自由講場

跳至

首頁
45678...21

尾頁

男爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

搵咗護苗基金/社工等等處理咗阿囡情緒先, 等佢哋幫手俾心理準備阿囡, 報咗警之後會有差人問佢嘢/要去醫院檢查呀(之類啦)
一嘢就走去報警, 阿囡心理上可能處理唔到....分分鐘仲以為係自己做錯事...

男爵府

畀面勳章

驗身先

珍珠宮

cinda72. 發表於 18-4-26 10:31
唔好住呀,要顧下囡囡心態,
佢係咪接受到全世界知佢同表哥既野?
萬一佢受唔到,會好影響情緒,要同個女傾 ...

我都覺得唔好衝動,小三話大唔大細唔細,
女仔早熟會有反面後果情緒上
傾下先

珍珠宮

虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 睛靈勳章

回覆樓主

報警啦,個衰人懲罰唔到,你女一世都有陰影

侯爵府

醒目開學勳章

薯圈 發表於 18-4-26 11:38
樓主,知你好嬲。 當然你個係寶貝女,但個男仔係你妹個仔,兩個都係好親嘅人。 3年班唔知咩事,六年班都可 ...

你知唔知咩叫變態/反社會人格障礙症

https://www.cw.com.tw/article/article.action?id=5071816

心理病態16個最主要的行為特徵

現代病態心理學之父賀維.克勒利(Hervey Cleckley)博士所寫的書:《精神健全的面具》(The Mask of Sanity)是部劃時代的巨著,書中,克勒利博士將所謂「心理病態人格」,也就是現在學界所謂的「社會病態人格」特徵,做了首度的概括描繪。

根據克勒利的說法,心理病態人格者都具有反社會傾向,但是卻表現得很社會化,他們的感受、欲望、期盼和愛,跟一般人似乎沒什麼兩樣。他們生存在這個社會裡,卻很難跟其他人區別開來。

透過對好幾百個病人的觀察,克勒利歸納心理病態十六個最主要的行為特徵。這些特徵,如今仍被視為是診斷心理病態、社會病態或其他反社會疾患的主要指標。這些特徵包括:

.膚淺的魅力和良好的智商
.不會表現出妄想或其他不理性思考的表徵
.不會有緊張或神經質的行為表現
.不可靠
.不誠實、不誠懇
.不會感到懊悔或羞恥
.在誘因不足的情況下就做出反社會行為
.缺乏判斷力,沒辦法從經驗中得到教訓
.病態的自我中心,沒有愛人的能力
.不會表現出某種重要的情緒反應
.在某些事情上缺乏洞察力
.在一般的人際關係上沒有反應
.飲酒後(有時候則沒有)做出怪異或令人討厭的行為
.揚言要自殺卻很少付諸行動
.性生活紊亂、沒有特定對象
.難以貫徹任何人生規劃

水晶宮

畀面勳章

無話可說 發表於 18-4-26 11:32
有無做過?只係除褲?問清楚細節先,如果非禮就睇埋佢阿媽想點,如果已經...就當然超報警啦! 點都要大家攤 ...

係啦!已經搞過咁多次,其實會唔會已經做咗? 我第一個問號就係呢樣。
當冇事發生,個女再大啲,知道發生咩事嗰陣諗返轉頭,會唔會怨亞媽當時冇幫自己出頭?

珍珠宮

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1)

六年級已經係咁, 好難想像到大左會點

樓主呢段時間多d同佢傾計

珍珠宮

goat 發表於 18-4-26 10:28
之前bk jm都有親人係一模一樣case,男仔阿媽、奶奶求女仔媽媽唔好報警,係冇報警,但個男仔長大後變左廢青 ...

