懷孕前後

跳至

首頁
45678...11

尾頁

伯爵府

莙羭 發表於 15-4-13 11:23
回覆 leopak 的帖子

其實於十二週時在屯門醫院抽血驗唐氏時..兩天後姑娘打來叫我地即回去因驗血報告話我屬 ...

係嫁,我當時狂喊,不過,老公成日話無事,我唔放心,真係唔想等,所以去抽絨毛個時,我訓係到望住天花板,心唸BB你要自己証明俾媽咪知你無事,跟住老公望住個Monitor, 醫生一拮針入去,BB好醒目,用自己隻手擋住自己個頭,怕醫生拮到佢自己,我個一刻已經知道,呢個BB一定永遠都跟住我。
有時命裏有時終衰有,命裹無時莫強求。要睇佢和你既緣份啦!

你要加油呀!

男爵府

引用:不過係呢件事比我睇到個私家婦科醫生的人品

原帖由 莙羭 於 15-04-13 發表
不過係呢件事比我睇到個私家婦科醫生的人品,從之前未知時..知我地想在私家生那份NICE健談至我收到醫院來電 ...
你現在情況點呀?係咪決定抽羊水?

複式洋房

引用:大家好,我是剛加入的媽媽。近幾天心情很低

原帖由 莙羭 於 15-04-01 發表
大家好,我是剛加入的媽媽。
近幾天心情很低落心很痛,因為收到婦產醫生來電通知驗血報告內出了問題....
祝福。。盡量放輕心情,一切交給上天吧!

複式洋房

回覆:莙羭 的帖子

放鬆心情,心情好影響情緒,對你同家人都會冇好相處。你要加油! 好多事情,人唔能夠去明白,唯有積極面對,珍惜有既。

想同你分享,我同先生30出頭,健康狀況良好。屋企增添一位新成員。理應係好開心既事情,然而我女兒患上十分罕見既遺傳病(其中一條X染色體唔能夠發揮正常功能),機會率係40000至50000之1
。實在唔容易過,個生病唔單止會影響佢既外表,更有可能會影響佢個發展。慶幸佢係女孩子,如果係男孩子,根本就唔能夠出世。

見到你個post,想安慰你,並且會為你祈禱。加油,寶寶需要你,開心d = )

禁止訪問

BK Milk勳章 畀面勳章

複式洋房

回覆 Shirleyloveyou 的帖子

真係唔想再去..但我依家16周..可以轉過醫生嗎?? 怕其他的都不受我登記,都唔知點好..您地有無醫生會睇很期的孕婦架??

複式洋房

回覆 pcsyzoe 的帖子

HI PCSYZOE:

想問問妳是懷孕期便知道定出世後才檢查到?? 那現在是否是搵專科部門跟進??
您現在照顧上有沒有難處? 依家真是世界越發達,越多基因染色體問題產生,醫生說就算夫婦兩人身體檢查沒問題(除非本身其中一方家族有遺傳病會影響下一代),否則都不能保証懷內的BB會否一定沒問題,因為很睇個染色體分裂時好唔好,因我之前兩次流產醫生都說是由於首階段分裂已出問題引致,而這個醫生就說我依家便是因為染色體分裂時出現多一條所致。

昨天我回醫院見醫生因為抽羊水前要見面,那個醫生真的令我意料之外地細心好人,
分析詳盡又懂安慰我個心..因為我講講下提及那個私家婦科醫生對應我時很冷淡又唔多說患有
呢個染色體的小孩出來會有什麼問題時,情緒不禁哭出來,她即遞紙巾比我抹掉眼淚,然後很
耐心地安慰我以佢認知有呢個問題的人會是怎樣..不過她都加強地說她不是這專科..所以太深入分析
是不多的..只是以佢所以呢個相比起唐氏會易接受,起碼外貌沒分別,只是個子相比同齡的會較高,至於智商呀..語言同讀寫障礙呢些種種問題..只是能悉心地加以教導,該可應付..另一樣特別關心的是發育,很多網上資料說會影響生育及提早收經,她都說有些都能正常生育沒問題..只是真的會比較早收經..如早些生育那早收經便不是問題...而她後話有說以前很多孕婦..FOCUS都只是地貧同唐氏時..而無創性驗血CHECK其他另外染色體及基因病都是近呢兩三年才開始普及,所以之前可能很多出生了的BB都MAYBE這些特別問題..只是沒有深入再CHECK所以..叫我不要過份擔心影響心理質素,而佢都明白我地難得才有呢份禮物,所以都說..您們都決定面對呢個問題...那又害怕抽羊水..為何仍要抽呢?? 她不是覺得我會遇到我害怕之一至兩成風險,而是決定結果點都不會放棄BB時,那便無需要做抽羊水,之後佢更好人地話可以轉介我地去長沙灣那兒有個遺傳學部門..讓我們可先見埋呢個專科醫生分析講解然後再決定重做唔做抽羊水都未遲..只要不要遲過20周都仍可以做,重要幫我地插左個快期,過幾天便可以見了,真的是上天給我的貴人..

伯爵府

俾d信心BB, 加油呀!

男爵府

回覆:懷孕15週收到報告無唐氏以為安心...點知又有另一個惡號..

遇到一個好的政府醫生

你要加油呀, 祝福你

29/08/2014, BB born @w14. We will always love  you & hope you rest in peace  

洋房

回覆:懷孕15週收到報告無唐氏以為安心...點知又有另一個惡號..

祝福妳們一切平安順利!加油!

子爵府

祝福你

大宅

回覆:莙羭 的帖子

邊位醫生咁衰呀?

