自由講場

跳至

首頁
45678...20

尾頁

大宅

真係打波都唔洗驚
放學四五點
鍾意打既用乜易打到八九點
最怕唔知做乜
不如試下一個星期約佢食一次晚飯

子爵府

回覆 小詠 的帖子

小詠,

對於某些豪無建設性的posts, 無謂勞氣, 因為可能不明前後果.

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

小詠 發表於 18-5-8 16:16
SANDY WU,

我唔後生啦, 我細仔最近都話我其實係亞大嬸黎

如果系等有人對自己好
你就大錯特錯,人先要自愛
BK呢個平台大把單親媽,失婚媽,有情緒病媽媽,你要揾出路卑自己,冇人更明白你出路向邊,只有你自己最清楚

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 陪月勳章

回覆樓主:

16歲唔可以話呀啦,越話越走
當佢朋友咁啦

珍珠宮

eggcarol 發表於 18-5-8 17:02
同意。負能量爆燈,當連朋友、自己父母都對樓主視而不見,會否自己都要檢討一下?
...
檢討左, 一個錢字, 無錢無父母, 有錢有父母, 想有父母關心, 就想法子搵多D錢比晒佢地

前幾星期我外國既親人回來香港探親, 我既親友好想見我, 於是我問媽能否上你家吃飯見我既親友

她好唔想我上, 不停叫我6:00到, 如果6:00唔到唔好來, 但我收工都6:00

我上到去有魚翅有雞有燒鵝, 好豐富, 但他們煮咁多係原先無打算叫我來食, 唔係恨食佢呢D野, 係以前我仲係有個老公照住, 比外人感覺唔係窮, 個時我父母事無大小有好野, 一定叫我回去食預我一份

所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

珍珠宮

julieko 發表於 18-5-8 17:20
16歲唔可以話呀啦,越話越走
當佢朋友咁啦
我無話過佢罵佢, 只係同佢講我所想

罵佢既係佢爸

所有遇見,皆有因果

珍珠宮

wclaw1220 發表於 18-5-8 17:16
真係打波都唔洗驚
放學四五點
鍾意打既用乜易打到八九點
呢個我擔心其中因由, 佢個爸有次問仔去那裡, 他說和朋友打波於是去了球場看看, 都找不到他, 感覺兒子在講大話, 咁只會令爸媽都擔心

最煩係佢個爸又懶理進, 只係罵

所有遇見,皆有因果

子爵府

小詠 發表於 18-5-8 16:12
用那一樣標準來定我是好差?

他十問九唔應, 點信任佢 ? 只會更覺得佢收埋D野唔肯講, 做左D野唔比得人知

我諗你攪錯一樣嘢,唔係你信唔信你大仔嘅問題,係你大仔覺得點解要同你交代咁多。名義上就叫呀媽啫,都冇見過你做呀媽嘅態度!細個有唔開心,呀媽係邊?細個係學校俾人蝦,呀媽有冇安慰過?呀仔鍾意咩偶像打咩機睇咩漫畫你又知唔知?佢鍾意打波,佢打得叻唔叻?可唔可以係呢方面再發展??你乜都唔知,淨係識管住晒,我都唔想睬你啦!

珍珠宮

QQee 發表於 18-5-8 17:16
回覆 小詠 的帖子
明白QQEE

今日呢個POST 有好多好好提議, 我COPY 左給前夫看叫他好好看人地既建議去努力去了解個仔, 同佢好好傾多D, 唔好只係理自己去玩去街返工, 多留時間在家陪他們

所有遇見,皆有因果

子爵府

小詠 發表於 18-5-8 17:21
檢討左, 一個錢字, 無錢無父母, 有錢有父母, 想有父母關心, 就想法子搵多D錢比晒佢地

前幾星期我外國既親 ...

你心中得個錢字,咪覺得人哋都係睇錢囉。會唔會係你呀媽驚咗你啲負能量,驚你講錯嘢?

子爵府

小詠 發表於 18-5-8 17:27
明白QQEE

今日呢個POST 有好多好好提議, 我COPY 左給前夫看叫他好好看人地既建議去努力去了解個仔, 同佢好 ...

你俾你前夫睇有咩用呢?做乜要管個陌生人點做嘢?人哋只會覺得你煩。做好自己先啦。

珍珠宮

馬爾太 發表於 18-5-8 17:26
我諗你攪錯一樣嘢,唔係你信唔信你大仔嘅問題,係你大仔覺得點解要同你交代咁多。名義上就叫呀媽啫,都冇 ...

