自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

伯爵府

miuling814 發表於 16-1-20 17:53
係啊,佢哋計平均分唔係計4科,係計10幾科,即係聆聽,音樂嗰D都計埋,一科差就拉低曬。

上次佢考試,平均 ...
卷好淺?個個都甘好成績??唔好意思,因為對我小朋友間學校黎講太不可思議了

侯爵府

引用:Quote:miuling814 發表於 16-1-20 17:53 係

原帖由 ANNAFRIEND 於 16-01-21 發表
卷好淺?個個都甘好成績??唔好意思,因為對我小朋友間學校黎講太不可思議了 ...
我囡間學校係區內出曬名課程深,無論功課,考試,測驗,都係好深,不過D學生真係好勁

禁止訪問

引用:我囡今次係小二第一次考試,平均分有92,全

侯爵府

引用:Quote:原帖由 miuling814 於 16-01-20 發表

原帖由 StrawberryLove 於 16-01-21 發表
撞鬼咩.... 92分排尾2???? 樓主個女86分就中游??? 呢個咩世界? 我concept 仲係70分中游, 80以上巳經好叻ga ...
我朋友仔仔平均分83,全級150人,排126

侯爵府

引用:Quote:原帖由 miuling814 於 16-01-20 發表

原帖由 StrawberryLove 於 16-01-21 發表
撞鬼咩.... 92分排尾2???? 樓主個女86分就中游??? 呢個咩世界? 我concept 仲係70分中游, 80以上巳經好叻ga ...
所以,依家D人讀書,唔同以前啦,課程深咗,但係D人叻咗

子爵府

回覆:如此成績, 值得獎勵嗎?

我都會照獎勵,同時問佢有無儘力(通常都話有架啦)咁你覺得有無上調空間?佢會話有,好,咁下次再努力啲喇。如果下次比今次進步,我會讚佢同獎勵佢。

]

侯爵府

引用:我覺得唔好用獎勵呢d字眼,不如話辛苦考完

原帖由 mother904 於 16-01-20 發表
我覺得唔好用獎勵呢d字眼,不如話辛苦考完試,大家出去食番餐輕鬆下,順便教下囡囡work hard play hard既道 ...

係post到傾下好啦,不接受加好友同打招呼謝謝!

禁止訪問

引用:我覺得唔好用獎勵呢d字眼,不如話辛苦考完

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

回覆:如此成績, 值得獎勵嗎?

分數唔係重點,名次先重要,考試成績不是自己和自己比較,其同其他同班同學比較,如果全班個個95分以上,好明顯85分已係差

伯爵府

引用:我囡今次係小二第一次考試,平均分有92,全

原帖由 miuling814 於 16-01-20 發表
我囡今次係小二第一次考試,平均分有92,全班32人,排尾二

我囡返來,我都有獎勵佢。我唔鐘意佢 ...
你間神校??勁呀

禁止訪問

回覆:如此成績, 值得獎勵嗎

子爵府

引用:Quote:miuling814+發表於+16-1-20+17:37+我

原帖由 newcomer550 於 16-01-20 發表
OMG, 92分排尾二.
而家好多幼稚園已谷得好勁,我女小一時平均分90幾已排到全級50幾,到上高小平均分90幾就可以去到10幾名。因為d野開始深。

珊瑚宮

引用:我會因應小朋友在考試是否真的盡過力而衡量

原帖由 rion_husky 於 16-01-20 發表
我會因應小朋友在考試是否真的盡過力而衡量該奬與否,並不是以分數來衡量。 ...

公爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:miuling814+發表於+16-1-20+17:53+係

原帖由 ANNAFRIEND 於 16-01-21 發表
卷好淺?個個都甘好成績??唔好意思,因為對我小朋友間學校黎講太不可思議了 ...
me 2,我女學校d卷深唔深我唔知,但平均分90分以上已經係中上。

利申:女小一

水晶宮

回覆:如此成績, 值得獎勵嗎

讀書求。。。贏在起跑線,輸在終點線,小一合格便0K,越自動波及有要求,上大學容易受傷,走上不歸路,大家要放鬆點。。。不喜勿插

伯爵府

引用:同C6有啲分歧, 唔知係我太過輕鬆定佢太緊張

原帖由 Beiku 於 16-01-20 發表
同C6有啲分歧, 唔知係我太過輕鬆定佢太緊張.

個女一年班, 讀書一向自動波, 冇補習, 冇學其他嘢. 第一次學 ...
讀書係自己責任。

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

就睇自動波溫習呢樣野,都值得獎佢啦.

伯爵府

引用:Quote:miuling814 發表於 16-1-20 17:37 我

原帖由 newcomer550 於 16-01-20 發表
OMG, 92分排尾二.
92都全班尾2,好進取嘅同學仔。都係1年班??

大宅

cathy913 發表於 16-1-21 07:01
分數唔係重點,名次先重要,考試成績不是自己和自己比較,其同其他同班同學比較,如果全班個個95分以上,好 ...
你講得啱呀, 名次係同其他同學比較, 但我地學校唔鼓吹"比較", 因為相信每個小朋友都有唔同特質. 所以成績表從來唔show名次, 免得小朋友過份自滿/冇信心.
85分只係一個reference, 而且學校每科都有唔同weighting, 佢攞100分嘅subjects weighting較輕, 而較重weighting嘅subjects就較低分, 所以拉出呢個旁人看似不太理想, 但我呢個做阿媽已經好安慰嘅成績

水晶宮

食餐飯,鼓勵佢繼續努力,好應該。

重點係佢自動波,對一個6歲小朋友來說,係好值得讚賞。

首頁
45678...9

尾頁

跳至