大宅

引用:不過係呢件事比我睇到個私家婦科醫生的人品

原帖由 莙羭 於 15-04-13 發表
不過係呢件事比我睇到個私家婦科醫生的人品,從之前未知時..知我地想在私家生那份NICE健談至我收到醫院來電 ...
邊個醫生咁差?真係好過份
w16轉醫生冇問題架,覺得有問題就一定要快轉……你而家心情已不太好,仲繼續睇d咁冇醫德醫生,會令自己更down

大宅

好明白你感受, 我BB係照結構時發現有問題, 因不忍放棄BB, 最終同老公都決定生出來, 感恩BB雖然有D缺憾, 但健康活潑, 因相信醫學發展一日千里, 會有解決方法。

請放鬆心情, 祝福你及BB, 加油呀

複式洋房

回覆 翠B 的帖子

翠B﹕

我想想下都覺得個醫生同之前很兩極化,之前知我地會比6仟幾驗血同會考慮私家生就很nice很健談,可是一知我呢單野就變到咁...無跟進又無回應算點先..個日重要我地要求佢先唔情願地幫我地照超聲波,好受氣咯..攪到個氣氛很靜...而且個日我已很趕地去睇佢,因為原本幾周前已約左星期六睇佢..點知佢個姑娘個周二打來話醫生個日星期六要做接生所以要改期,咁我因為要很急要拿回個花左6仟幾的驗血報告同要佢寫REFERENCE LTR比醫院才可以BOOK期做抽羊水,所以一定要見醫生,咁個姑娘唯有比我插期在星期五,本叫我下午但我說我一早BOOK左期3點半要回醫院覆診所以一定要延遲,咁佢知我要求就比到我最後一個期6點,重千叮我唔好遲因收6點,那我本以為時間該沒問題3點幾該最遲5點可以走..重有成粒鐘可以去,點知那天醫院太多人..d呀姐又排到d籌亂晒..攪到我等左兩粒鐘都未到..那時已5點半了,咁我便嘈個呀姐,佢叫我同姑娘說..咁我投訴啦..佢叫我再等多陣佢即刻叫醫生睇左我先..好啦過多5分鐘真是有醫生叫我入去..點知個醫生說..不是佢跟..是另一位醫生跟才對..我看看錶那時..已5點9,我很生氣地同姑娘說..唔該我唔等了..因為那邊要我最遲最遲6點3要到診所否則唔應診醫生唔等..咁姑娘都說唯有幫我改另一天再睇,攪左成半日最終都睇唔到醫生,因為我懷孕後驗血check到個肝酵素比正常高..所以無啦啦要睇多一科內科..條氣chok住咁即飛的去診所..好彩到達時剛好fit到6點3..但當時原來診所重有很多孕婦未睇..心想..早之比我睇埋才來啦..之後到6點半..有另一pair人來診所話約左6點半睇..我當時同老公即唔忿氣地轉身細聲問個姑娘..又話排到我地最last要我地準時到否則唔等..點解有人重比我地book得遲都得..佢支吾以對地話佢地臨時來唔到所以遲到..我老公更生氣地回應佢..我地都真是有事死趕難趕來架..妳一句話我地last又話太遲唔等..攪到我地想睇埋個醫生都要放棄..佢先say sorry..結果咪等到成7點半先輪到我睇..所以我地已想爆粗的心情..入房後見到個咁冷漠的醫生..唔氣頂就假....所以個日真是黑仔...我現在都唔知可以轉邊個醫生..好的唔會比妳咁遲才插隊..唔好的又唔想...唉..真是頭痕....

複式洋房

回覆 wh_bb 的帖子

wh_bb﹕

就是太重視所以條路很難行咁..希望可盡快見到小天使

大宅

熱血勳章

樓主加油

別墅

雖然我五知多個x會係點。。但睇到樓主甘優心知道五係好事。。希望樓主加油!一切順利!Bb健健康康

別墅

我2胎都搵中環劉教授做nifty, skip oscar checking.佢好好,仲係研發nifty其中一人!
不如你試下睇仔,攞個second opinion!
我都睇返呢胎個nifty report, xxx, xxy and xyy 係無嘢㗎。。你個report係點寫?

複式洋房

回覆 nta 的帖子

nta您好:

我是揀左粱詠琪做代言個隻全部差不多都CHECK晒,報告只紅色左性染色體個度,後面列左XXX三個X,即是TRIPLE X,比正常多出一個X,也表示性別是女的,其他反而沒問題正常,醫院幫我下周二轉介去先睇遺傳科等那邊專業針對呢科的醫生向我講解同分析呢個染色體的情況,咁等我聽取後再仍決定仍做抽羊水定唔考慮,我覺得對我來說又平又真是不用再上網SEARCH自我煩腦過日..又唔使再靠那位不好的私家..有JM都有介紹劉子健比我..但我打過去問過,也有說明我問題..佢地話最快個期都要5月中...那我便沒確認..因為情願先睇睇醫院轉介的呢個,已很足夠,不過經一事先知,原來依家生BB前都很多野要考慮..到有左時原來很多自己估計唔到之因素會發生,就算我倆之前身檢基因地貧無問題都好..原來到有左頭個一個幾月染色體如分裂得唔好都會有很多預計唔到之問題出現,之前我兩次流產醫生都說是因為染色體唔好引致並非我唔小心....

所以我深深感受領會到的是,從想懷孕並非想有便有..好了到真的幸運地有了,初期又會發生一些問題..到了後期又會擔心BB是否健康地長大..一切是否正常..所以能生出一個健康活潑的小天使..真是要非常感恩..因為真是得來不易的.....

首頁
45678...11

尾頁

跳至