我等個仔升中二才離開,他小時一直陪伴
所有遇見,皆有因果

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

希望你明白,我唔係想話你, 我都係單親媽咪, 個女也青春期, 所以明白哪種激心!我都係鄧你心痛肉緊,所以分享一下我見社工, 見老師的得著。

路係自己行架, 首先你要知道自己做緊咩, 先可以教個仔應該點樣行,
你自己都唔知自己做緊咩, 有咩人生目標, 咁你想叫個仔點聽你講,點專重你?

然後有幾個點我有留意到
1. 你話「但我有問佢點解會有做D反叛行為, 佢地都說不是我所想咁」 正如有人問你, 你點解咁悲觀你會點答?你這個問題的前題就已經係否定左他。 另外, 他話不是你所想咁的, 然後你怎樣回他?有無因為他咁樣答,然後你順勢切入他的生活?問吓他同咩人打球?仲有無去其他地方?有無食晚飯?有無識到D咩人?仲有, 既然他講左你都唔信, 咁你問來做咩?

2. 「他都是等爸差不多回家時才回家 」 咁點解他爸回家他就回家?他怕他爸爸嬲?點解他要怕爸爸嬲?不是因為老豆養他,就是因為他愛他老豆, 你明唔明?記住, 只有他愛你, 他先會唔想你唔開心, 所以你要他學好, 先要令他愛你,同你做FD。

至於點樣令他愛你和同你做FD, 首先你要學識點愛自己, 然後再點樣讓他感受到你愛他, 先可以再行下去。

此生無悔入華廈,來生願在種花家!

珍珠宮

馬爾太 發表於 18-5-8 17:28
你心中得個錢字,咪覺得人哋都係睇錢囉。會唔會係你呀媽驚咗你啲負能量,驚你講錯嘢?
...

你錯,心中只有$係我父母
所有遇見,皆有因果

子爵府

小詠 發表於 18-5-8 17:29
我等個仔升中二才離開,他小時一直陪伴

點陪?問多少少,佢小學係點架?同你多講學校事嗎?同學相處如何?升中有冇話特別掛住邊個好朋友?同小學老師關係好嗎?

子爵府

小詠 發表於 18-5-8 17:30
你錯,心中只有$係我父母

當你心中有屎,眼裡睇嘅全部都係屎。

呢個道理,明嗎?

珍珠宮

Jane1983 發表於 18-5-8 16:09
有同感。樓主要從一個16歳的男孩的角度睇件事: 亞媽又唔係湊大我,亦無同住,放學早返到屋企又點,你又唔 ...
我揍大佢到中學才離婚, 他小時每天都是和我過, 我為了對仔, 忍了男方好多年才走
所有遇見,皆有因果

珍珠宮

馬爾太 發表於 18-5-8 17:29
你俾你前夫睇有咩用呢?做乜要管個陌生人點做嘢?人哋只會覺得你煩。做好自己先啦。
...
佢唔幫手教咁點得呢佢都係爸爸黎架
所有遇見,皆有因果

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 陪月勳章

小詠 發表於 18-5-8 17:23
我無話過佢罵佢, 只係同佢講我所想

罵佢既係佢爸

你d朋友會唔會叫你放學不好打球快d返屋k? .........

你未係好明我講咩

佢16歲有自己思想,唔好將自己既思想加落佢到.....咁只會越來越令佢反感,一陣whatsapp都唔睇就煩麻

仲有唔好係佢面上講佢老豆既不是,佢識分呀啦

珍珠宮

~phyllis~ 發表於 18-5-8 17:05
當初拼命生下兒子,點解會放棄撫養權呢! 明知前夫係衰人而且價值觀有問題,點可以唔帶埋2個仔走 ...
點解大家會覺得我忍心放下佢地一走了之唔爭取他在身邊, 你估我唔想, 實在是我連自己都養唔到差點訓公園, 無家可去, 點可以爭到對仔回來, 實在我有爭過要仔跟我再問前夫拿生活費, 但可以講佢話唔比錢就唔比, 到時我無得食都唔重要對仔無得食點算? 我夠想日日見到他們, 但社會就係現實無錢, 無條件, 個官睇小孩利益著想都是判比爸爸

我都同前夫講無錢, 佢今個月都唔肯比錢我生活啦

所有遇見,皆有因果

首頁
45678...20

尾頁

跳至