自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

開心吸收勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:Stone2007 發表於 14-12-23 23:41 同

原帖由 mrschocolate 於 14-12-24 發表
但買左就係自己物業,將來可以賣出去。
咁都係既,始終自己物業

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:不過咁,我同意賣清水樓,每逢有新屋苑入伙

原帖由 goo_littlebb 於 14-12-24 發表
不過咁,我同意賣清水樓,每逢有新屋苑入伙,好多人鍾意起哂啲隨樓裝修再換,樓下啲裝修廢料真係一堆山咁好 ...
呢樣真..

珍珠宮

BK Milk勳章

引用:不嬲公屋同居屋間隔都係冇大分別……分別在

原帖由 fatchu@home 於 14-12-23 發表
不嬲公屋同居屋間隔都係冇大分別……分別在於價錢同業主係邊個。

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 41009022009 於 14-12-23 發

原帖由 LedTV 於 14-12-24 發表
我以前間公屋反而係私人機構參建居屋變公屋,3房2廁,雲石大堂,有冷氣,d lift 都係好靚仔,送超簿煤氣爐 ...
你講到咁正,邊度呀?

翡翠宮

+3金熱血 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆:點解居屋啲設計同公屋一樣既?

我細過住居屋彩x苑,送埋冷氣,房系唔駛自己間,仲有個窗台仔而家啲居屋=公屋

重新起步,為未來努力

大宅

回覆:點解居屋啲設計同公屋一樣既?

失望

男爵府

引用:Quote:原帖由 jackyclo 於 14-12-24 發表我

原帖由 vvevv 於 14-12-24 發表
你買幾錢政府要幾錢同你買番,咁咪租都唔洗交?仲著數過公屋喎
我覺得冇乜問題。政府房屋政策係要幫市民有得住,而唔係幫市民去炒樓賺錢,邏輯要清晰。如果你咁既收入,可以買居屋,而唔係去住公屋,兩者要分清楚。公屋,係比真係低收入士去住,可能係一d餐揾餐食既人,又或者有老弱傷殘,甚至好似70,80 年代咁一個養5,6 個人既家庭。買居屋係一生人應該可以享有一次既福利,你係李嘉誠都可以買。但都係果句,買幾錢,第日政府都係比番咁多你。唔好諗100 萬樓變500萬,又話乜補地價咁煩。你覺得好著數,係,如果唔係你唔會有意欲換私樓,將間屋交番出黎比下一個上車。但記住,你賣左,你呢生係無機會可以再申請買番。如果住公屋有能力既,你估佢地唔會想住居屋?

首頁

尾頁

跳至