懷孕前後

跳至

首頁
45678...9

尾頁

伯爵府

patatinapatata 發表於 16-1-6 05:16
我都住澳洲,琴日見住一個台灣媽咪帶住一個金髮男眼嘅仔仔出嚟食嘢。完全無諗過佢會係baby sitter囉。babys ...

只可以話,我地其中一個既睇法比較同中外大眾既思想相近

優悠在澳洲

複式洋房

回覆:有無混血bb準媽咪?

其實似邊個唔駛理人地點諗
唔駛比較又唔駛驚人地以為你係babysitter 最重要係你自己個心點樣諗...
我唔知澳洲係點但我係歐洲呢邊跟本無人會咁諗

別墅

我諗真係做人媽媽嘅都唔會咁諗。我都未聽過澳洲有人咁諗 而且一個咁multiethnic 嘅國家,生混血兒係極普遍嘅事,點會大驚小怪丫。

子爵府

引用:我諗真係做人媽媽嘅都唔會咁諗。我都未聽過

原帖由 patatinapatata 於 16-01-06 發表
我諗真係做人媽媽嘅都唔會咁諗。我都未聽過澳洲有人咁諗 而且一個咁multiethnic 嘅國家,生混血兒係 ...
其實我老公有個朋友既姐姐 . 法國媽媽 亞洲爸爸
對仔女 一個完似鬼仔 一個完全似Asian
我老公同佢班fds 背後講左好耐...
真的touchwood 人地點諗 冇辦法控制
D 人又唔會當面問 想解釋都難

子爵府

引用:Quote:Mineko+發表於+16-1-6+02:28+呢個機

原帖由 jump.jump 於 16-01-06 發表
exactly 就係呢種情況...我朋友最近 popped,未生之前個爸爸成日都同老婆講好怕行出街人地以為佢拐走左個 ...
我老公都怕生完全Asian ...好彩我仔好似佢細時 .. 所以佢勁錫個仔 講笑仲話如果完全Asian 佢要帶去驗dna

我估太部分中國人..生親mix 都想鬼d eg 大眼高鼻color eyes .. 因為係亞洲審美標準
我見d 大6mix媽媽 一見到d b勁鬼就會狂讚..

我會想生 偏鬼既mix b 但 完全鬼 我都有少少怕d 人會點諗 😅 系外國好d冇人會係咁望.. 返香港 好多人望

子爵府

引用:Quote:Mineko+發表於+16-1-6+02:28+呢個機

exactly 就係呢種情況...我朋友最近 popped,未生之前個爸爸成日都同老婆講好怕行出街人地以為佢拐走左個 ...
我同我仔講廣東話 中文如果佢有興趣我會教 不過大d先

伯爵府

Mineko 發表於 16-1-6 10:35
我老公都怕生完全Asian ...好彩我仔好似佢細時 .. 所以佢勁錫個仔 講笑仲話如果完全Asian 佢要帶去驗dna :b ...

大陸同台灣女人都恨生外國樣 bb 恨到發高燒咁,我自己覺得健康出世該有既野都齊哂不多不少已經好好

香港人對比外國少見 mixed,佢地眼望望你一家只好 poker face 應對吧,不過我上一次返香港有發現多左好多華洋配,相信之後會愈來愈多 mixed 係香港,華洋配 couples 真係感覺係外國自在 d,我係澳洲好多年,讀 college 時拎左 blue card 做 part time babysitter,帶過好多 local families 既小朋友出去玩 ( 果時拍拖我都有帶人地既小朋友出去一齊玩 ),係 Asian 多既 suburbs 會少 d 人眼望望,不過 in general 相信一定好過香港
優悠在澳洲

別墅

回覆 patatinapatata 的帖子

其實我都無唸過唸個問題,
因為係澳洲interracial 真係好common~

複式洋房

At least 都一定同佢講廣東話,但係再大啲就唔知自己有冇能力去教佢哋寫,可能都真係要靠學校教。

別墅

我照3D ultrasound見到bb有啲似我,開心咗好耐,雖然只係睇到咀形似哈哈!始終自己生嫁嘛,似自己係值得開心嘅事。最緊要健康。

別墅

引用:回覆+patatinapatata+的帖子其實我都無唸過

原帖由 Rizar 於 16-01-06 發表

其實我都無唸過唸個問題,
你都係住喺澳洲嗎?

公爵府

2024勳章 2021可愛聖誕B勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

我朋友生佐好可愛呢.

別墅

hehehe,,c6話睇u/s,bb都似似地我...
係呀,係perth!!!
好在可以成日返hk,
如果唔係會悶死...

別墅

引用:回覆+patatinapatata+的帖子hehehe,,c6話睇

hehehe,,c6話睇u/s,bb都似似地我...
我喺sydney,好期待生完後帶bb返香港

子爵府

引用:Quote:Mineko+發表於+16-1-6+10:35+我老公

大陸同台灣女人都恨生外國樣 bb 恨到發高燒咁,我自己覺得健康出世該有既野都齊哂不多不少已經好好:fortun ...
我見d tw媽媽 明明mix樣 even 偏亞洲 都會話自己b 完全外國樣😂😂😂😂

我同老公以前住香港冇咁多人望 反而生左好多人望 我都覺 華洋couples多左好多

子爵府

引用:Quote:原帖由+Rizar+於+16-01-06+發表回覆+

原帖由 patatinapatata 於 16-01-06 發表
我喺sydney,好期待生完後帶bb返香港
你打算拎aus passport + 意大利passport + Hk passport ?
我今胎想海外申請... 但有媽媽同我講唔得?

別墅

好呀好呀...
如果我地有個GATHERING就好啦..卡卡因為身邊無咩朋友係mama(香港呢邊)
所以成日上黎搵水吹...

別墅

引用:回覆+patatinapatata+的帖子好呀好呀...如

好呀好呀...
我下年7月先會返香港呀~ 到時你都喺香港就可以一齊聚下。

別墅

引用:Quote:原帖由+patatinapatata+於+16-01-06+

原帖由 Mineko 於 16-01-06 發表
你打算拎aus passport + 意大利passport + Hk passport ?
我今胎想海外申請... 但有媽媽同我講唔得?:badf ...
我會喺澳洲申請香港同意大利passport,澳洲passport仲未決定拎唔拎。

子爵府

引用:Quote:原帖由+Mineko+於+16-01-06+發表你打

我會喺澳洲申請香港同意大利passport,澳洲passport仲未決定拎唔拎。
到時候請指教一下🙏🏻🙏🏻
我之知道要拎左居港權 之後憑居港權 回港申請passport ..
但今次我想全部海外進行

首頁
45678...9

尾頁

跳至