自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

畀面勳章

回覆:唔到死都唔好俾錢D仔女

我係老人院舍見過,
有二公婆,拿綜援,
本身有層樓,
轉名比個仔結婚,
到最後比個仔送來老人院,
再無理過兩個老人家,
佢地講起都係咁喊

男爵府

父母嘅錢應該留返比父母,唔應該話留比仔女!
我早前同媽講,佢要勤力睇針灸醫好身體,唔好為左貴而唔睇、你唔好留返錢比我地,我地唔會要你地嘅錢!你仲話如果你為左留比我們姊妹,我就捐哂佢!
依家媽咪聽話去針,身體touch左,我同家姊都好安慰

伯爵府

識咁諗就好啦。我阿媽連利是錢都唱定俾個仔同心抱,我都廢事開聲講,因為就算佢同我講冇俾,背後都一定照俾。

wcpcelia    發表於 16-1-30 21:23

男爵府

引用:我親身經歷,我老公阿爺俾晒身家我6299,諗

原帖由 Miulo 於 16-01-29 發表
我親身經歷,我老公阿爺俾晒身家我6299,諗住同我6299住,點知99唔肯,送咗佢入老人院,但又唔肯出錢,我老 ...
其實我老豆都係咁嘅心態,因為嫲嫲D錢同財產分晒俾大伯同阿叔,所以佢唔會再俾錢同照顧嫲嫲,亦叫我阿媽唔好理咁多,有孝心多D去睇嫲嫲就得。我覺得好無奈,點解親生仔都咁,但係做細嘅又改變唔度亦無能力改變。

大宅

回覆 木土土 的帖子

係啊,如果生幾個的一定要盡量做到公平,不要特別偏心某一個,不然仔女大左偏心個個已經寵壞不會理父母,被冷落個啲又不情愿理,為人父母,正確教育仔女才會令兄弟和睦,自己老有所依。

侯爵府

環保接龍勳章

都啱既,但貪返嚟既錢未必使得好耐,
我婆婆都係咁,老時有腦退化,
住公屋,細舅父拎咗公屋買咗自置公屋,佢話會照顧阿婆,咁婆婆d錢俾埋佢keep,
雖然有十兄弟姐妹,但婆婆緊想痴仔,
婆婆一人住,舅父住附近,
咁多兄弟姐妹夾錢請姐姐照顧,
點知舅母日日叫姐姐去佢屋企做家務,婆婆日日食飯盒,湯都無啖,
我媽鬧爆佢地,
無耐婆婆走咗,
數年後呢個舅母亦患癌走埋,
我媽成日講,算嚟做咩呀,咪又係帶唔走

琥珀宮

引用:我係老人院舍見過,有二公婆,拿綜援,本身

原帖由 CathyChan1126 於 16-01-29 發表
我係老人院舍見過,
有二公婆,拿綜援,
本身有層樓,
如果老人家自己無活動能力,就算層樓未轉名,仔女送你去老人院你一樣無反抗能力!

公爵府

Jomancc 發表於 16-1-29 23:17
其實我老豆都係咁嘅心態,因為嫲嫲D錢同財產分晒俾大伯同阿叔,所以佢唔會再俾錢同照顧嫲嫲,亦叫我阿媽唔 ...
我都凳我老公唔抵,點解上一代嘅責任會落在我老公身上,但真的沒辦法!你爸爸又真的沒錯,邊個攞咗父母d錢,就應該有責任照顧返父母,就好似我老公姑姐係冇錯。呢件事亦都提醒我們,身家真係未到死個日,都唔好交到子女手上。最好就立遺囑!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

男爵府

現實中的現實!我嫲都係,想當年幾層樓一次過賣哂,大拿拿幾百萬俾哂大伯,我爸毛都冇,所以我好憎佢地一家

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

係,我見過有老人家分咗錢後,就無人肯照顧佢了,真可憐。
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

子爵府

回覆:鎸瀛媽 的帖子

同意

大宅

引用:Quote:原帖由 Jomancc 於 16-01-29 發表嫲

原帖由 Sumyeema1 於 16-01-29 發表
老一輩,唔識字,唔識理財,諗住老來靠仔,如果仔生性就有好日子過……

現代女性,有學識,冇咁容易被操控 ...
樓主婆婆有腦退化症。
人會老,仲會有病。
不是有學識,就可以冇病。
富豪何生有錢,有學識。也這樣。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由+CathyChan1126+於+16-01-29+

原帖由 木土土 於 16-01-29 發表
如果老人家自己無活動能力,就算層樓未轉名,仔女送你去老人院你一樣無反抗能力!

...
唔入老人院又好難照顧,我太99,96歲了,最近都入左,個個月減左政府資助都要比$1萬幾港幣,我老爺日日都去睇佢,拎野比佢食,奶奶一星期去2,3次幫佢沖涼。
佢無乜錢留比我老爺奶奶,絕對唔係睇錢份上去睇佢。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

引用:我親身經歷,我老公阿爺俾晒身家我6299,諗

原帖由 Miulo 於 16-01-29 發表
我親身經歷,我老公阿爺俾晒身家我6299,諗住同我6299住,點知99唔肯,送咗佢入老人院,但又唔肯出錢,我老 ...
推返個波比你6299啦!無錢就話,收左人地錢都咁

珍珠宮

2024年龍年勳章

我同大佬一直都有俾家用阿媽,而我幾個家姐結咗婚後就無俾,阿媽成曰都有同我講話佢地唔俾錢。
我阿媽粒聲唔出幾個月前走咗,留抵現金加股票五百幾個,其實佢一直有暗示俾我知佢有幾多錢,但我無心裝戴,無去記,無去理,佢嘅保管箱,戶口,股票戶口都有加我名,佢仲响度時,我成曰同佢講,食哂佢,用哂佢,唔好留俾我地,費時煩,到時有爭拗,佢都唔聽,成日死慳死抵,我同佢攪遺產時,計咗總數出嚟時,我直情喊咗出嚟,一個乜都無嘅人,竟然可以慳慳埋咁多錢,我都好佩服佢。我啲家姐雖然無出聲,但我都感覺到佢地覺得阿媽偏心,淨係俾我知。
我覺得留啲俾自己,其他可以分少少,起碼我都可以聽到有人同我講聲多謝,如果俾完,佢唔理我,咁都抵,俾我知道邊個對我係真心真意。

Minniemouse:-P

大宅

真 我婆名言
一日未到最後 一日都未知人定鬼

珍珠宮

2024年龍年勳章

引用:自己有錢, 但又未死, 又有老人痴呆, 最後都

原帖由 koko2000 於 16-01-29 發表
自己有錢, 但又未死, 又有老人痴呆, 最後都會比仔女攞晒.
有時都無得預計, 唔知自己幾時有痴呆.
你最好同佢去做哂授權,到時有事,唔駛攪一大輪,方便好多。

Minniemouse:-P

瑪瑙宮

引用:見理財那邊有人話午餐唔食都要留錢比仔女,

原帖由 fivebeanrice 於 16-01-29 發表
見理財那邊有人話午餐唔食都要留錢比仔女,每人留2百個,真心覺得好偉大

...
真心覺佢傻,捱壞自己累到仔女d 仔女唔會貪佢200個,希望佢健康多d

伯爵府

其實,香港地今時今日,如果可以唔俾啲仔女知自己底牌就暪得幾耐得幾耐。

除左樓主講的問題外,也要防止佢地大食懶。我見到有啲人知亞媽有兩三層樓,就唔再儲錢,只做Part time. 但其實,老咗醫療費用咁貴,兩三層樓都有權唔留俾你啫。

首頁

尾頁

跳至