自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

回覆:你是否答中呢?轉-Viu TV 問題

乜唔係$3咩?原來我係外星人

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

我搞錯,要拎多$1去再買,應該賺左$2

大宅

引用:Quote:原帖由+Lam-美咲+於+16-04-08+發表問

原帖由 方麗娟 於 16-04-09 發表
賺$1
本身得$8買入,$9賣出,賺$1
而家得$9,要問阿茂借$1,湊夠$10再買入,$11賣出,賺$1
其實最後$11係要同成本$8比較,唔係同賣出既$10比較,賺幾多應該由最後既錢vs 成本

大宅

wyeth冷知識勳章

原因為係之前賺左既錢已俾返出去,最後係無賺過,實際上最後果次先叫賺。等於樓價值係咁升,但實際無錢袋入袋呢個邏輯

但理論上係賺2蚊

有錯請指正

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

引用:原因為係之前賺左既錢已俾返出去,最後係無

原帖由 Lplmm 於 16-04-09 發表
原因為係之前賺左既錢已俾返出去,最後係無賺過,實際上最後果次先叫賺。等於樓價值係咁升,但實際無錢袋入 ...
如果用cash flow計都得!

-8+9-10+11=2

放下自在

公爵府

無可能係一蚊。11-10=1已經包含左加左一蚊既成本,點解仲要用利潤去補貼?

公爵府

引用:原因為係之前賺左既錢已俾返出去,最後係無

原帖由 Lplmm 於 16-04-09 發表
原因為係之前賺左既錢已俾返出去,最後係無賺過,實際上最後果次先叫賺。等於樓價值係咁升,但實際無錢袋入 ...
都無理由
11賣出-8成本-1中間補貼(9-8)都係2...

其實炒樓炒股啲人最清楚,果咁樣走兩轉完成成交有幾多錢落袋。

伯爵府

引用:Quote:原帖由+5R2H+於+16-04-09+發表你認為

原帖由 Lam-美咲 於 16-04-09 發表
我開心係因為我竟然數學上竟然呢次贏過C6姐,甘樣都唔得?

正確答案唔係我話正確,係主持人講既
水兵卡鬥水兵

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原則上第一次買賣賺一蚊
第二次人貨蝕返賺回來的一蚊
最尾實際賺一蚊

香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

子爵府

引用:答咗$1蚊而真心以為自己係啱的真係千萬不要

原帖由 pcy307 於 16-04-09 發表
答咗$1蚊而真心以為自己係啱的真係千萬不要學人做生意。真係連D基本概念都無

...
答左2蚊而以為自己錯的都係。
缺乏critical thinking.

伯爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

$1

禁止訪問

侯爵府

引用:Quote:原帖由+方麗娟+於+16-04-09+發表賺$1

原帖由 Lam-美咲 於 16-04-09 發表
都係麗娟姐你心水最清,同解釋得好好!
完成錯。
11蚊還返1蚊比亚茂,剩下十蚊,減本金8蚊,浄賺2蚊,

侯爵府

引用:Quote:原帖由+Lam-美咲+於+16-04-09+發表都

原帖由 bks2014 於 16-04-09 發表
完成錯。
11蚊還返1蚊比亚茂,剩下十蚊,減本金8蚊,浄賺2蚊,
打錯字,應該是完全錯

侯爵府

2018復活節勳章

rabbit75 發表於 16-4-9 09:47
原則上第一次買賣賺一蚊
第二次人貨蝕返賺回來的一蚊
最尾實際賺一蚊

唔係。
一日件貨未賣,都唔可以計賺定蝕。
唔通第二次入貨,貨價跌至 $4,你一入貨就當自己賺 $4 ( 因比第一次平 $4)?
做生意,要賣出件貨先可計利潤,
例如呢個 case ,即使價格升到 $20 一隻,冇人買都係冇用,
我地做生意,一定係要 "賣到嘢" 先得,
個市價點升,D 貨賣唔去,只係 "stock",唔可以計 "profit"。

侯爵府

2018復活節勳章

bks2014 發表於 16-4-9 06:32
完全同意。認為答案是一蚊的人要好好學習。

人地話叫我地放鬆D,take it easy 喎。

水晶宮

死 我點計都係兩蚊既,當我袋住十蚊,用8蚊買完9蚊賣返出去,咁我有11蚊,然後10蚊買11蚊賣,咁我有12蚊wor,唔係2咩,r 晒頭

大宅

回覆:Lam-美咲 的帖子

$2

[img align=left]http://img.mms.sohu.com/mms/1420/81/14881/p1.gif[/img]

大宅

BK Milk勳章

其實當自己成副身家得$8
拎D 錢幣出黎數 就計到

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

引用:其實當自己成副身家得$8拎D 錢幣出黎數 就

原帖由 YAK 於 16-04-09 發表
其實當自己成副身家得$8
拎D 錢幣出黎數 就計到
10 蚊好d, 唔駛借

放下自在

首頁

尾頁

跳至