懷孕前後

跳至

首頁
45678...45

尾頁

翡翠宮

54個鐘,真係好佩服你呢,女人嘅忍受能力真係唔可以睇少

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

真系好叻,加油吖,等緊你分享。

別墅

回覆:瑪嘉烈順產漫長54小時陣痛超長產程分享~~

追!

大宅

大宅

留毛追看

複式洋房

好緊張

大宅

好多謝你的分享呀,我仲有1個月, 開始緊張

子爵府

男爵府

「教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。」(箴22:6)

大宅

瑪嘉烈之友留腳印

大宅

謝謝分享

複式洋房

睇到好緊張,追!

複式洋房

大宅

好好睇,追

大宅

(續四.....陣痛的第二天......)

1 月 25日, 星期日,7:00am ~~~
我終於捱過左陣痛的第一個晚上..........
姑娘開返晒o的燈,
阿姐開始返工,大叫就來派早餐.........

成晚冇覺好訓,又繼續在陣痛中,
真係食龍肉都冇味........
不過食下早餐,分散下注意力都係好事,
其實除此之外,我都冇咩野可以做...........

自從尋晚9:00pm左右o係產房check左一次,
護士話我子宮頸一度都未開之後,
一直都冇再check過第二次......
我既經驗話我知,食完早餐,就會有醫生巡房,
惟有捱多1-2個鐘,9:00am左右見到醫生,
希望到時醫生會check到我子宮頸已經開左少少啦~~~~~

食完碗粟米肉碎粥,去完廁所,洗埋個面,
阿姐叫我地個個上返床,醫生要來巡房了........
當時既陣痛繼續都係大約5分鐘一下,
每一下大約痛30-45秒,
痛楚程度係5-6級...........
我繼續用住部脈衝止痛機,同埋做呼吸運動去盡量減輕陣痛既痛楚.....

醫生終於來到喇!!!!!
一如我所料,佢話幫我做個陰道檢查~~~~
由尋晚9:00pm幾到而家,
痛左成晚,都已經又過左12個鐘喇!!!!!!!!!!!!
應該點都有o的進展掛~~~~~~~

點知.........醫生check完之後,
佢竟然話:子宮頸好似真係薄左,不過都仲係未開wor~~~~~

咩話???????????????????????
唔係啊ma!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
我痛左成晚ga la wor!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
我仲行左成晚!!!!!!!!!!!!! 覺都冇覺好訓....................
醫生你竟然話我知,我仲係連一度都未開???????????????

聽完醫生o甘講,個人真係好沮喪..........
原來痛左成晚,都係白費既.........
最慘既係,我完全唔知道我仲要用痛多幾耐時間先可以走到終點.........
如果有人可以話比我知,你仲要痛多24個鐘,
o甘我都可以望住個終點走,
一分一秒o甘倒數落去...........
但係我而家係完全係冇了期o甘一直捱落去...........
都唔知仲要陣痛幾耐,
先至可以生得.....................

雖然我好唔想接受我痛左o甘耐,但係連一度都未開既事實......
不過唔想接受,呢個都係現實,
我惟有求醫生,可唔可以比我做無痛分娩,
減輕我而家既痛楚...........
但係醫生話:「而家唔得ga,因為o係產前病房,係冇得同你做無痛分娩ga,我地只可以為你提供一o的非藥物性既止痛方法,例如:脈沖止痛機、生產球、熱敷袋等.......如果你要用藥物止痛,要落產房先有得做..........」
我問醫生:o甘今日我可以落產房未ga?????
醫生答:我地安排孕婦落產房既原則就係起碼你子宮頸開左1-2度,
但係你而家一度都未開,我地未安排得到你落去住wor...........

即係話,我一日一度都未開,
就唔可以落產房,
未落得產房,我就唔可以打到無痛分娩..........
即係我而家仲要不斷捱住陣痛........
直至到我子宮頸識得開為止........

我而家惟一既希望,
就係子宮頸快o的起碼開到1-2度,
o甘我就有機落產房打無痛分娩喇!!!!!!!!!!!!

又講講o的花絮........
醫生巡完我個病房一圈,
我都大約聽到其他孕媽媽既情況........
原來佢地都係見左紅,或者穿左羊水,
所以入來醫院既.......
不過佢地都有一個共通點,
就係仲未開始出現陣痛.........
所以佢地個個都好似好舒服,完全冇不適,
絕對唔會好似我o甘成晚咦咦唉唉、典床典蓆........

我聽到其中一個準媽媽佢4日前已經因為見紅入左來產前病房,
但因為佢係第二胎,醫生預計佢產程會比較短,
所以就算佢等左幾日都未有陣痛,都建議佢留o係醫院等生.......

又有一個準媽媽尋晚入來產前病房冇幾耐,
就突然穿左羊水,
雖然佢未有陣痛,
但係因為一穿左羊水,bb就可能有受細菌感染既機會,
所以佢好快就比o的阿姐推返佢落產房........

仲有幾個準媽媽因為見紅,入左產前病房住左一日,
但之後都一直冇陣痛、又未有穿羊水,
所以醫生都問佢地想唔想先返屋企休息,等再有產徵先再返來......
於是有好幾個媽媽,之後就出左院喇......

點解成個產前病房,好似得我一個會陣痛既呢??????

(待續..........)

大宅

回覆 aibaba 的帖子

你係唔係o係私家生呢????
如果我都係o係私家生,我都肯定自己老早就轉開刀生!!!!!!
可惜我係o係公立,想轉都唔得........

大宅

回覆 Ying0623 的帖子

o甘真係因人而異.....
可能因為我開始用既時候,我已經好痛........
所以覺得冇咩用.....

大宅

回覆 lingling0903 的帖子

你放心,
如果你平時係有爆粗既習慣,
你到時必定會爆粗~~~~~~

男爵府

追捕

男爵府

瑪嘉烈產前啲姑娘同姐姐都好好人,醫生就一啲啲,有啲比較惡。

首頁
45678...45

尾頁

跳至