自由講場

跳至

首頁
45678...10

尾頁

男爵府

認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

cholebaby 發表於 16-1-18 13:52
正在安排一家大细回流香港,其實心情又喜又驚,大家回流的朋友 有没有後悔過或覺得没有選错?

...
要慢慢適應HK節奏 , 特別係天氣

已刪除用户

引用:其實我在加拿大都有十年,我老公也有二十年

伯爵府

回覆:回流返香港

每次返hk,都覺父母老左, 我都好想回流,起碼可以陪下佢哋睇E生,食下飯傾計,現在我仔仲細,可以成日飛返hk, 遲D讀書,想返到難,一諗起就好難過 既然樓主決定左,祝福你。

子爵府

香港節奏好快,行步路都好趕

男爵府

cholebaby 發表於 16-1-18 15:50
其實我在加拿大都有十年,我老公也有二十年,只不過剛剛返完 HK,覺得大家父母開始老,想返去多 D時間在他們 ...

有冇能力比阿女讀國際學校?如果有,問題不大,到大學再返加拿大。

大宅

回覆:Rebeccayu1 的帖子

我想讓他們去主流學校,學多些中文,等高中再回加拿大,依家囡囡這裹主流言是學法文的。

男爵府

回覆 88muimui 的帖子

唔明白為何大月人想走會有人笑及開心!

一個地方多人想走,或走左,絕對對個個地方冇好處。因為走得既,應該有甘上下能力。

伯爵府

引用:Quote:原帖由+maggielucas+於+16-01-18+發

原帖由 werty 於 16-01-18 發表
無錯,啲官送晒自己仔女出國,689、貪曾都係咁,香港教育制度佢地自己都唔信!

...
所以有小朋友真係要再三諗下

男爵府

有次我行街,見到而家小1中文都好深了!絕對唔係我地以前甘簡單

禁止訪問

回覆:cholebaby 的帖子

伯爵府

返香港旅遊同住好大分別

大宅

決定左就唔好諗咁多!個個人諗法都唔一樣,只要自己生活得開心就得啦!加油!

大宅

返到香港,大人掛住揾食,細佬又要返學,就算住同一條街都唔會成日見

侯爵府

2018復活節勳章

既然有目的,就勇往直前啦。
但香港真係好亂,你睇下呢個 topic ,問下回流,都可以有人互相單打。
你有心理準備就得。

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

D 80後朋友反而細時加拿大大。而家乪口流返黎

珍珠宮

家人係外國回流,唔選擇再返去,因為小朋友留在亞洲會比較多競爭力!

但選校方面,小朋友讀緊中文比較強嘅國際學校,目的不是想學好英語,而是想自小培養佢有世界觀!

佢話回流香港,無後悔過!

男爵府

引用:我想讓他們去主流學校,學多些中文,等高中

原帖由 cholebaby 於 16-01-18 發表
我想讓他們去主流學校,學多些中文,等高中再回加拿大,依家囡囡這裹主流言是學法文的。

...
理想同現實是差很遠的。我小朋友從小便國際學校,二年級的時候想他學中文,學正體字,轉他去中文學校。一年了,國語講好好,咬字好正,寫同睇一般。現正辦手續幫他轉回國際學校。每天趕功課,每週趕默書測驗,好多都是沒必要的,為做而做,親子磨擦多了,小朋友對學習失去了探求,熱誠和信心。除了學到中文,失的比失的多。

大宅

小朋友9歲,話細吾細,話大吾大,但俾我就吾會搬。小朋友應該已經有自己的嘅好朋友,由細玩到大係好難得嘅事,我覺得重要過學中文好好多。
當然你有你考慮,不過我一定以小朋友為重,一係你番多D香港陪父母囉。
千其吾好而家番香港,幾年後又番去,你小朋友真係俾你玩殘。

子爵府

回覆 cholebaby 的帖子

身邊好多朋友回流, 10個起碼都有2-3個, 包括親戚, 唔覺佢地後悔. 大多都有小朋友. 一來搵工易, 二來佢地想小朋友學好普通話........ 不過大多Y9小朋友就返去, 好似話入大學Y10計分, 早一年返去適應, 唔返去既係香港讀國際學校.

男爵府

引用:我想讓他們去主流學校,學多些中文,等高中

原帖由 cholebaby 於 16-01-18 發表

...
樓主係咪響滿地可?我同老公都係為兩個小朋友而返加國(我響Montreal),我大仔第一日返學(welcome class)已經好鐘意,仲話想日日返學(佢響香港讀完二年級先返黎)佢話呢度讀書好正空氣又好其他就全部香港好喎我話你比心機讀完書,大個仔喇,咁咪返香港囉我細仔(3歲)直頭話吾返香港

首頁
45678...10

尾頁

跳至