自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

珍珠宮

回覆樓主

樓主做得啱,要抵制一下佢

我小朋友食嘢好ok,總之lur係完全冇用,仲要佢哋幼稚園已經跟去街市兼入廚房幫手,冇人夠膽彈三彈四

yui1625    發表於 17-7-7 09:32

子爵府

BK Milk勳章

gion 發表於 17-7-6 23:56
係嘞,其實只要大人冇咁嘅習慣,小朋友就唔會飲汽水,不過樓主老公自己都唔配合,簡直仲惡搞過小朋友。
...

係, 為左吾想小朋友飲汽水 我家已冇買汽水好多年,家中只有果汁同水,我同爸爸都冇飲汽水嘅習慣,只會食m記先飲, 其實大人吾飲 吾買 小朋友就吾飲

子爵府

melonfans 發表於 17-7-6 23:29
總之我就吾煮,叫佢叫外賣,佢又發脾氣,我理鬼佢
街外垃圾食物等佢受下, 起碼唔傷身, 只係無益無營養
但汽水, 真係唔好飲咁多, 大大下, 好易提早有糖尿, 又致癌

珍珠宮

回覆樓主

我三個仔都很難伺候!唔食我煮的東西所以一日三餐差不多都是外面食,但我每晚都要煮飯,因為老公喜歡食(焗住食!住山卡拉地方佢收工夜除左屋企根本冇其他選擇)

珍珠宮

eggcarol 發表於 17-7-7 00:04
縱壞係指你可能冇教導佢行為思想方面

咪你有你講,佢有佢吾做

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

melonfans 發表於 17-7-7 00:01
sigh.....倒飯吾飲湯吾已經-段時間!

係吖,中醫話"脾胃弱",就會咁;有得食時無胃口,無得食時又叫肚餓。越"垃圾"既野就食得越舒服。
不知所謂的乙陸!!!

珍珠宮

jasul 發表於 17-7-7 00:03
首先大人互相感情好唔好?我聽過點樣既父母就有點樣既孩子

樓主控制唔到個仔,會否平日老公都係 ...

我同老公ok無野

子爵府

BK Milk勳章

回覆樓主

我其實覺得好奇怪,點解咁細個嘅小朋友可以咁奄尖,
我都有兩個小朋友 一個都係初小,我煮嘅餸都吾係特別 又吾係好好食.但從來都係我煮乜 佢地食乜,我認為要俾小朋友知道吾係所有嘢都係理所當然,包括父母對佢地, 我都有同我嘅小朋友講過,其實我都好攰,但點解我都堅持每日都煮飯俾你地食?係因為我愛錫你地

珍珠宮

chowqv 發表於 17-7-7 00:09
係吖,中醫話"脾胃弱",就會咁;有得食時無胃口,無得食時又叫肚餓。越"垃圾"既野就食得越舒服。
...

會咁咩?!

學校飯倒得勁,吾知掛住玩定點!有時飲下凍檸檬茶係好醒胃!

總之就煩

珍珠宮

Froggy_joe 發表於 17-7-7 00:05
樓主做得啱,要抵制一下佢

我小朋友食嘢好ok,總之lur係完全冇用,仲要佢哋幼稚園已經跟去街市兼入廚房幫 ...

佢bb已跟我買餸,亦有幫手煮餸,今年仲話參小厨神,我話人地話你兩句又喊又發脾氣啦!你受吾受到呀?!

男爵府

回覆樓主

btw,我覺得你個仔係呷醋所以咁難教,佢要做好多嘢激你,我以前都係咁,大同細相差6年,大嗰個足足呷醋2年,到細個個可以同佢一齊玩先開始好d

可以試下多d時間同佢獨處,落街食個早餐,帶佢圖書館等等

珍珠宮

Vinccy 發表於 17-7-7 00:09
我三個仔都很難伺候!唔食我煮的東西所以一日三餐差不多都是外面食,但我每晚都要煮飯,因為老公喜歡食(焗 ...

你湊3個真勁

珍珠宮

jasul 發表於 17-7-7 00:19
btw,我覺得你個仔係呷醋所以咁難教,佢要做好多嘢激你,我以前都係咁,大同細相差6年,大嗰個足足呷醋2年 ...

今日佢先話我锡妹妹吾錫佢!

用戶要求終止服務

回覆樓主:

我都覺得佢係呷醋。
你湊住個細,大仔9月向學校訂飯你會輕鬆些。
但我認為你自己煮飯送飯會更好。
不論訂飯或送飯,不要期望老師/家長義工能督促佢哋食飯,返全日時我日日做義工,啲小朋友唔肯食嘅真係會磨到打鐘都唔食,帶飯嘅我唔準佢哋倒飯,會畀佢哋帶返去畀家人睇食剩幾多。當然啦有好多同學都能食晒,仲睇到好多愛心飯盒 例如蛋,壽司,烏冬麵……
訂飯嘅,如果食唔晒,就要直接掉,家長就唔知佢哋食咗幾多。佢哋小一小二已經成日呃我哋,話飽,唔食,掉咗飯盒之後就等打鐘食零食。家長就永遠以為佢哋食咗學校啲飯都唔夠飽。
而且,小朋友會以為飯盒好似功課一樣,是學校提供,日日話自己敏感唔食得,或者話啲飯唔係佢哋揀,唔鐘意 ,有啲甚至會大力掉飯盒,不會去想想這是家長買的.
你唔煮,佢更無皇管,唔食飯盒你都唔知。
加油啊jm

男爵府

melonfans 發表於 17-7-7 00:21
今日佢先話我锡妹妹吾錫佢!

真係要好好處理,我嗰時有時為左怕嘈怕煩,就寵壞大嗰個,佢要咩都okok

如果你有姐姐,可抽多d時間同大仔單獨相處,讚下佢識教妹妹嘢,對妹妹好之類,細路仔好多都受軟唔受硬

伯爵府

回覆樓主

人大咗就學識珍惜,以前鍾意成日出街食,而家先發覺食住家飯係最好食,中午帶飯食完仲可以瞓個晏覺正

子爵府

回覆樓主

甜既凍飲 真係唔好甘細個比佢飲 勁傷身

唔係因為您煮得唔好食 係您煮得太好 服侍得佢太好 佢唔識得珍惜

不過都要軟硬兼施 話比佢聽點解 您唔煮飯

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

咁你真係要嚴厲啲教佢,我女係食一粒糖都要問準我,我話幾多就幾多,冇就冇,小朋友咁細邊有say

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

有時對佢地太好係唔得

我個女夠膽倒飯唔食 又比說話我聽

我會叫佢自己煮自己洗

伯爵府

melonfans 發表於 17-7-6 21:22
最惨佢湯吾飲,係要凍飲汽水,個個月病。

讀kg日日屋企飯,肯飲湯無依家身體咁差

比我屋企只有水飲,咩有味嘅野都吾準買。制佢3,4個月就會好好多。我屋企係吾會有汽水,檸茶個d飲。只係水或者涼茶。由細飲開個個都係咁呀。連我老公初初只會飲有味野吾會飲水都比我改到自動飲水呀。

首頁
45678...9

尾頁

跳至