自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主:

食瞓疴煩

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

jaycee_mami 發表於 17-12-29 11:46
你仔仔似有ADHD, 有無做過評估和看過醫生?

之前睇big boys club訪問一位精神科女醫生, 佢分享有小朋 ...

四歲已評估左,
thanks for the reminder

翡翠宮

ricecooking 發表於 17-12-29 08:53
感受到你的辛苦我無助 你要對自己好d, 捱多幾年,個仔大d唔使咁勞心勞力照顧佢。我自己,日日訓醒 ...

你周末可约朋友玩下,唔会做足七日卦。放大假可去旅行,有錢就去遠d,冇錢 ,去廣東省、澳門都可玩下食下放鬆下。

大宅

m--m 發表於 17-12-29 16:19
殘忍D都要講,個擔子係你哋親手放上自己個膊頭,
因為得唔到預期回應,就將擔子不斷放完一次又一次,
以為咁樣, ...

我老公根本知道,佢一句唔識處理大女既情緒,就放工返來自己做自己野。當我同佢講請求佢主動d幫兩個女,佢一句兩個女只要我,佢就走咗去。

我唔主動去編旅行既行程和book酒店機票,佢咪真係臨去前果幾日先去做囉。甚至佢話唔洗plan啦,行到邊食到邊住到邊,連怎樣搭車,有咩車可以去到目的地,佢都話去到當地先找。若果佢去攪,我會唔去囉。

最攪笑係,佢同工人講唔洗煮飯,佢帶我和兩個女出去食,但最後要我找地方食,我寧願留番係屋企食,工人煮,唔洗我話事。

好多好多事都要我做,要我提佢做,我唔做就世界大亂囉。

我已經用google calendar開咗個日歷,我同老公share用,我把所有有關屋企既行程加入日歷,佢可以隨時睇。但最終,佢都係問我,要我提佢。叫佢自己睇,佢可以罵我跟跟計較,提下佢唔洗死。

對住咁既人,兩個女就有樣學樣,咩都指意我。所以,兩個女唔鐘意佢跟,指明要我跟。

禁止訪問

水晶宮

Jasmine-4711 發表於 17-12-29 17:43
你周末可约朋友玩下,唔会做足七日卦。放大假可去旅行,有錢就去遠d,冇錢 ,去廣東省、澳門都可玩下食下 ...

成日去旅行,但去完又重新黎過,開始覺得用旅行幾日來暫時逃避現實

公爵府

畀面勳章

回覆樓主:

阿女掛。

大宅

回覆樓主:

剛剛又出事啦

細女本來5點半要去補習,補習社miss打來話唔見我細女,打番屋企,原來仲係屋企。老公今日早放,佢已返到屋企。不過,佢要細女練琴,細女知道要去補習,又唔同爸爸講,c6知又唔叫細女去補習。現在我還未放工,已叫c6找miss攪番好。

應該話,頭家只有我和兩個女可能會好好多。

子爵府

kathylo 發表於 17-12-29 17:51
我老公根本知道,佢一句唔識處理大女既情緒,就放工返來自己做自己野。當我同佢講請求佢主動d幫兩個女,佢 ...
你要學識放手,係真放手.
有時你以為表達咗,但係可能表達方式不對就唔能夠達到預期效果,
立場要堅定,唔好怕別人怪責而無咗自己,
唔可以比佢以為你得個講字,咪又係轉頭自己做番,
依D就係令別人習慣咗你,從而令對方繼續以此習慣方式同你生活.

當你鬧佢咪又係咁嘅樣嘅同時,你都一樣又係咁嘅樣(自己做晒),
你唔先去改變,又如何去改變別人?

見我打錯字唔洗客氣可隨意提醒我,請勿縱容我

男爵府

回覆樓主:

我都成日咁問
發現原來每個人“有自己一樣興趣”係好重要
所以我對我仔嘅期望,係希望佢找到自己嘅專長,有機會做自己有興趣嘅職業

我好羡慕興趣成為職業的人

翡翠宮

2018復活節勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆樓主:

你做得好好呀! 加油呀!
人與人之間的感情很脆弱~ 珍惜那個能夠讓你做回真正自己既人~ 活在當下!

水晶宮

kathylo 發表於 17-12-29 18:05
剛剛又出事啦

細女本來5點半要去補習,補習社miss打來話唔見我細女,打番屋企,原來仲係屋企。老公今日早 ...

