自由講場

跳至

首頁
45678...10

尾頁

珍珠宮

howmuch 發表於 17-6-8 16:03
樓主只是指出危險, 無論理由係點, 吃虧總是自己...., 小心為上.

如果話危險,我絕對認同!
但如果話係超自私行為,咁就係偏激嘅諗法!

珍珠宮

lovelykitty 發表於 17-6-8 15:58
我唔知你有無睇條片啦,萬一bb車用扶手電梯時鬆咗一粒鑼C,都會對電梯做成好大傷害。

笑左,唔通扶有事時,用咩帶或手抱,BB就唔危險?
認同唔好用扶手,同埋可以嘅,應該要啲有能力搭扶手嘅人唔好同人爭電梯!

子爵府

大豬既老婆 發表於 17-6-8 15:51
唔止,有d舊地鐵站唔係個個出口都互通唔係個個出口都有lift。例如,紅磡站,如果要去AB出口真係唔知點搭lif ...

其實外國地鐵都係咁,吾會個個出囗有lift 架。

大宅

回覆樓主:

其實問題唔係應該係港鐵到咩?
港鐵本身請左班黃衫人係繁忙時間叫企係車廂門口叫人行入d...
黃衫人又唔會叫d唔自律既人排隊...叫左架車又唔會多d空位...浪費人手...
咁不如請班企係扶手電梯旁邊負責幫媽媽們收&推bb車去地面...媽媽就自己抱返bb,大家又可以安全d...
又或者係電梯旁邊負責開路比d輪椅/bb車/手推車,佢地入完咪到四支健全既乘客囉...

珍珠宮

做個靚太 發表於 17-6-8 19:58
笑左,唔通扶有事時,用咩帶或手抱,BB就唔危險?
認同唔好用扶手,同埋可以嘅,應該要啲有能力搭扶手嘅人 ...

我唔知係我寫得你唔明?定係你理解嘅問題呢?
我意思係bb車去用扶手電梯,好易生意外,而且車身如果有零件鬆脫落扶手電梯時,好易令電梯損壞。
試想如果朗豪坊電梯事件,當時電梯上有bb車,情況會係点呀?
不過算啦,你地总有你地嘅理由

珍珠宮

fuhk 發表於 17-6-8 18:39
4月先去完日本10日。非繁忙時間同weekend都好多日本人推bb車喎!

喺交通公具上見到嗎?喺附手電梯上見到有人用嗎?

珍珠宮

fuhk 發表於 17-6-8 18:41
另。唔該真係唔好以為日本人唔推bb車啦~日本本身都好多牌子出bb車啦!難道只供出口麽?!
...

從來無話唔用bb車,我寫嘅係中文啫,乜真係咁難理解咩?
由頭到尾都針對喺扶手電梯上使用

珍珠宮

littlesister 發表於 17-6-8 17:44
其實講地鐵唔係 BB friendly, 相信全世界都係咁滯啦,剛去倫敦都好多地鐵站冇電梯,唔明點解講到香港寧捨冇 ...

同意

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主

其實電梯安全不應只針對bb車

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

今日見丁個媽媽搬貨咁搬 架BB 車+ BB 搭電梯 (電梯向下),
佢仲扎晒馬扶住架車

心諗, 如果唔夠力或者扇腳, BB車向下沖, 真係唔知邊頭補邊頭

珍珠宮

Helllokitty 發表於 17-6-8 19:59
其實外國地鐵都係咁,吾會個個出囗有lift 架。

外國好多人有私家車Tim 油又平車位又平,香港一個車位成百幾萬,有錢駛鬼逼地鐵嗅臭狐

水晶宮

做個靚太 發表於 17-6-8 19:55
如果話危險,我絕對認同!
但如果話係超自私行為,咁就係偏激嘅諗法!
...

普通人, 有扶手電梯唔用, 去用升降機, 有BB車的人, 尚可認為他們自私, 霸占了他們的使用需要.

咁普通人, 顧及有需要的人, 選擇用扶手電梯, 當他們看見, 不顧危險的人, 推BB車上扶手電梯, 又會點諗呢? 推BB車上扶手電梯的人, 又有冇顧及, 其他使用者的安全呢?

我就衡量安全, 比霸占 更重要.

珍珠宮

howmuch 發表於 17-6-8 20:20
普通人, 有扶手電梯唔用, 去用升降機, 有BB車的人, 尚可認為他們自私, 霸占了他們的使用需要.

咁普通人, ...

咁係咪所以推BB車上扶手嘅父母,都係超自私?
用咩帶同手抱一樣危險!

水晶宮

做個靚太 發表於 17-6-8 20:29
咁係咪所以推BB車上扶手嘅父母,都係超自私?
用咩帶同手抱一樣危險!
你自己作結論好了, 我冇補充.

珍珠宮

lovelykitty 發表於 17-6-8 20:10
我唔知係我寫得你唔明?定係你理解嘅問題呢?
我意思係bb車去用扶手電梯,好易生意外,而且車身如果有零件 ...

唔知你有無我其他留言,定係唔明啦~
用咩帶同手抱一樣好危險,尼個係父母嘅無奈~還是推BB車出街,就唔應該買野?
我針對嘅,係你戈句超自私嘅行為~即係你認為父母係貪得意定貪方便走去搭扶手呢?
我都好討厭,推BB車搭扶手,真係超驚~
但我更討厭啲人,爭電梯搭,我亦試過因為咁,同人吵,咁係咪有BB就唔應該出街?
你想鬧,亦都總有你嘅理由嘅!

珍珠宮

howmuch 發表於 17-6-8 20:31
你自己作結論好了, 我冇補充.

希望下次遇到爭電梯搭嘅人,可以你地尼啲咁正義嘅人,幫手出聲,咁就好啦~唔淨係上網講~

子爵府

onalumni 發表於 17-6-8 15:42
如果得你一個推BB車,等搭lift,10次都入唔到,其他人只會打尖,唔會讓給推BB車或坐輪椅的人。你就會明白點 ...

非常認同

公爵府

回覆樓主:

商場D應該起遠D,起得太方便既話年靑力壯後生果D都等唔用手扶電梯!我推住個B寧願行遠D都好過Dfull晒入唔到!

子爵府

育兒性格勳章 大廚勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆樓主

點解唔講下藍田站
仲要係3條扶手電梯先上到出口
係冇(emoji)俾你搭家
所以我都盡量揹包
但真係超辛苦家
B已經重
仲要湊仔袋
如果買野又一抽真係攞命
其實我都好想有(emoji)搭可以俾我推下bb車囉(emoji)(emoji)(emoji)

禁止訪問

回覆樓主:

首頁
45678...10

尾頁

跳至