婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

BK Milk勳章

引用:Update大家先。阿妹同佢大嫂講左喇,大致話

原帖由 cecenee 於 15-10-22 發表
Update大家先。

阿妹同佢大嫂講左喇,大致話哥哥唔想,唔方便2老。大嫂冇出聲,亦冇乜特別反應。
謝謝告知我們,我也好肉緊,怕阿妹最後被大嫂蝦

複式洋房

A直接講
B話阿哥唔俾(業主)
C超市價租金
D佢兩個黎我兩個走

大宅

引用:你妹好偉大,寧願自己受罪想幫奶奶,但,不

原帖由 shumson 於 15-10-24 發表
你妹好偉大,寧願自己受罪想幫奶奶,但,不如奶奶搬過來好過
Update大家:

阿妹同我講想搬去同奶奶住,因為奶奶同佢夾到,我妹係會做家務識煮飯嗰種,而且奶奶屋企校網靚D。

哥哥意向係,阿妹同妹夫開心就ok。如果大嫂一定要搬嚟,哥話會收返市值租金,簽2年死約,等佢大嫂捱吓世界。收返嚟嘅租就請個工人俾阿妹奶奶家,幫手湊囡煮飯,阿妹又可以出去返工。諗落好似係唔錯嘅解決方法。

至於做家姐嘅我,始終都覺得阿妹就算搬返去同奶奶住都唔應該讓間屋俾佢大嫂。

伯爵府

引用:Quote:原帖由+shumson+於+15-10-24+發表你

原帖由 cecenee 於 15-10-29 發表
Update大家:

阿妹同我講想搬去同奶奶住,因為奶奶同佢夾到,我妹係會做家務識煮飯嗰種,而且奶奶屋企校網 ...
唔好始終相見好同住難
就算平時幾夾一齊住可以完全係兩件事
而家佢一家住得好地地多一事不如小一件
搬左返去真係唔夾到時無人會可憐

大宅

育兒性格勳章

你妹夫個人都幾厚面皮,黏外家住,仲想叫埋屋企人黎住,有骨氣既自己一早拒絕,唔駛煩你阿妹。你阿妹又唔會諗下自己屋企人唔鐘意既。

大宅

育兒性格勳章

taiwoon 發表於 15-10-29 00:59
唔好始終相見好同住難
就算平時幾夾一齊住可以完全係兩件事
而家佢一家住得好地地多一事不如小一件

係啦,唔夾就無退路。不過你阿哥收市值租金,佢地應該唔制。

公爵府

咁佢出去租樓得啦 洗唔洗咁煩呀

公爵府

超肉酸住老婆娘家樓仲想益埋自家大佬

子爵府

引用:Quote:原帖由+shumson+於+15-10-24+發表你

Update大家:

阿妹同我講想搬去同奶奶住,因為奶奶同佢夾到,我妹係會做家務識煮飯嗰種,而且奶奶屋企校網 ...
至怕佢照簽租約但做租覇,叫大哥吾好博呀

大宅

引用:Quote:原帖由 cecenee 於 15-10-29 發表Upd

原帖由 wingyan008 於 15-10-29 發表
至怕佢照簽租約但做租覇,叫大哥吾好博呀
同意,他們—家面皮超厚

男爵府

回覆:大哥大嫂想搬嚟一齊住?

租俾街外人都唔好租俾大哥大嫂呀,因為收幾多,就算平過市值,喺佢地眼中,有著數的都係你個妹,佢地會覺得你個妹有靚校網,唔洗俾租(你妹夫俾幾多佢99都只會睇做家用),你哥又有個‘自己人’租層樓,唔洗驚租覇,點計佢地都唔會覺得到好處,你妹會變咗欠咗佢地。

伯爵府

開心吸收勳章

引用:Quote:原帖由 shumson 於 15-10-24 發表你

Update大家:

點會想返去同99住再讓間屋出來,我覺得你阿妹既思想好奇怪

男爵府

引用:Quote:原帖由+cecenee+於+15-10-29+發表Upd

原帖由 pokipoki 於 15-10-29 發表
Totally agree.
如果唔係膠post, 樓主個妹最有問題,根本諗都唔洗諗一囗reject la

水晶宮

回覆:pokipoki 的帖子

同埋其實間屋都唔係樓主妹妹既、而且用巿價點解要租呢間??
自找麻煩....

大宅

回覆:大哥大嫂想搬嚟一齊住?

一定no way呀!
既然間屋係你地阿哥,咪話阿哥唔鐘意囉~

http://hk.myblog.yahoo.com/chrisze_sze

大宅

引用:你妹夫個人都幾厚面皮,黏外家住,仲想叫埋

原帖由 kukarma 於 15-10-29 發表
你妹夫個人都幾厚面皮,黏外家住,仲想叫埋屋企人黎住,有骨氣既自己一早拒絕,唔駛煩你阿妹。你阿妹又唔會 ...
妹夫唔知佢大嫂同阿妹講搬過嚟。

大宅

引用:Quote:原帖由 cecenee 於 15-10-29 發表Upd

原帖由 pokipoki 於 15-10-29 發表
阿妹覺得奶奶對佢好過自己阿媽,咁事實係佢個奶奶真係好好。至少好過我個奶奶多多聲,佢個奶奶會擔心2個囝結婚後唔夠錢洗,家用收少D冇問題。2個新抱大肚又會日日燉湯,一齊買BB買。知阿妹唔舒服,佢奶奶煲埋湯拎去俾阿妹,上去仲煲埋粥先走。

或者好多人都同我一樣,同奶奶水火不容,超憎佢。但阿妹呢種係難得嘅婆媳關係。所以佢錫佢奶奶係正常。

等於,世界只有媽媽好。如果我媽俾人蝦,我都唔會對佢好。

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 親子王國15週年勳章

回覆 cecenee 的帖子

你妹之前有冇同奶奶住過? 如果冇就令人有d費解, 冇理由唔明『相見好; 同住難』呢個真理!! 莫非你妹抱住『我不入地獄誰入地獄??』 講笑!

大宅

引用:同埋其實間屋都唔係樓主妹妹既、而且用巿價

原帖由 luckybaby2011 於 15-10-29 發表
同埋其實間屋都唔係樓主妹妹既、而且用巿價點解要租呢間??
自找麻煩....

...
哥哥想迫佢大嫂搬走,自己出去租樓。阿妹搬左入去,佢大嫂就冇可能再住。

大宅

引用:回覆 cecenee 的帖子你妹之前有冇同奶奶住

原帖由 Jin2012 於 15-10-29 發表
回覆 cecenee 的帖子

你妹之前有冇同奶奶住過? 如果冇就令人有d費解, 冇理由唔明『相見好; 同住難』呢個 ...
住過。阿妹生完個囡5個月大先搬走。

佢就係知道奶奶同時湊2個B辛苦,乜野家務大小事都只有佢奶奶做。佢坐月時已經睇唔過眼佢大嫂連食飯都要三催四請,佢個囡喊肚餓都唔會關心係咪夠鐘開奶。

坐月時佢奶奶唔俾阿妹幫手洗毛巾奶樽,話坐月唔好濕水。之後阿妹都有明串佢大嫂唔洗奶樽,食完飯唔幫手執檯,自己房垃圾唔掉。佢個大嫂都冇反應

首頁

尾頁

跳至