自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

水晶宮

回覆 RelaxHippo 的帖子

仲諗住儲舊錢去養老!係花園種下花!

珍珠宮

cheechi 發表於 17-2-5 01:50
有JM話返香港養老,但外國政府會比出錢請看護朝10晚6照顧合資格老人,看護會幫手洗衫煮食餵藥,又超低價 ...
咁好既養老福利首先要有高稅率同天然資源支持. 單講稅率, 外國由30%起跳, 最高甚至超過收入6, 7成, 有銷售稅又有全球徵稅, 呢點香港做到嗎?

大宅

Alice.Hana 發表於 17-2-4 23:58
成日聽到人話香港唔好,所以想移民
移民後可以住大屋,細路讀書冇壓力,返工唔使OT

是否放棄香港生意拉,移民過退休生活,有足夠錢過拉。
又或者那邊他很多親友呢!

象牙宮

回覆樓主:

都會,香港太多B6,出街買野又無人招呼,食野又貴過人!有得走照走,我不知幾想走

子爵府

2024年龍年勳章

我想先定義一下何謂移民...好多人覺我移民就好似要放棄一個地方既一切,而搬去另一個地方長久生活...若移民定義是如此、咁我會答:有錢無錢都唔會移民,在香港生活慣了,我想去到邊都唔會百分百可融入。

但我心中移民既定義係 (亦係我努力緊既野)

1)唔駛再為錢煩惱,平有平食,不用再靠全職工作搵錢生活,所以不用擔心收入比人分左一半去交稅。例如:在港有生意,有伙記幫伙搵錢,有物業收租

2)有能力比細既到外地讀書生活

3)在兩地都有物業

現時大部份美聯邦國家(英,加,澳)even 美國,多出 multiple travel visa, 一次入境都可以 stay 3 個月..

所以我理想既 '移民' 係...base 在香港,得閒就到外地 '移民' 3 個月,再回來又住下,個邊又住下,我又唔駛要當地福利,在港稅率低,無必要拎多本外國護照去交多一份稅。

所以我會在目標國家置業,我閒就飛去住下,似老人家在內地退休咁之嘛。

一本外國護照對我呢d 一把年紀既 c9 無乜大作用,對後生既會有用多d, 所以反而我會比仔女出國,之後在當地找工作,多多少少都好至拎左護照,再決定想唔想回港發展,多個保障。唔返來也無問題,我地兩老得閒就過去住下,又得。資產不會全放在一個地方,咁先穩陣。

若有樓主講既身家能力,我就會即以我既定義去 '移民' 喇!

公爵府

畀面勳章

no la

珍珠宮

2018復活節勳章

54heima 發表於 17-2-5 02:54
在香港的生活未去到樓主講的咁富貴,也叫不差吧。移民後小朋友讀書壓力是少左,但工作方面睇做咩啦,如果人 ...

睇到我想喊。。。。

我老公之前喺舊公司都有過oversea offer,嗰陣結婚頭幾年,我自己有工作唔會跟佢過去,佢唔想自己過,所以佢拒絕咗

到有咗小朋友而開始要讀幼稚園搵學校,我就話如果再有呢啲機會,我一定會帶埋小朋友跟過去

老公喺香港就係你講嘅咁樣,有返工無放工,一早出門口,半夜三更先返,根本見唔到小朋友。

十分認同你所講,男仔成長過程中,有爸爸參與係好重要,尤其係teenager階段,有爸爸陪伴做人生導師好緊要,但工作唔容許有咁多時間

在我自己家庭嚟講,喺香港想過啲有少少質素嘅生活,就必須付出好多時間努力俾工作,家庭相對就顧唔到咁多。

翡翠宮

2024年龍年勳章 熱血金章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 大廚勳章

唔會
The meeting of two personalities is like the contact of two chemical substances: if there is any reaction, both are transformed.

Carl Jung (1875 - 1961)

子爵府

kirstyau 發表於 17-2-5 11:19
no la

Yes 我都係咁諗

珍珠宮

susumi123 發表於 17-2-5 10:21
講真,係本身香港搵得唔多先可以咁放棄事業而移民,如果係香港賺百萬年薪,我諗唔到有咩原因會移民由低做 ...

同意!

伯爵府

彥彥媽咪 發表於 17-2-5 11:11
我想先定義一下何謂移民...好多人覺我移民就好似要放棄一個地方既一切,而搬去另一個地方長久生活...若移 ...

你呢種心態的確唔係叫移民,應該叫遊埠

優悠在澳洲

琥珀宮

畀面勳章

有錢去邊都得啦,睇自己鍾意既生活模式,同睇家人朋友圈子囉

琥珀宮

畀面勳章

亞牛亞妹 發表於 17-2-5 07:09
我又想問下,香港比有special needs 嘅小朋友福利好唔好㗎,會有D咩呢?thx

讀主流學校?香港呢方面支援比較差,始終香港學生成續壓力大,好難做到 integrated learning,如果小朋友有 special need 都係外國好

亞牛亞妹    發表於 17-2-5 19:07

伯爵府

畀面勳章

RelaxHippo 發表於 17-2-5 10:47
咁好既養老福利首先要有高稅率同天然資源支持. 單講稅率, 外國由30%起跳, 最高甚至超過收入6, 7成, 有銷售 ...

無錯,世界上無不勞而獲的事。

珍珠宮

littlesister 發表於 17-2-5 13:26
讀主流學校?香港呢方面支援比較差,始終香港學生成續壓力大,好難做到 integrated learning,如果小朋友 ...

可讀國際學校。

男爵府

good_pig 發表於 17-2-5 00:07
移民可能因為空氣同埋社會氣氛呢

講得好

水晶宮

咁多如果咩如果咩

公爵府

happymama2009 發表於 17-2-5 01:47
睇你移民為了什麼。
為了孩子的教育和長大後的quality of life, 我相信外國比香港好。在香港,讀書的出路、 ...
我都係咁諗

我仔唔係一個所謂嘅 “醒目仔”,以一個平凡人,做一份平凡嘅工作,賺一份普通嘅收入,我相信喺外國可以得到嘅生活質素應該會好過香港

我地其實早有美國籍,二十幾年前回流返香港,錢的確係賺多左,但其實付出嘅代價也唔細,我老公份工有返工冇放工,兩個仔好似單親咁,學校嘅活動爸爸一向都缺席,實在唔係一個健康嘅成長環境。我細仔明年高中了,我地而家積極籌備搬返去美國,我老公就趁勢退休,一齊過去陪細仔讀書,已經錯過左大仔嘅成長,唔想再錯過細仔了

將來細仔都入埋大學,我地也許香港北美兩邊住,到老到飛唔郁時,再考慮喺邊度長住

禁止訪問

回覆樓主:

首頁

尾頁

跳至