自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆:TRUBIMA 的帖子

咁叫操的學校先開名嘛,你何常不是處處迫人

伯爵府

回覆:成日話學校勁操TSA, 點解無家長公開邊間學校?

TSA根本吾應該存在

The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.

男爵府

vivian468 發表於 15-10-31 09:24
其實唔好出咁難既題目就得,
小三小六評估係有需要,
不過學到好深對小朋友黎講無咩意義~~

題目自然係有深有淺. 個別例子攞幾條深的出來批評, 未必係真相.

仲有好多真正考過的都話淺.

男爵府

bee918 發表於 15-10-31 10:30
TSA根本吾應該存在

考試根本吾應該存在.

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

小飛越 發表於 15-10-31 10:19
所以我話唔公開校名,大家得個講字!

我認為叫教育處, 比投票權比小1-小6, 同中1-中3家長,

投票是否應該取消TSA
日本の平安を祈ります

子爵府

引用:但唔知點解教深一年半蛓個D直資又咁鬼多人

原帖由 raven 於 15-10-31 發表
但唔知點解教深一年半蛓個D直資又咁鬼多人讀!!!!

總有要小朋友讀兩間幼稚園嗰啲家長都攪笑

大宅

kk80400 發表於 15-10-31 10:37
我認為叫教育處, 比投票權比小1-小6, 同中1-中3家長,

投票是否應該取消TSA
甘又唔得! 以後個個又話樣樣都要投一餐, 投完又輸打赢要!
整投訴機制,睇下有幾多真投訴有幾多真死操先啦! 到時有晒真處理數據先有説服力!

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:kk80400+發表於+15-10-31+10:37+我認

原帖由 小飛越 於 15-10-31 發表
甘又唔得! 以後個個又話樣樣都要投一餐, 投完又輸打赢要!
整投訴機制,睇下有幾多真投訴有幾多真死操先啦 ...
我又怕某政黨話份報告唔夠全面喎

某政黨而家就不停放大

日本の平安を祈ります

伯爵府

引用:Quote:bee918+發表於+15-10-31+10:30+TSA根

原帖由 palmchristy 於 15-10-31 發表
考試根本吾應該存在.
考咁多試目的為乜

The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.

大宅

kk80400 發表於 15-10-31 10:56
我又怕某政黨話份報告唔夠全面喎

某政黨而家就不停放大
所以要教育局自己做,任何政黨做都無意義!

翡翠宮

引用:我家個仔都無操過, 講真, 不如叫 d 家長

原帖由 #sammisammi# 於 15-10-30 發表
我家個仔都無操過, 講真, 不如叫 d 家長比多d自由小朋友仲好。

成鬼日都學咩補咩 ...
x2....我相信好多學校都有做tsa練,但都係當功課咁做....反而家長補呢樣補果樣先至係加重小朋友壓力tsa d卷其實唔深,特別係英文....

侯爵府

畀面勳章

引用:Quote:vivian468 發表於 15-10-31 09:24 其

原帖由 palmchristy 於 15-10-31 發表
題目自然係有深有淺. 個別例子攞幾條深的出來批評, 未必係真相.

仲有好多真正考過的都話淺.
考嗰時係淺,因為學期尾,小朋友大點,能力又好點。但額外操又好,平時當功課又好,好似吳局長講,學校俾學生做既可能是仿間出得深既,如在開學頭就操,尤其是中文,對他們有困難。

你小朋友嗰間可能唔多俾練習,只brush up 下就去做TSA. 而家係講有d 係勁俾tsa, 逼小朋友拿好成績嗰D阿!

新聞都訪問左Dfamily , 平日都加兩份tsa, 你地有無睇家?你自己間唔係啫。

真奇妙,有家長反映情況,就有人質疑家長真偽,又唔去叫有責任既edb 去了解及調查下,真奇!

大宅

回覆:成日話學校勁操TSA, 點解無家長公開邊間學校

我仔讀34網官校,學校只叫買一本數學科嘅TSA,但暫時一頁都無做過,測驗週每日得一、二樣功課,暫停默書。我學得某TSA group已經變左質,個重点變左反老師,唔係反TSA, 仲要一有人認為唔係老師錯,就比一羣人話……哩de所謂爭取我唔會讚同,我只會教小朋友(尊師重道)唔係反老師,有咩事家長應私下揾老師商量同解決,唔係係本功課上發表一番……

mmpo    發表於 15-10-31 11:27

男爵府

bee918 發表於 15-10-31 10:57
考咁多試目的為乜

我都唔明. 考試, 真係令小朋友有壓力. 我女都投訴話學校好多測驗, 攪到佢小左時間玩同睇書.

計我話應該取消所有小學的考試.

侯爵府

畀面勳章

D人話淺,係,考唔深羅。重有D小朋友有無認真去考,無人知,都唔對答案!

但學校叫人買平日做既,好似吳sir 話,出得深羅!

珍珠宮

畀面勳章 大廚勳章

咁同叫人公開結婚証書個心態應該一樣

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

公爵府

回覆:成日話學校勁操TSA, 點解無家長公開邊間學校?

珍珠宮

我孩子的學校無特別操tsa,但有買tsa補充當功課做,平日睇佢既功課,又無特別tsa

男爵府

引用:我仔讀34網官校,學校只叫買一本數學科嘅TS

原帖由 草莓雪糕 於 15-10-31 發表
我仔讀34網官校,學校只叫買一本數學科嘅TSA,但暫時一頁都無做過,測驗週每日得一、二樣功課,暫停默書。 ...
嗰位响功課簿上跟老師舞刀弄劍的家長的小朋友好似係有學障的,其實應該一早要跟學校傾功課調適

男爵府

daisy17772 發表於 15-10-31 11:05
考嗰時係淺,因為學期尾,小朋友大點,能力又好點。但額外操又好,平時當功課又好,好似吳局長講,學校俾學 ...

真實經驗話我知, 你所講小三學期初做中文TSA坊間練習, 真係唔高分. 但雖然無特別操, 到學期尾時, 隨著學生基本能力增強, 好多同學都高分.

一個全港試, 學生成績自然有高有低, 有部份題目困難無可厚非. 只要學校唔加操, TSA分數低只是反映學童實力. 勁俾TSA操練, 逼同學拿好成績的, 係學校問題, 而且似乎唔係多數.

TSA練習只係一份功課, 唔俾TSA功課, 總有其他功課.

我細女小四, 今年唔駛考TSA, 但功課遠遠多過有TSA功課的小三. 功課同壓力根本唔係從TSA而來, 而係學校同課程的要求.

有家長反映情況, 無人話家長真偽, 相信總有些操得勁的學校令家長有怨言. 個別學校操練情況值得關注, 但要放大為大多學童都受一個評核制度所累而要取消評核制度, 會令人懷疑有無過份放大一個好多真實家長都唔認為係問題的事情.

老實講, 假設無左個評核制度, 到高小, 同學們一樣要面對現實, 應付真正影響前途的呈分試? 一些無經過評核的學校, 無任何參考指標去修正教與學, 升中時咪又係見真章?

首頁

尾頁

跳至