叫女女畫個schedule 表貼出來,自己定期更新,佢都中學應該manage倒,等大家都清楚睇到。女女點解唔敢同爸爸講要去補習?定佢其實唔想去補呢?要停下溝通下,唔好只是趕每日的行程。希望唔好咩都依賴你啦,你老公又真是唔合作,放工就咩都唔想理

翡翠宮

kathylo 發表於 17-12-29 18:05
剛剛又出事啦

細女本來5點半要去補習,補習社miss打來話唔見我細女,打番屋企,原來仲係屋企。老公今日早 ...

男人係粗心大意,我家得一個仔,佢生日,C6連佢几多歲生日都唔知。佢出街試過唔見左個仔架。

我掛左月曆mark低活動。学校学曆貼雪柜。

子爵府

牛年勳章

kathylo 發表於 17-12-28 10:20

就係現在有兩個女,佢地日日係咁怨我唔錫佢地,唔關心佢地 ...

我覺得你好叻,唔係人人做到

已刪除用户

伯爵府

回覆樓主

樓主唔好介意,我覺得你有少少要所有人跟你果套做,好似去旅行,去到邊玩到邊都係一種體驗,唔使次次都計劃好晒,可以今次你諗下次跟你老公玩法

大宅

flyinsky 發表於 17-12-29 22:03
樓主唔好介意,我覺得你有少少要所有人跟你果套做,好似去旅行,去到邊玩到邊都係一種體驗,唔使次次都計劃 ...

上次去名古屋,佢話要去一間好出名既餐廳食,係佢係旅遊書睇到。咁好啦,我地跟佢去啦,不過佢之前無搵定步行路線,跟住佢係咁行,仲要行錯路,佢就去問當地人,又語言不通,比人點來點去,行咗成個鐘,又肚餓又疲倦,我話是但搵一間食,佢又話難得來到,一定要去。最後,兩個女唔肯再行,要我一路行一路安慰兩個女,才好辛苦到達。

之前有一次同埋62去北京,我本身plan咗坐地鐵,但到了當地,佢話d景點距離地鐵站比較遠,跟住佢決定去坐巴士。ok,無問題,咁係搭囉。但佢唔肯定邊個巴士站落車,於是,落錯車,夜晚,d街好黑暗,行行下又行錯路,我和62都驚,怕遇到壞人。最終好彩遇到公安,問佢路,先行得返酒店。

我自己去旅行有咩所謂呀,命一條,死咪死囉。但我帶住兩個女和一個老人家,去旅行唔plan,我過唔到自己果關。而c6都認為要plan。同埋,我plan行程時都有問佢想去邊

男爵府

自從有仔後,才明白到應該如何做人,冇再想為何做人,我願意建議你索性離婚,亦是解決辦法的一種,不過辦法總比困難多,當你每天做運動三十分鐘以上有三個星期,你大腦自然會想到如何做而不會後悔,信我。
.
.
不随便評價他人,是一种修養。而不活在別人的評價裡,是一种修行。

.
.

大宅

kathylo 發表於 17-12-28 08:32
有無人好似我咁,每日好似機械人?

樓主要學懂放手,呢個世界無話無了邊個生活唔到,自己要攞返d私人時間抖下,唔想攪旅行就唔好攪,呢樣不是妳一定要做的,要學懂拒絕,如先生不明要同佢講出自己感受,咁落去遲早情緒病,人生是為自己而活,生時一個人走時也是一個人

子爵府

kathylo 發表於 17-12-30 14:36

你老公其實一直發放緊訊息比你.

一個員工喺公司,同事幫佢做晒D野,一係就掉低張instruction,唔好問唔好煩,
同事對依位員工嘅感覺就係,做咩要請依個人?有冇佢都冇分別,已經多野做仲煩住晒咁都唔識.
員工就為咗份人工,日日番公司坐,或者換吓水,影吓印,
你覺得個員工對公司有冇歸屬感?佢可以捱到幾時辭職?

你老公冇歸屬感,存在感,冇地位,
小朋友愈大就會愈唔尊重佢,
然後,可能,發生出軌事件,
最後一句到尾佢唔係好老公好爸爸.

見我打錯字唔洗客氣可隨意提醒我,請勿縱容我

首頁

尾頁

跳至