自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

yandy.yandy 發表於 18-5-7 21:55
我樓上都有投訴地板有水好幾年,我同看更講,佢可以選擇開冷氣, 如果唔想開, 第二個方法開抽濕機,二樣都 ...

其實係冷氣位成灘水在地的,開抽濕機無用,唔係只是水氣咁簡單

水晶宮

Japankappa 發表於 18-5-8 19:21
真係唔係好明點解會有人叫樓下唔好開冷氣,喺自己屋企開冷氣有何問題?唔想自己間屋濕咪自己都開冷氣,或開 ...

無人唔比開冷氣,只希望唔好吹向上同唔好開太凍,開左都係熱就吹低d. 我都西斜日頭好熱都唔會吹向上,要吹向上即係覺凍不如較細d. 將心比己,如果大家日日放工或者訓醒落床地下一大灘水,又有咩感受

大宅

ricecooking 發表於 18-5-8 21:25
無人唔比開冷氣,只希望唔好吹向上同唔好開太凍,開左都係熱就吹低d. 我都西斜日頭好熱都唔會吹向上,要 ...

其實樓主並無將風口向上,只不過有時溫差太大真係會有咁既情況發生,同埋千錯萬錯,我估應該都係發展商起樓用料太單薄

水晶宮

Japankappa 發表於 18-5-8 21:42
其實樓主並無將風口向上,只不過有時溫差太大真係會有咁既情況發生,同埋千錯萬錯,我估應該都係發展商起 ...

所以希望大家樓上樓下互助互諒,樓上都要注意會唔會發出嘈音影響樓下,大家能力以內應以不影響別人為前提,世界更美好

公爵府

0q.cathy 發表於 18-5-8 19:00
咁即係要規管人地開冷氣,呢個真係最難

其實佢只係把風口向下,問題已完全改善。

我自己都怕熱,都會開冷氣,所以唔係唔比開冷氣,而係樓上樓下一人讓一步,情況就好好多。

別墅

Japankappa 發表於 18-5-8 21:42
其實樓主並無將風口向上,只不過有時溫差太大真係會有咁既情況發生,同埋千錯萬錯,我估應該都係發展商起 ...

我塊頁已經keep住向下

複式洋房

bianbb 發表於 18-5-7 14:21
今日無啦啦收到投訴話我地冷氣機搞到樓上地下濕曬,但真係好奇怪,明明冷氣機風口唔係向住天花吹,而係偏向 ...

呢個情況我試過,我係樓上,樓下開冷氣,我個梳化同電視中間塊地係濕到一大攤水喺地下,抹極都有,好困擾,樓下可能有人瞓廳,冷氣開24。

我都同管理處講過幾次,我明自己屋企開冷氣都比人投訴有幾嬲,所以樓下都好嬲咁㩒我地鐘,問我地想點,我請佢入屋睇下,佢都打咗個突,然後即刻話唔好意思,我較高啲個溫度。而我地後來有小朋友,放咗張playmat喺上面,情況亦大大改善。

有時樓上樓下根本唔想搞到大家,但有時唔出聲人地又真係唔知自己影響到人個情況,一場街坊,盡量遷就下

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

bianbb 發表於 18-5-8 19:35
但貼一塊膠片就解決到?唔係關室溫事。。?

樓下係將風口向上,吹到樓上1個梳化 範圍濕,就可以用膠片。
或者試下温度慢慢減,我用舊式機,我會先開2過1陣再開4再加,關機1樣,自己屋企牆身都唔會濕。
唔同建築商起樓嘅牆身都有分別
想認識多啲屯門友

子爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章

yes, 單位溫差大,我樓下經常長開冷氣, 冷氣太凍搞到我細房地下都好濕, 唯有開把風扇吹吹佢, 等佢乾d.

首頁

尾頁

跳至