自由講場

跳至

首頁
45678...12

尾頁

珍珠宮

good_pig 發表於 17-10-17 08:13
但講到馬云去做教育全國就好難了

教育全國點解要馬雲去做呢?

珍珠宮

hagupit 發表於 17-10-17 06:55
泰國芭提雅有間餐廳係機械人送餐,當然送到黎,你自己要拎起成個餐盤,佢唔識放落你張枱。
...

機械人餐廳係由人將菜式放上機械人度,再遙控去客人度,由客人自己攞,香港都有。

馬雲試驗的無人餐廳係系統自動將菜式送到你枱上,唔駛人。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

starrymama 發表於 17-10-16 20:50
香港根本不是ㄧ個健康的社會
所以,我們要有自己思想,不應(馬云)人云亦云。在一個不健康的地方,健康地生活著。
這不是不可以的事,就看我們自己。

珍珠宮

薯圈 發表於 17-10-17 06:46
呢樣我試過,用大陸微訊於餐廳book檯,落單,比錢, 什至好多好多好細嘅鋪頭,(細到好似食碗魚蛋粉嘅鋪頭) ...

係,因為根本無收銀係度,亦無錢找俾你。就算街邊賣腸粉饅頭都係微訊支付。我試搭的士,司機都係叫我微訊支付,我話無,佢仲要好驚訝咁問『咁都無?』

珍珠宮

畀面勳章

tester5 發表於 17-10-17 08:48
所以,我們要有自己思想,不應(馬云)人云亦云。在一個不健康的地方,健康地生活著。
這不是不可 ...
冇錢 - 難.有錢會易好多

大宅

晴朗家家 發表於 17-10-16 10:34
如果你有接觸今天內地的新一代
你會覺得佢地有修養嘅比例已愈來愈高, 甚至比香港人還好

同意,香港人如果能夠放開成見去深入看看別人的優點,不要只著眼於缺點,我們可以進步得更快。

男爵府

JoanC 發表於 17-10-17 08:51
係,因為根本無收銀係度,亦無錢找俾你。就算街邊賣腸粉饅頭都係微訊支付。我試搭的士,司機都係叫我微訊 ...

我好希望將來國家在呢方面可以再開放啲,讓港人同內地互通

大宅

JoanC 發表於 17-10-17 02:20
曾經睇過一套戲,哩面有一個程式叫大同世界,可以睇到幫城市内每一個角落嘅路線,連細細條嘅暗巷,邊楝大 ...
點解冇人提私隱問題!

Sania    發表於 17-10-17 12:16

子爵府

醒目開學勳章

ddkaka 發表於 17-10-17 08:18
填唔填鴨唔係重點,重點係可唔可以教出幫咗國家發展嘅人材

小學生用大數據研究蘇軾 還寫了一批論文

係英國, 加拿大小學...., 程序編寫係必修科。 香港祗有基本電腦知識學習。

珍珠宮

JoanC 發表於 17-10-17 08:51
係,因為根本無收銀係度,亦無錢找俾你。就算街邊賣腸粉饅頭都係微訊支付。我試搭的士,司機都係叫我微訊 ...

係呀!我返親大陸都覺得自己係港燦

水晶宮

freespeech 發表於 17-10-17 09:19
點解冇人提私隱問題!

如果怕私穩問題就要連手機都唔好用先得。

維基解密爆CIA黑客無孔不入 手機無秘密
http://hk.on.cc/int/bkn/cnt/news/20170308/mobile/bknint-20170308001326552-0308_17011_001.html

水晶宮

回覆樓主

有疑問,大陸而家咁先進發達 點解馬云先生仲要改變教育嘅?定係佢只講比香港人聽?唔明

水晶宮

ddkaka 發表於 17-10-17 10:38
如果怕私穩問題就要連手機都唔好用先得。

維基解密爆CIA黑客無孔不入 手機無秘密

真心討論,用手機冇袐密啫,但而加連唔用手機都冇袐密喎

水晶宮

BBgaga 發表於 17-10-17 10:44
有疑問,大陸而家咁先進發達 點解馬云先生仲要改變教育嘅?定係佢只講比香港人聽?唔明
...

可能佢覺得改善咗會更好呢,題出下意見都得掛

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

JoanC 發表於 17-10-17 08:47
機械人餐廳係由人將菜式放上機械人度,再遙控去客人度,由客人自己攞,香港都有。

馬雲試驗的無人餐廳係 ...

日本一些壽司店,客人在前面平板點,運輸帶直接送到客人前面~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

水晶宮

BBgaga 發表於 17-10-17 10:46
真心討論,用手機冇袐密啫,但而加連唔用手機都冇袐密喎

時代變,除非你去落後國家生活否則冇得避,都係嗰句啦,大明星啲秘密就有人有興趣浪費時間去研究,普通市民有冇犯罪,冇人會有興趣浪費時間去研究掛

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

papagirl 發表於 17-10-16 13:05
同意!
我有次經呢度JM介紹去浸會大學睇中醫,真係嚇我一跳,嗰度啲學生好乖好純好有禮貌,問路搭完我唔放 ...

其實,那班搞事的所謂大學學生會(黃絲已在中學培養),只係十個percent 的人選出來 ,他們常常搞事,令到市民覺得大學生,不去好好讀書而去搞政治~

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

DoReMi媽媽 發表於 17-10-16 16:48
係,佢想得好快,好遠

在youtube 睇過他幾次演講(中/英語),馬雲的成功不是僥倖的~

買基金真係好傷

水晶宮

ddkaka 發表於 17-10-17 10:58
時代變,除非你去落後國家生活否則冇得避,都係嗰句啦,大明星啲秘密就有人有興趣浪費時間去研究,普通市 ...

你有道理,科技先進 做任何事都可足不出戶,連食都可以有機械幫你 將來行街嘅都係機械人 先乜驚D camera

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

JoanC 發表於 17-10-17 00:52
如果你有參觀過大陸新一代教學,可能未必會咁講。當然中國咁大,唔可能全部都一樣,一定有好有唔好。但至 ...

我常常跑大陸,所以見証他們近五年的超快發展~

台香港仲有好多井底蛙,以沒有回鄉證為自豪~

佢哋仲以為大陸,仲係以前20年前的模樣~

首頁
45678...12

尾頁

跳至