時政擂台

跳至

首頁

尾頁

子爵府

畀面勳章

回覆:如果取消左TSA , 噤家長

痴線,幼稚園都無tsa又唔駛考試咪一樣要返2間

複式洋房

功課做到咁夜,會唔會放學後有補習班、興趣班、食飯、沖涼、跟住先做功課、溫習咁呀~

子爵府

薯圈 發表於 15-11-30 09:02
聰明!唔係唔操練,係唔操練對小朋友無直接計分好處嘅練習。

至於學琴,補習,奥數,游水,畫畫,操卷。。 ...
相信小朋友可能寧願要TSA啦. 講真TSA對佢地來講完全冇咩壓力, 取消左用第2D對佢地直接計分既話, 相信來自家長既壓力起碼百倍上升.

子爵府

2018復活節勳章

ChloeMa 發表於 15-11-30 07:25
下一步梗係爭取取消DSE ,DSE壓力大過TSA, 一試定生死,直頭係萬惡之首。
冇錯,其實tsa可以唔駛取消,淨係取消dse己經萬計學生受惠. 冇左TSA得班小學生開心,DSE全港性學生齊鼓掌.到時大學點入學好?又黎大抽獎....

子爵府

引用:我問呀仔想當年TSA辛苦嗎?+呀仔話無咩特別.

原帖由 QUEEN314 於 15-11-30 發表
我問呀仔想當年TSA辛苦嗎? 呀仔話無咩特別., 佢經歷左TSA, 小5呈分試, 出年考DSE, 佢都無投訴過, 吾明點解 ...
今時今日有D好似姓葉嘅議員唯恐天下不亂,下年垃圾會又到了。
其實TSA真係碎料,但係只要煽動一D家長就可以大造文章,唔通沉默嘅一羣真係咁得閒走去起義撐考試咩。

公爵府

引用:Quote:原帖由 tester5 於 15-11-30 發表出

原帖由 Mikor 於 15-11-30 發表
有時見到d 媽媽以已度人,甚至一知半解當作事實全部,對一d 發現制度有問題想改善既學生家長冷言冷語,雖然 ...
同意部分jm言辭有點尖酸刻薄,對討論冇咩幫助……

大宅

引用:Quote:minglam49 發表於 15-11-30 09:10 我

原帖由 黑白豬 於 15-11-30 發表
我要返工,女係婆婆幫手湊,婆婆講明唔教功課(唔想佢依賴,問下字就ok),我每晚7點準時返到去,我女 ...
咁小朋友時間觀念要教嘅!家長点就個小朋友我們唔知,做到九点十点是否有額外野……所以搅好自己細路最重要。

大宅

引用:Quote:ChloeMa 發表於 15-11-30 07:25 下一

原帖由 大檸樂 於 15-11-30 發表
冇錯,其實tsa可以唔駛取消,淨係取消dse己經萬計學生受惠. 冇左TSA得班小學生開心,DSE全港性學生齊鼓掌.到時 ...
大抽獎都要分banding ,都是要考試。

男爵府

引用:Quote:feifei_baby 發表於 15-11-30 07:53

原帖由 kat0318 於 15-11-30 發表
小朋友大部份時間係係學校個環境成長, 唔係返工.
佢當然可以去參加outward bound 或其他活動訓練自己.
...
同意 .

小朋友有無限既可能, 當你以為他不能走過有石子的路時, 原來人天生的求生本能令他能成功避開和通過。 小朋友要在跌跌撞撞和有逆境中長大, 才會有自信的人生。
父母要教他們的是, 面對和努力, 反而結果唔多重要, 沒有失敗, 邊有成功呢。

kat0318    發表於 15-11-30 13:21

男爵府

不喜勿插, 好多反對 TSA的家長說想小朋友可以有多d玩的時間, 但其實, 如果真係取消左, d小朋友又會多出幾多時間呢? 分分鐘仲有時間學多一個興趣班或者補多一個鐘. 真正要放手俾小朋友有多d玩的時間, 正是父母自己才對

joanne_ma    發表於 15-11-30 14:15
kat0318    發表於 15-11-30 13:21

大宅

回覆:如果取消左TSA , 噤家長

講來講去, 其實家長反對最主要原因係因為tsa對自己仔女冇直接得益。 如果咁驚壓力, 不如首先反dse, 呈分試, 反學校功課, 反分banding, 反上課外活動等等。

我應同係需要review, 同教署要監管學校有冇借勢亂操等。 其實如學校花時間操, 佢直接將tsa 的模式混入日常考試部分內, 咁未不用成日操。

kat0318    發表於 15-11-30 13:22

翡翠宮

引用:講來講去, 其實家長反對最主要原因係因為ts

原帖由 tigerchaichai 於 15-11-30 發表
講來講去, 其實家長反對最主要原因係因為tsa對自己仔女冇直接得益。 如果咁驚壓力, 不如首先反dse, 呈分試, ...
其實好多學校已將tsa題型融入測考中

大宅

2) 小朋友真係有返玩同休息時間
出街玩

子爵府

引用:Quote:lihomahk 發表於 15-11-30 07:44 可

原帖由 tintinlam 於 15-11-30 發表
我都覺得遲下會一人一票選校長. 唔知會唔會一人一票選父母.
呢D情況快架啦,因為爹親,娘親,不及民主親

侯爵府

lihomahk 發表於 15-11-30 13:57

哈哈,同意

越來越覺得,袚政棍手握的民主,比獨裁更獨裁。
永遠不要和白痴爭辯,因為他會把你的智商拉到和他同一水平,然後用豐富的經驗打敗你。

男爵府

kt1 發表於 15-11-30 11:50
今時今日有D好似姓葉嘅議員唯恐天下不亂,下年垃圾會又到了。
其實TSA真係碎料,但係只要煽動一D家長就可以 ...
但姓葉既議員唔係大眾選的. 無的踢佢去. 佢比張文光衰10倍.

子爵府

影月紅 發表於 15-11-30 06:59
1) 依然繼續比大量練習, 試題, 學術班, 補習班等小朋友?

班家長意思係學校比太多操練佢仔女, 就冇時間做家長自己安排嘅大量練習, 試題, 學術班, 補習呀!

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:不如取消所有考試,上中學 & 大學都抽囉

原帖由 esmehouse 於 15-11-30 發表
不如取消所有考試,上中學 & 大學都抽囉
都好播,抽籤讀醫科。然後病人都抽籤睇症

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 tintinlam 於 15-11-30 發表

原帖由 lihomahk 於 15-11-30 發表
好掂啊呢句一人一票選父母

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+Mekong+於+15-11-30+發表香港

首頁

尾頁

跳至