-12-16 10:29

大宅

每個人既角度唔同,就睇你怎去將就

大宅

引用:Quote:原帖由 someone123 於 14-12-15 發表

原帖由 健朗媽咪 於 14-12-15 發表
但係我住緊嗰個屋苑(居屋),都有補埋地價二佰幾萬, 實用面積430呎,十幾年樓,搭車係尾站,直上屯門公路, ...
無錯,元朗錦上路段全新丁屋中層都是255萬(業主叫價)足700呎,就睇想上車人士肯唔肯住入鄉村渚

大宅

引用:Quote:原帖由 starcatcat 於 14-12-15 發表

三百萬樓依家都少,我會繼續努力,多謝!
三佰萬既上車盤在元朗大棠及錦田仲有,二手或全新既丁屋都有

侯爵府

依家無論點慳都唔會買到樓架啦,

除非有父母幫或者有三四萬月薪個月既口者

我可憐依家班後生仔呀

兩年前屯門仲有百幾萬既樓, 依家三百幾萬,

點追呀?咪玩啦

好多家庭悲劇都係高地價所致....慘呀

侯爵府

睛靈勳章

回覆:someone123 的帖子

好同情你,今日搵$係難,機會又少樓又越來越貴。

首頁

尾頁

跳至