自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

我無限制阿女
反正而家基本上都係用智能電話

珍珠宮

回覆樓主:

教小朋友適當運用科技,好過阻止佢接觸。運用得好係可以啟發到思維,至於點樣管教引渡就睇家長喇

公爵府

回覆樓主:

你屋企唔用關其他人咩事,人地係人地你係你,唔好講到你岩人地錯咁啦

用戶要求終止服務

RicardoKaka 發表於 17-7-9 22:55
準天文台長~~或準天文台主任, 遲D你個仔上公仔箱報天氣, 就威威

咪玩啦 ,我認同你,適當運用會係好嘅 ,手機好多用途。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

青青河邊草 發表於 17-7-9 06:43
香港家長真係好奇
漫畫書唔俾睇
電視唔俾睇
係,咩都係洪水猛獸咁,自己都做過小朋友,問心如果家長在你細個咩都唔俾你做唔俾你睇,你都唔開心啦。Smart phone 小學生未必需要,但中學生要用都無可避免,冇人叫你買好fancy 既款,basic 既咪得,app store 落password

男爵府

畀面勳章

beautymimi 發表於 17-7-9 16:18
我會同學校講,我仔係冇智能電話既,校風好既學校亦唔鼓勵學生帶電話番學。

我仔有個成績好既朋友,同樣 ...

應該教佢善用,打機可以,但要控制自己,你禁佢用,到遲啲佢一得到佢就更有可能沉迷,而且有時同學間可能在facebook/whatsapp分享啲野,而你個小朋友唔知,佢就好似脫節左咁,小左個同同學間既話題,有啲小朋友會知道父母唔比,唔開心都唔出聲,但我相信現代手既小朋友,都希望有一部屬於自己既智能電話

男爵府

回覆樓主

有時越禁越有反効果!適當地使用係ok的!relax! 共勉之

珍珠宮

2024年龍年勳章

時代進化咁,我叫你燒柴煲水沖涼,煮飯得唔得? 你自己同樣唔好上網用手機得唔得?有時d嘢係點運用,而唔係斬腳趾避沙蟲

首頁

尾頁

跳至