自由講場

跳至

首頁
45678...13

尾頁

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

2003結婚都無能力買樓? 已經是歷史中的樓市最低價

公爵府

相處好同住難,如果我同父母住,一定吵大wok,...你想保護個女,你奶奶想娛樂,無話邊個錯。

可以大家開心健成攞出黎講,如果唔work, 就考慮分開住。

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

楊慧芳 發表於 16-10-12 01:46
我搬走了,以前同99住,日日比佢瘋狂单打,屋企所有野我比哂,連开洗衣机都話,叫我手洗,唉!總之,我呢个 ...

別人的媽,怎會對你仁慈?上一輩,個個都咁上下。

水晶宮

miemiemie 發表於 16-10-12 07:55
一屋一主,如果間屋係99我會忍佢同就佢,

唔好話間屋係邊個、人地睇緊嘛⋯⋯自己教女唔好睇
咁小事都嘈但可以住13年
其實大家都辛苦

水晶宮

Kitty1230 發表於 16-10-12 00:37
早知如此
一段夫妻關係就不應該開始
開始了就要痛苦一世

明你的心情的,女人嫁左,痴係男家住的,佢地一家幾口連埋你個女都同一姓,唯獨你是外姓,講權利,沒有的。別想。你要這權利背後帶來好多副產品,家嘈,面左,老公不和
所以要努力地買屬於自己的家,難,都要做,唔理幾多年以後先完成,這是女人好大動力的盼頭,忍這1字都要有野support先有動力去做的。

男爵府

回覆 Kitty1230 的帖子

你可以叫小朋友入房唔睇,你自己唔睇又唔比人睇又真係幾霸道

禁止訪問

水晶宮

回覆樓主:

主場道理, 間屋係边個就边個話事, 自古以來都係咁, 結婚之前就應該知啦。

只有唔同99 住, 一家一主, 自己先有自主權

伯爵府

回覆樓主:

搬啦!

珍珠宮

回覆樓主:

其實就算間屋係邊個嘅,新抱一樣無say,畢竟6299係長輩,同得6299住,你自由同話事嘅地方就只有自己間房。我都曾經同6299住過,佢地真係咩都管,買左乜野擺雪櫃佢都要問邊度買幾錢,買件衫佢又要問,睇電視又要問,久而久之我多數喺房,裝部電視喺房睇,爭在未買飯盒入房食架咋。不過我捱左一年就同老公買樓搬走左了,完全明白到千金難買自由

禁止訪問

珍珠宮

開心吸收勳章

好睇你的語氣。奶奶可能覺得,你話熄機係唔滿意佢問你問題。下次可以和應:「係囉,真係好變態,唔適合小朋友睇,我同佢入房先。」

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:回覆 Debbie0331 的帖子當然不只單單一個ca

原帖由 Kitty1230 於 16-10-12 發表
回覆 Debbie0331 的帖子

當然不只單單一個case我也不是即刻關
講呢d有乜意思..

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:2003結婚都無能力買樓? 已經是歷史中的樓

原帖由 jodyfan 於 16-10-12 發表
2003結婚都無能力買樓? 已經是歷史中的樓市最低價
咁應該租樓都有困難吧

男爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

1,唔係間屋邊個就一定係邊個話事,你老公冇say?就算間屋係樓主,都唔可以咁。
2,晚飯仲用電視送飯?我唔睇電視都大概知巨x2成8點幾做,從小養成習慣睇住電視食飯唔太好,小朋友仲細時,你奶奶係錫孫的話都一早教唔俾睇住黎食,依家就冇乜機會了,就算點核突色情你奶奶都絕對唔會熄電視,你真係跳樓的話大家只會覺得你問題。
3,有得搬就搬,只係你老公肯唔肯?bk mom個個獨立,自主權又大,個個老公都聽話,你家老公呢?13年黎冇諗過搬?咁即係唔會咁易搬得出啦。

寶石宮

引用:Quote:Kitty1230 發表於 16-10-11 23:52 回

原帖由 jodyfan 於 16-10-12 發表
其實妳可帶仔女入房唔睇電視便是,確是冇權唔比其他人睇。妳只是房客而已。沒錢,總要受氣的。
...
就算係自己父母睇緊,都無理由要關人地個電視呀.....又唔係播四仔

珍珠宮

beautymimi 發表於 16-10-12 07:24
樓主你呻唔應該結婚,但個問題係,你地結左婚足足13年!咁多年都上唔到車?
未買樓就生小朋友?
似乎以上呢 ...

同問

男爵府

楊慧芳 發表於 16-10-12 01:46
我搬走了,以前同99住,日日比佢瘋狂单打,屋企所有野我比哂,連开洗衣机都話,叫我手洗,唉!總之,我呢个 ...

嘩,你同我當年的經歷一様,連洗衫都唔可以用洗衣機,d污糟衫用袋放房,放假先拎出街洗。 另一放面想,都好唔洗同佢d衫一齊洗

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

好痛苦, 以為你剛, 結婚, 原來已經13年, 希望你快啲可以有自己的家,開開心心咁過

琥珀宮

引用:+本帖最後由+Kitty1230+於+16-10-11+23:53+

原帖由 Kitty1230 於 16-10-11 發表

回覆 師奶唔易做 的帖子
其實你自己帶小朋友入房唔睇就可以啦,一定要關電視令全家都無得睇確係霸道

首頁
45678...13

尾頁

跳至