所以我點都會嘈上差館備案,嚇到個細路賴尿,俾啊 sir 勸下大事化小拖一排由佢驚先算數。

係唔教仔既人就唔會教,都理得人地個仔甚麼將來,總之佢要唔敢再我個女。

大宅

lymchau 發表於 18-4-26 11:21
所以你更要冷靜,顧住個女更重要,要她知道保護自己,識講唔好,通知大人,以後都唔可以再做,也要顧及她 ...
你朋友重可以接受個男仔,還比個女一齊玩我真係做唔到...日防夜防,教個女唔好比陌生人有身體接觸,唔好比人睇私人部位,更唔可以比人掂...唔好行太靜既路,坐巴士佢自己寧願唔坐都唔會同其他男人坐...無唸過我女一齊長大最信任既表哥會對自己做D咁既野

子爵府

回覆樓主

大義滅親不是重點
點樣做令阿女走出呢個陰影才重要呀
不管是阿女、表哥、你自己都是有錯,但我覺得應給予機會比大家
正面性教育,教阿女以後點做點行
表哥、佢父母做番好自己
你亦不要自責,收拾心情同阿女一起面對
比報警重要得多

珍珠宮

cinda72. 發表於 18-4-26 10:29
呢個表哥當然要隔離啦
你作為媽媽,要同個女傾左先,要了解左佢心態,扶番佢去正軌,再唔係,搵社工商量下 ...

呢 d 時候小朋友要先有返安全感,家長唔識傾就搵專業人士傾,理左個女先

禁止訪問

翡翠宮

牛年勳章

回覆樓主

同個女傾下表哥搞佢到咩程度,再考慮係咪報警

要嚴正同表哥父母講,唔可以再俾佢地見面

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我明白樓主怕報警要小朋友再提一次事件帶來的心理壓力
一係樓主真係不如搵社工傾左先?
社工唔會"建議" OR "唔建議" 你報警的,
但社工有見過報警或唔報警而帶來的問題
我同你,其他呢度咁多JM都未必呢方面的專業
大家一人一句建議可能你會愈來愈亂
搵左專業人士介入先
就算小朋友要接受輔導,專業人士會識得搵位入
起碼唔係無端端食食下飯 "我想講起你上次同表哥點點點"咁ODD先啦係咪?

如果你真係決定報警,個男仔認唔認,你個妹有冇已經打佢一餐,有冇話個男仔知錯,呢D都唔係,亦唔應該係你考慮的因素,呢個係大是大非的問題,好多人犯法/出現行為問題其實背後都有原因,可憐或者可恨,呢D留返比法庭決定,樓主的價值觀要堅定,報警係因為佢呢個行為係錯誤的,我知你有呢個錯誤行為所以我報警,就係咁簡單,至於你同你個妹日後的關係,講句真,而家唔係小朋友爭野玩鬧交呢D,如果真係有影響到關係,係可惜的,但呢件事對比起維持家旗關係真係重要好多。

樓主,唔好等,即刻搵社工

男爵府

最關心BB問題熱投勳章 熱血勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章

我一定報警,親戚都係咁話,唔想有下次

象牙宮

bowling2004 發表於 18-4-26 11:50
係啦!已經搞過咁多次,其實會唔會已經做咗? 我第一個問號就係呢樣。
當冇事發生,個女再大啲,知道發生 ...

當然唔可以完全當無事發生,只不過係私下解決啫!大把之後心理問題跟進架!如果只係非禮報警都幫唔到個女咁多!總之要了解好所有野,先可以再決定點

公爵府

回覆樓主

好心痛
三年班10歲未婚夠,想打個死仔。
有無真係咩做,有就一定要報警,同斷交,希望只係模擬

公爵府

貓狗褓姆 BK Milk勳章

晴朗 發表於 18-4-26 10:16
當我發現呢條事之後,個心一直好痛放唔低😭上星期日家屬拜完山上我媽家晚飯,小女有個表哥六年級, ...

支持報警。你啞忍係對個女不公,同埋影響日後佢對同類事件既看法
沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

子爵府

回覆樓主:

報警
唔報警會對個囡有好大影響
媽媽保護親戚都唔保護自已

伯爵府

醒目開學勳章

回覆樓主:

你有冇問清楚佢哋除褲後做乜?係唔係連條底褲都除埋先?其實三年級應該知道唔會除褲玩,仲要你個女讀書咁叻,你又咁悉心栽培,你一定有從小教佢保護自己身體,而佢應該有足夠理解能力知道要保護自己... 六年級男仔可以仲好幼稚,未必係變態,你都話佢父母唔多理佢,可能佢上網見人除褲就學,未必知大人除褲後做乜. 我唔係話個男仔冇問題,我完全覺成件事有問題,不過我覺得有需要了解清楚件事多啲先可以下判斷話個男仔係變態。

首頁
45678...21

尾頁

跳至