自由講場

跳至

首頁
45678...10

尾頁

大宅

我都捐咗$1500
BK已替閣下刪除簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作

洋房

捐款給最直接/可信賴的團體

相信大家都看了四川地震的新聞,
除了感恩,祈福,和以各自的宗教或信念為災民送上關懷外,
最直接的還是不外乎捐款賑災,
但市面捐款的單位真是數不清,
我很困惑怎麼找到一個最<直接>幫助最<需要災民>的組織,
於是做了一些research,發現世界宣明會是個可信任的團體,
它們除了有豐富的經驗,
對於這次受災區----<中國><偏遠><學校><學生>,更有優越於其它組織的經驗,
它們現在已經開始針對災區學童的身心理,請特別注意心理,進行重建的初步工作,
這將影響數以萬計災區孩子活下去的勇氣,
也是在許許多多送糧送水團體之外,
個人覺得更用心更直接更被需要的賑救行動.
如果您也有不知捐款到那的困擾,
可以參考以下網址:
http://www.worldvision.org.hk/appeal/Sichuan/emer_frame.html
新聞中的人,真得很需要我們.

複式洋房

原文章由 jessiejy 於 08-5-15 11:24 發表
HSBC會按您的捐款, 額外捐出相同金額. 所有捐款將交由紅十字會處理. 捐款可透過HSBC ATM, 分行或e-banking www.hsbc.com.hk, 存入匯豐支持中國地震救援工作計劃捐款戶口 808-459085-001. ...

Me too. I also donated to Red Cross through HSBC yesterday. It's easy. Hi all, go go go.

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

捐左香港紅十字會,亦有捐俾啊女既學校慕捐 .

複式洋房

我捐左比宣明會.

洋房

原文章由 wwlinda 於 08-5-17 22:34 發表

四川灾民加油,四川灾民加油,四川灾民加油

我捐左比民政.
入来参观,CHERRY & NERO'PHOTOS
http://www.flickr.com/photos/24745234@N03/sets/72157604342655444/

洋房

原文章由 wwlinda 於 08-5-17 22:34 發表

四川灾民加油,四川灾民加油,四川灾民加油

捐左比民政
入来参观,CHERRY & NERO'PHOTOS
http://www.flickr.com/photos/24745234@N03/sets/72157604342655444/

男爵府

我都經HSBC個1:1賬戶捐左錢,然後攞張捐款證明返公司,公司再以1:1捐多份。

珍珠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

我都捐左少少
盡自己能力..幫下人

複式洋房

我都捐左俾紅十字會
哥哥Evan--2005年4月6日出世
細佬Oswin--2010年1月26日出世

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原文章由 jessiejy 於 08-5-15 11:24 發表
HSBC會按您的捐款, 額外捐出相同金額. 所有捐款將交由紅十字會處理. 捐款可透過HSBC ATM, 分行或e-banking www.hsbc.com.hk, 存入匯豐支持中國地震救援工作計劃捐款戶口 808-459085-001. ...

我已入錢呢個account, 但唔知其他都係用hsbc捐款嘅account (eg宣明會etc), hsbc會唔會都係額外捐出相同金額???

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

btw, bk一年有咁多廣告商, 都賺唔少, 會唔會捐埋一份呢?

管理員

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 2016畫展勳章 夏天玩到顛 +3金熱血 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

面對這樣的災難, 不要說有沒有生意, 我們也應主動出一分力, 在發出這個捐款呼籲時, BK已將一萬元捐款送到聯合國兒童基金, 希望能為國內受災兒童出一點力.

大臣

原文章由 牛精仔 於 08-5-18 10:03 發表
btw, bk一年有咁多廣告商, 都賺唔少, 會唔會捐埋一份呢?

複式洋房

我都捐助,希望盡一點綿力

原文章由 大臣 於 08-5-18 15:05 發表
面對這樣的災難, 不要說有沒有生意, 我們也應主動出一分力, 在發出這個捐款呼籲時, BK已將一萬元捐款送到聯合國兒童基金, 希望能為國內受災兒童出一點力.

大臣

...

男爵府

2011至尊種植勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

我同老公都捐o左去 hsbc 喇

複式洋房

555555.......是的.每每睇到相關新聞都感覺自己好無能為力,看到啲同胞受苦.但身在千里之外的我們.卻幚唔到手.唯有捐些錢是最實際的.我同我老公都捐咗去hsbc.

四川的同胞們.你們一定要堅強.堅強...........加油......我們會支持你

大宅

今日睇到報紙講d BB冇奶粉飲同冇水洗尿布,
攪到就快接近死亡邊線 ,
我地捐款又唔可以指定咩用途
其實有冇d奶粉供應商 & 尿片供應商可以捐比佢地呢.

原文章由 大臣 於 08-5-18 15:05 發表

大臣

...

別墅

這些天每當一睇到新聞就食不下東西....一想到四川D小朋友就甚麼到食唔落啦...想到失去家園同時又失去咗佢哋的親人都小朋友時...這一切都唔可以用錢同物質換來的...見到自已的孩仔能夠在自己身邊想到有D小朋友失去咗父母....真的真的...真的很悲痛啊....講唔出的痛心啊.....
加油!加油啊!

複式洋房

做了父母,最不忍心看到災區孩童嬰兒受傷害。嬰兒無奶粉食無乾淨尿片用,很心痛很心痛,除了捐錢,可以點樣幫忙?

原文章由 johnny_falcon 於 08-5-19 09:08 發表
今日睇到報紙講d BB冇奶粉飲同冇水洗尿布,
攪到就快接近死亡邊線 ,
我地捐款又唔可以指定咩用途
其實有冇d奶粉供應商 & 尿片供應商可以捐比佢地呢.

...

[ 本文章最後由 rachaelh 於 08-5-19 10:17 編輯 ]

大宅

回覆 #1 十四媽 的文章

只要大家有一份心無論多/少我們的四川同胞一定感受到,而大家都係希望這些捐款機構能好好運用及真正使用在四川,而不是一些渾水摸魚的衰人...
~~本來無一物,唯有孽隨身~~

首頁
45678...10

尾頁

跳至