美容扮靚

跳至

首頁
45678...12

尾頁

男爵府

我是乖乖 發表於 16-4-22 10:01
pooh
anessa你有冇用黎搽面架
無呀..太平果D唔敢搽面

複式洋房

回覆 gg_candy 的帖子
RE: 防哂~邊隻防哂值得推介? [[url=]修改[/url]]

Elenalan 發表於 16-4-12 11:13
[quote]原帖由 417bbs 於 16-04-12 發表
想問下什麼是「物理」,唔好意思、有啲無知
物理防曬係指用Zinc oxide,Titanium dioxide 呢兩種礦物質去折射UV光線, 化學防曬係用化學紫外線吸收劑去吸收UV達到防曬效果。但留意物理防曬只停留皮膚表面完全不被皮膚及人體吸收。而大部份化學防曬成份會經皮膚被人體吸收,已有好多研究資料證明化學防曬成份有致敏致炎性和毒性,影響女性荷爾蒙,同女性癌症有關。所以我覺得化學防曬唔好當護膚品日日用,搽防曬除左睇質地和防曬效果,成份嘅毒性都重要。

之前有解答喔~~^^

伯爵府

2018復活節勳章

jessica_bbb 發表於 16-4-22 11:36
回覆 gg_candy 的帖子

物理防曬係指用Zinc oxide,Titanium dioxide 呢兩種礦物質去折射UV光線, 化學防曬係 ...
THANK You!

大宅

回覆 Elenalan 的帖子

elenalan, can u please list out some brands' using toxic chemicals to make their products? thank you so much!

水晶宮

ktng 發表於 16-4-22 11:48
回覆 Elenalan 的帖子

elenalan, can u please list out some brands' using toxic chemicals to make the ...

好難喎, 好多牌子成份都有好有唔好...

男爵府

Elenalan 發表於 16-4-22 12:07
好難喎, 好多牌子成份都有好有唔好...

請問Sofina美白乳液SPF50是否含toxic chemicals, 是化學防曬嗎?因為全部日文睇唔到成份,謝謝

水晶宮

bosze 發表於 16-4-22 12:28
請問Sofina美白乳液SPF50是否含toxic chemicals, 是化學防曬嗎?因為全部日文睇唔到成份,謝謝

...

呢個牌子用到我出斑, 就係佢原兇!!!完全防唔到斑, 即係防唔到uva, 防唔到光衰老, 勁憎呢個brand
佢d產品用到我和fds都敏感!

pilotmama    發表於 16-4-26 16:51

大宅

回覆:Acatmom 的帖子

白,好難推

我中左伏

[url=http://www.snugglepie.com][img]http://www.snugglepie.com/ezb/362025.png

禁止訪問

水晶宮

jocola 發表於 16-4-22 12:39
白,好難推

我中左伏
其實有時我睇個成份表, 都大概估到個質地, Coola果支成份多植物油份(係好天然下)但冇乜乳化劑, thinning agents, 又唔係micronized/ transparenet Zinc Oxide/ Titanium dioxide, 一定厚白。
但佢係for Baby用, Baby冇say, 成份安全就得。

大宅

Elenalan 發表於 16-4-12 17:26
其實PA (日系)值係由PPD (歐美系)換算出來, 係防UVA o既指標,歐美常規標準建議日常用PPD 8以上就好足夠, ...

Elta 可以在那裡買?

別墅

引用:Quote:原帖由 Acatmom 於 16-04-22 發表好

原帖由 Elenalan 於 16-04-22 發表
你呢隻係spf 30? 有冇試過質地?睇成份佢幾天然但質地應該幾rich, 佢係純物理防曬,但防曬成份唔算好高,雖 ...
Thank you so much! 好清楚!放心買來平時用,少户外所以ok

你好pro! 唔該晒

男爵府

Elenalan 發表於 16-4-22 12:31
呢個牌子用到我出斑, 就係佢原兇!!!完全防唔到斑, 即係防唔到uva, 防唔到光衰老, 勁憎呢個brand
佢d產品用 ...
Thank you so much! 以為好添

男爵府

Elenalan 發表於 16-4-22 12:31
佢d產品用 ...
我fd用sofina又係出斑...佢仲問我有出名牌子點解咁..我用sofina會出粒粒..所以完全唔會試

男爵府

回覆:Elenalan 的帖子

Elen, 知唔知呢支專科防曬成份好唔好?thx!

大宅

回覆:防哂~邊隻防哂值得推介?

我今日買咗這,防水防油,適合兒童或敏感性肌膚。

大宅

引用:我一年4季,都好注重防曬。呢幾款係目前自

原帖由 MINI朱古力B 於 16-04-08 發表
我一年4季,都好注重防曬。呢幾款係目前自己用緊既。我係敏感性皮膚,而且好怕搽完防曬塊面癡立立。有用過 ...
請問elta md46呢枝邊度有得買?

男爵府

你好,睇左你詳細講解,多謝分享!
請問你會推介那個牌子的防曬?
我跟你買好了😁

男爵府

禁你朋友建議茶边隻

水晶宮

引用:Elen, 知唔知呢支專科防曬成份好唔好?thx!

原帖由 siukei 於 16-04-22 發表
Elen, 知唔知呢支專科防曬成份好唔好?thx!
呢隻係化學紫外線吸光劑為主嘅防曬,而且酒精含量較高,我自己對化學吸光劑反應麻麻亦易敏感,加上多酒精,我肯定不會常用。

首頁
45678...12

尾頁

跳至