自由講場

跳至

首頁
45678...10

尾頁

珍珠宮

引用:8 磅8, 第一胎真係堅難生, 應該開刀安全好

原帖由 cattz288 於 16-05-14 發表
8 磅8, 第一胎真係堅難生, 應該開刀安全好多!
如果係大碼b,我睇post話係政苦生唔到last mins都唔會開刀。。。咁正苦會一開始就建議開刀?

翡翠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 陪月勳章

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

引用:Quote:原帖由 cattz288 於 16-05-14 發表8

原帖由 麵包超人^o^ 於 16-05-14 發表
如果係大碼b,我睇post話係政苦生唔到last mins都唔會開刀。。。咁正苦會一開始就建議開刀?

...
我同事係qe, 催生完完全無動靜, 結果開刀!

放下自在

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

引用:Quote:原帖由 koyukizoe 於 16-05-14 發表

原帖由 bbasco 於 16-05-14 發表
我睇片, 非洲人踎係度生, 輕鬆
生得多, 真係痾c咁

放下自在

子爵府

我兩胎都揀私家生,bb只係6磅幾,我係忍得痛嘅人,第一胎都搞咗好耐,最後醫生都要吸出嚟,bb出世時頭形被拉長了,明顯有成個圈,而家中學了,幸好成績OK

就因為擔心政府醫生質素,我寧願比錢,有得㨂,見到你們的慘痛經歷,我深表同情

大宅

回覆 homommy 的帖子

缺氧係好危險。遲緩已好彩,嚴重會腦癱。腦癱無得醫。另外,作動發燒,亦係好危險,因發燒可能另胎兒缺氧其中一個原因。曾經係度有媽媽就係作動發燒,BB腦癱。我唔會話開刀係最好,但開刀生喺將大多數風險放係媽媽度,順產就有啲相反。因預約開刀係末有作動,排除咗順產時的風險。

珊瑚宮

2024年龍年勳章

引用:Quote:李豆豆+發表於+16-5-14+01:24+睇到都

原帖由 happyapple 於 16-05-14 發表
係呀,BB太重好難生,我第一個6磅超易生,第二個7磅係要出力好多。
同埋盆骨大都易生
我落左產房個姑娘(唔知係咪)見我盆骨大,都叫我放心我好易生,我痾左3下就生左出黎喇

男爵府

Minor 發表於 16-5-14 01:17
無辦法…果時第一胎乜都唔識!我第二胎仲慘…因為呀女有8磅幾,出世時比姑娘拉出黎時拉傷左肩膀位…成隻手 ...

咁恐怖嘅 ⋯⋯而家醫院d人忙到好似機器人咁,冇人性化

珍珠宮

maggie196 發表於 16-5-14 01:19
所以俾多少少錢都要係私家生,起碼有咩事起上嚟自己同屋企人都有得決定即刻緊急開刀,唔係等個醫生話事。
...

唔一定,好多本來決定私家生既最後都去咗公家醫院生,因為私家做唔黎,唔夠儀器,唔夠經驗又擔心個病人唔夠錢找數

伯爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我生左3個
大女生完12日到要返去再刮宮
二女差d焗死
三女開刀比醫生係頭到介左一刀
生仔真係要講命水

都成20年仲好記得

APIGMA    發表於 16-5-15 15:47
珍惜自己,珍惜身邊人...珍惜眼前人
不要給自己一個遺憾~

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

晴朗ma 發表於 16-5-14 00:23

講開廣X,我都有個慘痛經歷,大約7年前,我生大B嗰陣,早上9:00 ...

睇文字都鄧妳痛

男爵府

畀面勳章

有個好嘅私家醫生是好好多!

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

回覆:講開生仔,我都有個慘痛經歷

所以我覺得私家生有呢個好處,醫生可自己揀信任既,同埋生唔到可立刻轉開刀,決定權在自己

水晶宮

睇到咁多媽咪咁慘痛嘅生B經歷,真係陰公

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

晴朗ma 發表於 16-5-14 00:23

講開廣X,我都有個慘痛經歷,大約7年前,我生大B嗰陣,早上9:00 ...

大宅

回覆 loklok286 的帖子

但如果未生時,私家話唔接嗰啲CASE,多數政府已經一早列為高危CASE。已一早有高級醫生跟進。好少穿咗水,仲要商量幾時先得閒開刀。

侯爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

引用:+本帖最後由+晴朗ma+於+16-5-14+00:35+編輯

原帖由 晴朗ma 於 16-05-14 發表

我都係鉗出來,出生時有個印係塊面架

子爵府

2024年龍年勳章 hashtag旅遊勳章 DHA勳章

回覆 晴朗ma 的帖子

我記得我助產士同我講過摸子宮頸可以睇嗰個女士容唔容易生。個人太緊張,可能會另子宮頸肌肉收緊會阻礙小B出世,如果子宮頸柔軟小B就會易好多出來!

子爵府

2024年龍年勳章 hashtag旅遊勳章 DHA勳章

PS123 發表於 16-5-14 12:38
回覆 晴朗ma 的帖子

我記得我助產士同我講過摸子宮頸可以睇嗰個女士容唔容易生。個人太緊張,可能會另子宮 ...
我第二胎係屋企生的,小B都有8.2磅,好快生出來。只要放鬆心情會昜好多!

公爵府

loklok286 發表於 16-5-14 12:11
唔一定,好多本來決定私家生既最後都去咗公家醫院生,因為私家做唔黎,唔夠儀器,唔夠經驗又擔心個病人唔 ...

我兩胎都唔足磅,foresee 到小b可能要瞓箱 / 入special unit / 養足磅先出院,條數唔敢想像,所以政府生,政府都跟得好好,到而家大女k2都仲follow up緊,同埋細粒b真係好易生,第一胎一剪一push就出,果下我心入面都吓咗,之前做足心理準備有排捱,生咗㗎嗱,第二胎唔剪,都係push幾下就出,好感恩,我好怕果種唔知道痛楚幾時先完嘅感覺……

首頁
45678...10

尾頁

跳至